TCMB Faiz Kararı Açıklanacak!

23.06.2022 09:47
  •  A 

FED Başkanı Powell, dün açıklamalarda bulundu ve resesyon riski var, bu nedenle de enflasyon hedef olan %2'ye uygun düşme yönünde dönüş görene kadar faiz artışları ve müdahaleler devam edecek dedi. Diğer taraftan AB Merkez Bankası ECB Başkanı Lagarde, emtia ve enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısına dikkat çekerek faiz artışı yapacaklarını söyledi. Kısacası faiz artışları, bu konuya en uzak ülke olan İsviçre'de bile gündeme geldi.

Tüm bunların arasında bugün bizim TCMB Para Politikası Toplantısı var.14:00'de faiz kararı belli olacak. Ben Cumhurbaşkanının ''faizler daha da inecek'' sözleri sonrası bir değişiklik beklemiyorum. Açıklanınca öğrenmiş olacağız.

 Dış ilişki Trafiği Hızlandı!
               Suudi Prens, İsrail, İngiltere Dışişleri ve Savunma Bakanlarının ziyaretleri yurt dışı ilişkilerimizde de hızlı bir trafik yaşandığını gösteriyor. Suudi Prens ile her alanda iş birliği yapılacağı açıklamaları var ama ben daha ziyade net ifadeleri görmeyi tercih ediyorum. Diğer iki ziyaret ise, İran-İsrail gerilimi, Suriye'ye sınır ötesi harekat ve Yunanistan ile bölgesel gerilimin tırmanması nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Ben bizim için en sıcak ve önemli riskin Yunanistan ile aramızda yaşanacak bir çatışma-savaş riski olacağı görüşündeyim. Suriye'ye harekat aynı boyutta risk yaratmayacaktır görüşündeyim.

Bu ortamda BIST ise, dayanmaya çalışıyor. Kurlar yükseldiği için öncesinde kur karşılığı değerlenmeler yaşanırken, reeskont kredisi kullananlar için bankalara ek %30 daha döviz satma şartı %40 da TCMB'na satma şartı olunca %70'lik bir tevkifat yaratıyor. Resesyon endişeleri ile demirçelik fiyatlarında hızlı düşüş yaşanıyor. Bu nedenle aradaki gelişme ve kararlar iyi olan sektörülerimizin de baskı altına girmesine neden oluyor. Demirçeliklerin düşüş baskısı ulaştırma, holding, enerji ve kimya gibi şirketlerle telafi ediliyor. Ama hep birileri alınırken diğerlerinde satışlar geliyor. Yabancı devamlı satıyor. Bu duruma daha ne kadar dayanırız emin değilim. Bu nedenle teknik paylaşımları yakın takip edin. Kırılan seviyeler hangi yönde ise, o yöndeki sıralı teknikler yeni hedefler olur. Dirençler kırıldı ise yükseliş, destekler kırıldı ise düşüş beklentileri artıyor demektir. Bu durumu hisse ve endeks için ayrı ayrı takip etmek ve hisse bazlı ayrışmaların süreceğini de bilmek gerekir.

Ben kağıt, seramik, holding, ulaştırma, yenilebilir enerji üretici ve taahhüt şirketleri, ilaç ve dağıtıcıları ile petro kimyacıları daha potansiyel görüyorum. Ama hepsi bir anda değil, parite yapılarak da işlemler olabiliyor. Tam dirençler kırılacak mı derken, bir anda sert satışlar da görülebiliyor. 

İşte tüm bu riskler nedeniyle, genelde bilançoları ile ilgili potansiyel gördüğüm hisseleri teknik öngörülerimde tutmaya çalışıyorum. Eğer bir anda satışla karşılaşsanız bile, elinizdeki hissenin orta-uzun vadede yeniden cazibesinin artacağını bilmek stresi azaltır.

NOT: 10:30 gibi, ekran başından kalkacağım. Pandemi sonrası kilo kontrolünü kaçırdım. Diyetisyen desteği alacağım. Öncesinde kan değerlerimi görmek için kan tahlillerim yapılacak. Bu nedenle 11:00'de hastane randevum var. 13:00 civarı dönmüş olurum diye düşünüyorum.

Eğer bir aksilik olmazsa 17:00'de Ekotürk skype bağlantısı üzerinden Özlem Karakullukçu ile gündemi konuşacağız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.06.2022
    09:42

    FED karaları, olası uygulamaları, Rusya yaptırımlarının enerji vb. fiyatlara yansıması, tedarik sorunlarının da henüz bitmemiş olması ile dünya genelinde resesyon riskleri sürüyor. Bu nedenle dışarıdan satış baskılarının bir süre daha devam edeceği görüşüm&uum... Devamı »

  • 21.06.2022
    09:32

    Bugün pozitif bir açılış bekliyorum. Bunun nedenlerinden Suudi Prens ve İsrail Dış işleri Bakanının ziyaretlerini de sayabiliriz. Suudi prensin ziyaretinden dolar girişi sağlayacak bir takım anlaşmalar beklenti dahilinde. Ama sonuçta dünyanın gelişmiş ülkelerindeki enfla... Devamı »

  • 20.06.2022
    09:25

    Fransa savaşın sonuçlanması için Ukrayna'nın toprak tavizi vermesi mesajı veriyor. ABD ve İngiltere ise uzlaşma çıkmadan olabildiğince savaşın uzamasını, bu süre içerisinde Rusya'nın yaptırımlar ve savaş kayıpları nedeniyle yıpranmasını istiyorlar. Ama aynı a... Devamı »

  • 17.06.2022
    09:50

    Dün gelişmiş borsalar ve BIST'de ciddi bir realizasyon yaşandı. Dışarıdaki satışlar FED'in faiz kararı ve faizlerin bu şekilde artması halinde resesyon yaşanması endişesi ile yaşandı. Yani onlar sonunda FED'in alması gereken karar alınınca bununla yüzleştiler. Bir kaç ay... Devamı »

  • 16.06.2022
    00:19

    ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50 - 1,75 aralığına yükseltti. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyleyen P Devamı »