BIST Tamam Mı, Devam Mı?

25.08.2022 09:49
  •  A 

Uzun süredir bankaların da önderliğinde TL bazlı rekorları kırmasına alışmış olduğumuz BIST, dün sert bir satış yedi. Bu ondan mı, bundan mı diye çok fazla bir sebep aramaya gerek yok. Yani uzun süredir TL bazında dikkat çektiğim 3147 direnci vardı biliyorsunuz. İkinci kademe direnç bölgesinin ilk direnç seviyesi. 3148'den dönerek tam bir direnç tepkisi vermiş oldu. Aynı şekilde Dolar bazında baktığımız zaman da 174$ seviyesinde bulunan çok önemli bir direnç seviyesini zorladığımız yerden de satış geldi diyebiliriz. Yani TL ve Dolar bazında teknik seviyeler de bu satışları izah edebilir.

Diğer taraftan ABD tarafından şirketlerimize yönelik salı gününden piyasaya düşen yaptırım mektubu da, bu dirençlerin çalışmasına neden olmuş olabilir. Rus Dış işleri Bakanı Lavrov'un ve ABD temsilcilerinin Suriye'ye yönelik hazırlıklarımız için karşıyız tepkileri de bunlara neden olmuş olabilir. Bunlara FED faiz riski sürüyoru da, sıralayabileceğimiz bir çok riski de ekleyebiliriz. 

Peki artık BIST için yükseliş bitti mi, yoksa yükselişe yine devam eder miyiz? Açıkçası ben yaşanan satışların kar realizasyonu olduğu görüşündeyim. Bankaların sonraki bilançolarda da kar artışlarının aynı şekilde sürmesini bekliyorum. Büyüme oranımızda artışın sürmesini bekliyorum. Holding ve tuprs gibi sanayinin diğer şirketlerinde de çok yüksek karlılıklar var. Ulaştırma bilançoları da gayet iyi. Bunlara petro kimya, çimento, ilaç ve dağıtıcıları, gıdacılar, orman-kağıt-madencileri ve enerji grubunu da eklersek, yükseliş için hisselerin halen yüksek poatnsiyel içerdiklerini söyleyebilirim. 

Ama böyle yükselişler esnasında seans içinde karşılanan satışlar, bazen de bu şekilde gün sonuna düşüş şeklinde kalarak da yaşanabilir. Dün özellikle yabancı bir kurum tarafından yaklaşık 1 Milyar TL'lik net satış yaşanmış. Bu bir süredir alan yabancılar mıydı, yoksa başka alan bir el, tek elden bu satışları yapıp, parasını yeni yükseliş trendini desteklemek için nakite çıkartıp hazır da kalmak için mi yaptı bilemiyorum! Yani dün yapılan bu satışlar yükselişi sürdürmek ama ek para imkanı sınırlı olan yerel bir fon ya da odak tarafından da yapılmış olabilir. Hazır alıcılar varken bu satışları yapıp ciddi bir nakiti kenarda hazır tutmak ve sonra istediği anda dirençleri kırdırmak için de kullanmak düşüncesi ile yapılmış olabilir. Sadece bir kurumdan böyle blok satış gelmesi böyle bir kafa karışıklığı yarattığı için böyle yazıyorum.

Neyse, kısacası bilançolar bitince zaten her an bu kar satışları gelebileceğini bekliyorduk. Ben henüz yükseliş için tamam diyemiyorum. Yabancı takasında artış %34.68 oldu ama dünkü satışlar sonrası bu oran biraz düşecektir. Yabancı alımlarının devamının gelip gelmediğine bakacağız. Eğer teknik olarak 3147 seviyesini, Dolar bazında da 174.23$ seviyesini geçecek olursak, alımlar yeniden hızla sahne almaya başlar. Seçim dönemi de yaklaştığı için, yabancılar ortaya çıkıyor olabilirler. Kısacası ben olumsuz değilim. Endeksin 2900, hatta 2840 seviyelerine kadar düşmesi dahi görüşümü değiştirmez. Sadece çok daha sağlıklı bir düzeltme yaşanıyor diye düşünürüm. Yoksa bu düşüşler olmadan hep yükseliş sürse, yerli yatırımcılar tamamen dökülmüş, silkelenmiş, yükseliş dışına itilmiş olurlardı. Bu satışlar sayesinde yaşana düşüşler yeni alım fırsatları olur.

Şimdilik teknik destekleri takip ederek yön bulmaya çalışacağız. Bugün önemli bir gün, artıları görüp yine dönüyor diye hemen atlamak da risk yaratabilir. Satışlar dediğim seviyelere doğru inebilir. Bugün biraz izlemede kalacağım bu yüzden. 

Teknikleri paylaşım tablolarında görebilirsiniz. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.08.2022
    09:15

    TCMB'nın uzun süredir düşük politika faizleri ile fonladığı bankaların karları ve ana sanayi şirketlerinde de kar patlaması yaşanması yabancının BIST'e olan ilgisinin şimdilik kısmen de olsa artmasına neden olu. Şimdilik dememin sebebi aynı anda tüm sektör ve ana şir... Devamı »

  • 23.08.2022
    09:29

    Görüyorsunuz, alınan kararlar için yapılan açıklamalar piyasaları nasıl etkiliyor! TCMB'nın faiz indirmesi ve sonrasındaki karşılık kararlarını ilk anda olumsuz diye yorumlayanlar dün güne bankaları direk satarak başladılar. Ama sonra fiyat gelişimleri yeniden y... Devamı »

  • 22.08.2022
    02:30

    TCMB 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası, ilave kararlar açıkladı. Açıklanan kararlar; Yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikame edilmesine kadar verildi. Devamı »

  • 19.08.2022
    09:42

    TCMB beklemediğimiz bir anda 100 baz puan daha düşüş yaparak, haftalık politika faizlerini %13ê çekmiş oldu. Gerekçelerini çok gerçekçi bulmuyorum. Ama niyet belli faiz düşürmeye devam etmek. Gelişmiş ülkelerde resesyon riski yüz... Devamı »

  • 18.08.2022
    09:31

    Bugün de bir değişiklik yapmadan politika faizini %14'de sabit bırakması bekleniyor. Enflasyonda düşüş görülmeden ek indirim yapmadan izlemede kalacağı görüşündeyim. ÜFE-TÜFE, TÜFE-Politika Faizi arasındaki farklar -65 puan düzeyinde. B... Devamı »