Bugünlerde İzleyip Karar Alacağız!

17.06.2022 09:50
  •  A 

Dün gelişmiş borsalar ve BIST'de ciddi bir realizasyon yaşandı. Dışarıdaki satışlar FED'in faiz kararı ve faizlerin bu şekilde artması halinde resesyon yaşanması endişesi ile yaşandı. Yani onlar sonunda FED'in alması gereken karar alınınca bununla yüzleştiler. Bir kaç aydır uyarılarım kapsamında da satışların geldiğini gördük. Ki, dün de olası alımların tepki olarak kalıp, yeniden alt desteklere doğru satışların geleceği görüşümü yazmıştım.

Şimdi asıl konu BIST'in tepkileri ne olacak? BIST için dış borsalardaki olası düşüşlere ilk anda uyacak ama sonra pozitif ayrışmasını beklediğimi biliyorsunuz. Hala bu görüşteyim. Ama maalesef bizdeki sorun, tüm dünya faiz artışı yaparken, biz ise dünya şampiyonu enflasyonumuza rağmen hala faizleri düşük tuttuğumuz gibi, daha da düşüreceğiz diyoruz. Hal böyle olunca kurlar yükseliyor ve zamlar sürüyor. Bu durum sürecek olursa, BIST için de endişe yaratacak gelişme süper bono yeniden gündeme alınır mı! Eğer süper bono gibi bir ürün çıkmazsa, ekonomi yönetimi aynı kalıp da aynı politikalara devam ederse, bu takdirde kurlarda yeni zirve endişeleri hakim.

Direk faiz kararı almayıp, karşılıklar, kredi vadeleri, taşıdıkları dövziler karşılığı bankalara daha uzun süre tahvil taşıma yükümlülüğü getirilmesi, ihracatçılara reeskont kredileri karşılığı %30 daha bankalara döviz satma zorunluluğu getirilmesi ve bir ay da döviz almayacağım taahhütü istenmesi gibi hamleler normal işleyen, karlılık beklentimiz yüksek olan şirketlerde de dengeleri bozuyor. Onlarda da satışlar geliyor. Bilançoların nasıl etkileneceğini 9 aylık bilançolarda göreceğiz. Bu nedenle 6 aylık bilançolarda daha karlı rakamlar beklerken, dokuz aylıklarda düşüşler yaşanacaksa, bunu bilenler tarafından bu satışlar yapılıyor olabilir.

Ben BIST için düştükçe yeni alım fırsatı olarak görmeye devam ediyorum. Ama düşüşler hangi seviyeye kadar sürecek bunda kesin bir şey söylemek mümkün değil. O nedenle alırken düşüş halinde alt desteklerden de kademeli almayı ve orta-uzun vade taşımayı göze almak lazım. 

Bu arada bilançoları çok iyi olan ama satış yiyen şirketlerde de, bazen aniden tavana giden alımlar görülebilir. Zaten benzer durumları görüyoruz ara ara.

Kısacası bu günlerde seansı izleyip, olası alım kararlarını piyasanın gidişine göre vermek daha doğru olacaktır. Bir süredir zaten böyleydi. Biraz daha bu durum böyle devam edecek gibi. CDS'lerimiz çok yüksek olduğu ve alınan kararların risklerimizi çözmeye yetmeyeceği endişeleri cds'lerimizin düşmesini engelliyor. Bu durum nedeniyle yabancı hala satıyor. Yabancı takası %33.87'ye inmiş durumda.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.06.2022
    00:19

    ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50 - 1,75 aralığına yükseltti. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyleyen P Devamı »

  • 15.06.2022
    09:45

    Bugün FED'in faiz toplantısı Var. Tüm dünya, son gelen %8.6 ABD enflasyonu sonrası, şahinleşen bir FED bekliyor. Son enflasyon verisine kadar 50 baz puan olan faiz artışı beklentisi, 75 baz puana yükselmiş durumda. Benim görüşlerimi biliyorsunuz. Eğer ABD enflasyonu... Devamı »

  • 14.06.2022
    09:42

    Dün içeride dışarıda sert kayıplar yaşandı. Dışarıdaki kayıplarda yüksek gelen ABD enflasyonu sonrası FED'in 75 baz puan faiz artışı yapabilir mi endişesi ve bunun yarattığı resesyon, hatta stagflasyon riskinin artması en büyük etken oldu. Dolar endeksi DXY ve ABD tahv... Devamı »

  • 13.06.2022
    10:14

    Yeni açıklanan kararlar için ilk görüşlerimi açıklamıştım. Ben özel bir etki göreceğimiz bir açıklama görmedim. KKM'de biriken TL'yi kontrol edebilecek, dövize ilgiyi ya da enflasyonu düşürme ile ilgili bir açıklamaya... Devamı »

  • 10.06.2022
    23:01

    Kredilerde asgari ödeme tutarlarında artış, vadelerde kısaltma, zorunlu karşılık artışı tüketim taleplerinin düşmesine neden olabilir. Ama tedarikte aksamalar sürdükçe, fiyatlar daha da artmaya devam edecektir endişesi talepte fazla düşüş yaratmayabilir. Ası... Devamı »