Sektörel Ayrışmalar Yaşanıyor!

21.06.2022 09:32
  •  A 

Bugün pozitif bir açılış bekliyorum. Bunun nedenlerinden Suudi Prens ve İsrail Dış işleri Bakanının ziyaretlerini de sayabiliriz. Suudi prensin ziyaretinden dolar girişi sağlayacak bir takım anlaşmalar beklenti dahilinde. Ama sonuçta dünyanın gelişmiş ülkelerindeki enflasyonu düşürmek için alınan faiz kararlarının büyümeleri düşürmesi ve kısmi resesyon riskleri güçleniyor. Dışarıdaki satışlar ve FED faiz artışları bizdeki döviz kurlarının yüksek kalmasına ve yükselmeye devam etmesine neden oluyor. Bunun yarattığı riskleri gözardı etmeden takipte kalmak lazım. 

Bununla birlikte BIST ciddi iskontolu. Üç aylık bilançolar gayet iyiydi. Altı aylıklarda da oldukça iyi bilançolar bekleniyor. Ama emtialarda sert fiyat düşüşleri yaşanıyor. Özellikle demirçelik fiyatlarında ciddi düşüşler var. Bu nedenle üç aylık bilançoları çok iyi olan ve sonraki bilançolarında da beklentilerimiz yüksek olan sektörde fiyat düşüşlerinin bilançolar üzerinde bozulma yaratma riskleri var. Cevher, hurda ve enerji maliyetlerinin etkisi ile yüksek maliyetlere sahiplerken, fiyatların geri gelmeye başlaması bilançolarındaki karların erimesine neden olabilir. Hangileri kendilerini bu durumlara karşı hedge edebiliyorlar bilemiyoruz. Aynı şekilde bankalarda da olası enflasyona endekli bono çıkma riski, artan enflasyon baskısı, FED faiz artışlarının olumsuz etkileri sürüyor. Ara ara alımlar gelse de, sonraasında yeniden satış baskıları ile karşılaşıyorlar.

Turizm sezonunda olduğumuz için, kurların da etkisi ile en canlı sektör turizm ve ulaştırma. Gıda, perakende, kağıt-orman, madencilik, enerji, petro kimya, gsm, ilaç ve ilgili sektörleri, tekstil, holding, çimento, cam, otomotiv ve yan sanayi sektörlerini daha dinamik görüyorum. Ama hepsinde tekniklere bakarak yol bulmak daha temkinli bir davranış olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.06.2022
    09:25

    Fransa savaşın sonuçlanması için Ukrayna'nın toprak tavizi vermesi mesajı veriyor. ABD ve İngiltere ise uzlaşma çıkmadan olabildiğince savaşın uzamasını, bu süre içerisinde Rusya'nın yaptırımlar ve savaş kayıpları nedeniyle yıpranmasını istiyorlar. Ama aynı a... Devamı »

  • 17.06.2022
    09:50

    Dün gelişmiş borsalar ve BIST'de ciddi bir realizasyon yaşandı. Dışarıdaki satışlar FED'in faiz kararı ve faizlerin bu şekilde artması halinde resesyon yaşanması endişesi ile yaşandı. Yani onlar sonunda FED'in alması gereken karar alınınca bununla yüzleştiler. Bir kaç ay... Devamı »

  • 16.06.2022
    00:19

    ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50 - 1,75 aralığına yükseltti. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyleyen P Devamı »

  • 15.06.2022
    09:45

    Bugün FED'in faiz toplantısı Var. Tüm dünya, son gelen %8.6 ABD enflasyonu sonrası, şahinleşen bir FED bekliyor. Son enflasyon verisine kadar 50 baz puan olan faiz artışı beklentisi, 75 baz puana yükselmiş durumda. Benim görüşlerimi biliyorsunuz. Eğer ABD enflasyonu... Devamı »

  • 14.06.2022
    09:42

    Dün içeride dışarıda sert kayıplar yaşandı. Dışarıdaki kayıplarda yüksek gelen ABD enflasyonu sonrası FED'in 75 baz puan faiz artışı yapabilir mi endişesi ve bunun yarattığı resesyon, hatta stagflasyon riskinin artması en büyük etken oldu. Dolar endeksi DXY ve ABD tahv... Devamı »