Fabrika Ayarları Bozuldu!

29.06.2022 01:20
  •  A 

Arka arkaya açıklanan kararlar piyasaların düzenini bozdu. FED ve olası resesyon, dış dünya için bu denli risk yaratırken, BIST olarak yüksek enflasyondan karları yüksek, yüksek nakit ve dövizi bulunan, ihracatları güçlü şirketlerle ve TCMB tarafından düşük politika faizleri ile fonlanıp, hazineye sattıkları kaynaklarla gelir transferi yapılan ve bilançoları çok karlı gelen bankalarla korunmayı düşünüyorduk.

Ama öncesinde alınan ve son olarak da BDDK kararları ile iyice etki alanı genişletilen kararlar sonrası bir anda 17.30 TL'den 16.60 TL'ye düşen dolar yüzünden, geçen cuma günü 146$ olan BIST, endeks TL olarak düşmüş bile olsa, 153.94$ seviyesine yükselmiş oldu. Anlaşılan o ki, bu durum zaten devamlı satan yabancılardan ek satışların gelmesine neden oldu. Yabancı takası %33.49 seviyesine inmiş durumda.

Şu an kararlardan hangi şirketler tam etkilenecek bu detayları saptamak bile kolay değil. Her şirketin kendi özelindeki detaylara göre bu netleşecektir. Ama teknik olarak bakınca bankacılık sektörü xbank için 2070 ve altında 2043 önemli desteklerdi. Bu desteklerin kırılması ile xbank'da düşüş derinleşebilir. İşte salı günü bankalarda gelen satışların da bu endişeden etkilendiği görüşündeyim. 

Aynı şekilde yurt dışı borsalarda da, yaşanan yükselişler sonrası %1.5 civarı kayıplarla düşüşlerin yaşandığını görüyorum. Dışarıda yaşanacak yükselişlerin tepki olarak kalacağı ve sonrasında düşüş beklediğimi biliyorsunuz. 

Bugün böyle bir güne başlıyoruz. Umarım bankacılık sektörü açılışta destek bulur ve 2043 - 2070 seviyelerinin üzerine çıkar. Yoksa 1930 seviyesine doğru teknik olarak mümkün görünen düşüşler yaşanacak olursa, BIST de buna paralel kayıplar yaşayabilir. Olası teknik seviyeleri tablolarda paylaştım bulabilirsiniz.

Böyle bir ortamda uzun zamandır dediğim gibi, % 50 civarı bir nakiti koruyarak hisse bazlı teknik fırsatlara odaklanmalı. Ama Yapılan alımlarda da gerekirse maliyetli taşımak zorunda kalmayı göze alarak bu yapılmalı. 2470 altında yaşanabilecek düşüşlerde yine çok sayıda alım öngörüm gelebilir. Şimdiden hazırlıklı olun derim.

 Destek-Direnç Tablosundaki teknik paylaşımlarımı referans alabilirsiniz. Lakin böyle ortamlarda uzun vadeli beklentiler için gerçekleşen teknik öngörüleri dikkate almamak yanlış olabilir. Benzer beklentileri olan ama düşmüş bulunan hisselerle ortaya çıkan parite fırsatları göz ardı edilmemeli diye düşünüyorum. Ama alımlarınızı en başında uzun vadeli beklentiler için yaptıysanız o zaman başka. Sonra yakaladığınız önemli karlar, hisselerin geri gelmesi ile uçup giderse, neden düşüyor diye sormamanız lazım!

Madrid Zirvesi Anlaşma İle Tamamlandı!
              İsveç, Finlandiya, NATO Genel Sekreteri ve Türkiye olarak yapılan zirvede uzlaşma çıktı. PKK, PYD/YPG, FETÖ maddelere girdi. İade edilecekler listesi kabul edildi. PKK zaten terör örgütü olarak kabul ediliyordu. Ama PYD/YPG için aynı düşüncede değillerdi. İlk kez PKK'nın kolları da terör tanımlamasına girmiş oldular. Bunlar önemli kazanımlar. Ama tabii NATO'ya girdikten sonra tutumları anlaşmalara uygun olur mu bunu göreceğiz. 

Bu uzlaşı, son dönem yaşadığımız Yunanistan geriliminde elimizin güçlenmesini sağlayacaktır. Aksi durumda, Yunanistan NATO ülkelerini aleyhimizde birleştirmeye çalışacaktı. Elinden bu kozu almış olduk. Ama şimdiden iki ülke NATO'ya girdi diyemeyiz. Kabul oylamasına kadar anlaşma ile ilgili şartlara uyulması izlenecektir. 

NOT: Bugün 12:00'de MR randevum var. Bu nedenle yine seans başlamadan çıkmak durumunda kalacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.06.2022
    00:06

    Arkadaşlar, Salı öğleden sonraya kadar aranızda olmayacağım. 5-6 yıldır takipte olan iyi huylu bir prostat sorunum var. Cuma günü yaptırdığım rutin tahlillerimde, durumu doktorumla konuşmam gereken yüksek bir değer çıktı. Bu nedenle sabah 11:10'a randev... Devamı »

  • 27.06.2022
    09:20

    Öncelikle BDDK'nın kararları hakkındaki görüşlerimi cuma gece; ''BDDK Kararları Hakkında İlk İzlenimlerim!'' başlığı ile paylaşmıştım ama dün yazıyı revizelerle son haline getirmiştim. Son haliyle de okuyunuz lütfen. Evet bugün gözler alınan... Devamı »

  • 24.06.2022
    23:19

    Değerli üyeler, Akşam yemeğini yedik. sonra eşim, büyük kızım balkonda otururken bir anda yağmur gibi telefonlar gelmeye başladı. Eşim de Global Menkul'ün İzmir Direktörü. İkimizde sektör profesyoneli olduğu için telefonlar ikimizi için de bi... Devamı »

  • 24.06.2022
    09:40

    Gelişmiş ekonomilerde resesyon endişeleri ve bu nedenle de faiz artışları olmasına rağmen, TCMB %14 olan politika faizini değiştirmedi. Ama diğer bazı alanlarda sıkılaştırma önlemlerine yönelik adımlar atıldı. Hoş faize dokunmadan bu yapılanlar ne kadar yeterli olur bilemiyorum. Dış d&... Devamı »

  • 23.06.2022
    09:47

    FED Başkanı Powell, dün açıklamalarda bulundu ve resesyon riski var, bu nedenle de enflasyon hedef olan %2'ye uygun düşme yönünde dönüş görene kadar faiz artışları ve müdahaleler devam edecek dedi. Diğer taraftan AB Merkez Bankası ECB Başkanı Lagard... Devamı »