Sorunlar Sürüyor!

13.06.2022 10:14
  •  A 

Yeni açıklanan kararlar için ilk görüşlerimi açıklamıştım. Ben özel bir etki göreceğimiz bir açıklama görmedim. KKM'de biriken TL'yi kontrol edebilecek, dövize ilgiyi ya da enflasyonu düşürme ile ilgili bir açıklamaya yarayacak çok özel bir durum görmüyorum. 

Genel olarak gelişmiş endeksler için görüşlerimi biliyorsunuz. Düşüşlerin sürmesini bekliyorum. Bitcoin ve etherium için de teknik olumsuz görüşlerdeyim. Zaten onları da biliyorsunuz. Aslında bu ortamda artan enflasyon ve kurlar BIST için cazibe yaratıyordu. Ama faizleri düşürmeye devam edeceğiz deyince, kurlarda başlayan yükseliş endişe yarattı. Eğer önceki zirve görülür ve aşılacak olursa, bu takdirde zam yağmurları ve dış ödemelerde sorun olursa endişesi ile, enflasyona endeksli bir ürün çıkartılır mı endişesi hakim oldu. Eğer enflasyonlu bir ürün çıkarsa, bankalar ve geçici de olsa hisseler için de baskı yaratır düşüncesi satışları getirdi. 

Maalesef bu endişe açıklamalar sonrasında da sürüyor. O yüzden ABD'de enflasyon artışı sürdüğü görülünce, FED'in faiz artışları ve bilanço daraltma hamleleri de gelecek korkuları yine arttı. Böyle olursa Dolar endeksi dxy ve ABD tahvil faizleri yeniden artışa geçerse, bizdeki kurlar da yine artmaya başlar endişesi artmış durumda. CDS'lerimiz 800 leri de geçmiş durumda. Ama zaten ben bir aydan fazladır zaten tüm bunların böyle olmasını beklediğimi ısrarla yazıyordum. Maalesef düşündüklerim oluyor. Tüm bunlar alınan kararların yansımaları. Maalesef olan bitenin ya farkında olmadıkları kararları alıyorlar. Ya da benim 30 yıllık profesyonel sektör tecrübem alınan kararların yararlı kısımları olacaksa bunları anlamaya yetmiyor!  

Bu nedenle bizde bu ortamda şu faizi düşüreceğiz ısrarı olmasaydı, güvenli liman olarak BIST'in pozitif ayrışmalarını görebilirdik. Şu an ise BIST de düşüşlere uymaya başladı. Yabancı da satmaya devam ediyor. Yabancı takası 34.40 seviyesine inmiş durumda. Ama tekrar ediyorum. Bilançoları iyi hisseler için korkmamak lazım. Tamam düşebilirler ama bu geçici bir durum olur diye düşünüyorum. Bu düşüşleri iyi bilançolu hisselerde alım fırsatı olarak takip etmeliyiz. Ama aldığımız ya da alacağımız hisselerde de düşüşler olabileceğini bilmeliyiz.

Ben düşüşlerde yeni öngörüler yapmayı sürdüreceğim. Ama alt desteklerden de kademeli alım öngörülerim olabilir. Bu nedenle nakit hisse dengeli olmakta yarar var. Teknik olarak 2510 - 2510 - 2470 sıralı önemli destekler. Bunlardan 2470 kırılırsa satış baskıları artar. Diğer her yerden alımlar gelebilir. 

Maalesef Dolar için zamanında 6-7-8-9 olacakmış diyen bir bakanımız çok beklerler demesine rağmen, sonrasında durum ortada. Sonrasında cumhurbaşkanımız Dolar 10-15 olacak diyorlar olmadı diyordu. Şimdi de maliye bakanımız neymiş dolar 20-25, hatta 30 olacakmış diye konuşuyorlar diye piyasaya tepki yapıyor. Umarım bu sefer bakan haklı çıkar. Ama önceki açıklamaların sonuçları ortada. 

Uluslararası iktisat kuralları neyse, bunlara aykırı davranıp, sonra sebebini başka yerlerde aramak doğru olmaz. Bizi zorlayan da işte bu durum zaten! Yani yanlışlar yapılmaya devam ederse, olumsuz yansımaları her yerde sürebilir. Ama bir anda doğrulara dönecek olunursa, o zaman yükselmek için çok müsait bir borsamız olduğu için, bir anda yukarı hızlanabiliriz. Böyle bir ortamda, ben size ne neden oluyor diye yazıyorum. Teknikleri sizlerle paylaşıyorum. Artık hangimiz daha gözü kara isek, kararlarımızı ona göre alırız. 

Katıldığımız düğün dün gece idi. Öncesinde teknikleri paylarım diye umuyordum ama zaman bulamadım maalesef. Kararlarla ilgili ilk görüşümü paylaşmıştım. Bugüne ait beklenti yazımı ise şimdi tamamlayabiliyorum. Yazımdan sonra tekniklere bakacağım. Gördüklerimi paylaştıktan sonra da İzmir'e doğru yola çıkacağız. Güne geç başladığım için, muhtemelen teknikleri bitirmem zaman alacak ve yolculuk da düşündüğümden geç başlayacağı için, İzmir'e kısmetse seans bitimi sonrası ancak varmış oluruz. 

NOT: Artık Çarşamba günleri 16:00 sonrası sevigili Özlem Karakullukçu ile skype bağlantısı yapacağız. Sevgili Murat Tufan bir süre ekranda olmayacakmış. Ama akşam sorularınız varsa cevaplayacağım.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.06.2022
    23:01

    Kredilerde asgari ödeme tutarlarında artış, vadelerde kısaltma, zorunlu karşılık artışı tüketim taleplerinin düşmesine neden olabilir. Ama tedarikte aksamalar sürdükçe, fiyatlar daha da artmaya devam edecektir endişesi talepte fazla düşüş yaratmayabilir. Ası... Devamı »

  • 10.06.2022
    09:55

    Dün gece geç saate kadar bekledim ama açıklamaların içerikleri henüz tam net değil. Devlet gelire endeksli (GES) iç borçlanma senedi(DİBS) çıkartam kararı aldı. Bunu zaman zaman yaparlar. 2009 yılında da Türkiye petrolleri ve DMO'nun gelir... Devamı »

  • 09.06.2022
    09:40

    Maalesef gördüğünüz gibi, satışlar gelince böyle oluyor işte. Bir anda hisseler tabanlara gidebiliyorlar. Neden peki? Çünkü yabancı çok az ve olan yabancı da hala satmaya devam ediyor. Son olarak %34.77 yabancı takasına inmiş durumdayız. Böyle ol... Devamı »

  • 08.06.2022
    09:47

    Süper bononun konuşulmaması, Cumhurbaşkanının faizleri indirmeye devam edeceğiz sözleri sonrası kurlar hareketlendi. Tekniklerde de dövizde yukarı yönlü görüntüler var. Brent petrol de 120.68$ direncini zorlamaya başladı. Bu direnci kırması halinde 130-140$ di... Devamı »

  • 07.06.2022
    01:03

    BIST'de teknik ayrışmalar sürüyor. Süper bono endişesi benim yeni öngörü yapmamda tereddüte düşmeme neden oldu. Ama görüyorsunuz, destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim paylaşımlar gerçekleşmeye devam ediyorlar. Daha fa... Devamı »