Yabancı Çıkışı Sürüyor. Sınırlı Para Hisse Seçiyor!

22.06.2022 09:42
  •  A 

FED karaları, olası uygulamaları, Rusya yaptırımlarının enerji vb. fiyatlara yansıması, tedarik sorunlarının da henüz bitmemiş olması ile dünya genelinde resesyon riskleri sürüyor. Bu nedenle dışarıdan satış baskılarının bir süre daha devam edeceği görüşümü koruyorum. 

İşte dışarıda durum bu iken, içeride ise yabancı satışı sürüyor. Yabancı takası %33.79 seviyesine düşmüş durumda. Halka arzlar devam ediyor. Kurlardaki yükseliş baskısı KKM ve DTH'larda paranın toplanmasına neden oluyor. Hal böyle olunca, borsada para azalmış durumda. 

Bu para ise daha ziyade yabancının henüz portföylerinde bulunmayan başarılı halka arzlar ve borsanın temeli güçlü hisselerinde toplanıyor. Ancak, demirçelikler gibi çok güçlü temel analize sahip olan hisselerde ise, döviz gelirlerinden TCMB'na %40 satış ve ihracat kredisi(reeskont) kullanmaları karşılığı da %30 dövizlerini bankalara satma şartları sonrası zaten döviz varlıklarından %70 satmak zorunda kalan sektörün, bir de ürün fiyatlarında yaşanan düşüşler nedeniyle bilançolarında karlarda azalma bekleniyor. Bu kapsamda cevherden üretimi yüksek olan eregl, krmdr, ısdmr gibi şirketler belki daha az etkilenebilirler ama, sektörün genelinde şu an bir baskı sürüyor. Bu baskının diğer bir nedeni olarak da Rusya üzerinden Arap ülkelerine ve orandan da ülkemize çok yoğun düşük fiyatlı ürün girdiği spekülasyonu var. Bu durumun olacağını, yaptırımların Rusya'nın ihracatında kimlik ve adres değişiklikleri yaratarak yine de gerçekleşeceğini yazdığımı biliyorsunuz. Maalesef bu durum şu an için bizim şirketlerimizi de baskılıyormuş. Ama inşaat maaliyetleri ve enflasyon açısından olumlu görüldüğü için şimdilik üzerine gidilmiyor deniyor. Bu spekülasyon ne denli gerçek ve ne denli bir büyüklük ifade ediyor bunu bilmiyorum. Ama gerçekse, iç piyasa fiyatlarını baskılayıcı bir neden olur.

İşte tüm bunlar benim için bir takım risklerin büyüyerek yaklaştığını gösteriyor. Bu ortam nedeniyle rahat öngörü veremiyorum. Yani cesaret edemiyorum. Bir süre daha teknik paylaşımlarla destek-direnç tablosu ağırlıklı gideceğiz gibi gözüküyor. 

Dışarıda yine resesyon söylemleri öne çıktığı için dış piyasalarda satıcılı bir hava var. Bizde de etkisi görülen bir açılış ve devam işlemleri görebiliriz. Yaz aylarında sakin ve temkinli olmak zorunda kalacağız anlaşılan. Hisse bazlı ayrışmalar yine sürecek. Ama genel alıcının geldiğini görünce alınan hisseler bile bir anda satışa dönüyor. Alıcı bulamadıkları hisseleri yukarı çekmeye devam ederlerken, yeterli alıcı olan hisselerde ise şirket geri alımlarına rağmen satışların sürmesi daha ziyade ilgili hisselerde yabancı payının halen yüksek olması ve yabancının da satmasından kaynaklanıyor. 

Bugün Prens Salman ülkemize geliyor. Olası anlaşmalar ve parasal açıklamalar piyasada alım tepkileri ve hisse bazlı hareketlerin olmasına neden olabilir. Bir başka olumlu yansıyabilecek gelişme ise, brent petrol düşüyor. Şuan 107 $ seviyesinde ve teknik olarak 100$ inen bir grafik görüyorum. Bu durum enerji faturamıza olumlu yansıyan bir gelişmedir. Tabii bizler de içinde akaryakıt fiyatları başta, birçok alanda fiyatlarda düşüş yaratabilecek yansımaları olacaktır.

BIST olarak iskontolu olduğumuz için yükseliş normal. Ama diğer yazdığım riskler yüzünden de tabloda demirçeliklerde yaşanan gelişmeler gibi tersine dönme riskleri de sürüyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.06.2022
    09:32

    Bugün pozitif bir açılış bekliyorum. Bunun nedenlerinden Suudi Prens ve İsrail Dış işleri Bakanının ziyaretlerini de sayabiliriz. Suudi prensin ziyaretinden dolar girişi sağlayacak bir takım anlaşmalar beklenti dahilinde. Ama sonuçta dünyanın gelişmiş ülkelerindeki enfla... Devamı »

  • 20.06.2022
    09:25

    Fransa savaşın sonuçlanması için Ukrayna'nın toprak tavizi vermesi mesajı veriyor. ABD ve İngiltere ise uzlaşma çıkmadan olabildiğince savaşın uzamasını, bu süre içerisinde Rusya'nın yaptırımlar ve savaş kayıpları nedeniyle yıpranmasını istiyorlar. Ama aynı a... Devamı »

  • 17.06.2022
    09:50

    Dün gelişmiş borsalar ve BIST'de ciddi bir realizasyon yaşandı. Dışarıdaki satışlar FED'in faiz kararı ve faizlerin bu şekilde artması halinde resesyon yaşanması endişesi ile yaşandı. Yani onlar sonunda FED'in alması gereken karar alınınca bununla yüzleştiler. Bir kaç ay... Devamı »

  • 16.06.2022
    00:19

    ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50 - 1,75 aralığına yükseltti. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyleyen P Devamı »

  • 15.06.2022
    09:45

    Bugün FED'in faiz toplantısı Var. Tüm dünya, son gelen %8.6 ABD enflasyonu sonrası, şahinleşen bir FED bekliyor. Son enflasyon verisine kadar 50 baz puan olan faiz artışı beklentisi, 75 baz puana yükselmiş durumda. Benim görüşlerimi biliyorsunuz. Eğer ABD enflasyonu... Devamı »