Açıklanan Kararlar!

10.06.2022 09:55
  •  A 

Dün gece geç saate kadar bekledim ama açıklamaların içerikleri henüz tam net değil. Devlet gelire endeksli (GES) iç borçlanma senedi(DİBS) çıkartam kararı aldı. Bunu zaman zaman yaparlar. 2009 yılında da Türkiye petrolleri ve DMO'nun gelirlerine endeksli DİBS çıkartılmış. Zaman zaman kaynak yaratmak için bunlar yapılır. Hangi işletmelerin gelirleri bu kapsama girecek, sadece gerçek kişilerle mi sınırlı kalacak hepsi önemli. KKM de ilk başta gerçek kişilere yönelik çıkmıştı. Sonra kurumlar, yurtdışı yerleşik Türkler, yabancılar da kapsama alındı. Kısacası çıkan ürün kkm'de vadesi dolan paraları karşılayacak çapta olmazsa yeterli kalmayabilir. Detayları henüz tam net değil yani. O nedenle borsaya ve kurlara etkisi için net bir şey söyleyemiyorum.

Aslında havaalanı, otoyol, köprü, hatta sanayi ve teknolojide eksik gördüğümüz yatırımların finansmanına yönelik olarak bu GES'ler çıkarılarak yatırımlar kendi kaynaklarımızla fonlansın diye yıllardır yazarım. Keşke bu amaçlar için de bu işler yapılsa da, bu şekilde çok yüksek maliyetli alt-üst yapı hizmetlerine bu denli kurla artan bedelleri ödemek zorunda kalmasaydık.

BDDK da, 25 bin TL altındaki kredi kartı harcamalarında asgari ödemeyi %25, 25 Bin TL üzeri kredi kartı harcamalarının asgari ödemesini %40 olarak belirlemiş. Tüketici kredisi vadelerini de aynı şekilde düzenlemeler yapılmış. 50-100 Bin TL arası tutarlar için vade 24 ay, 100 Bin TL üzeri tüketici kredilerinde 12 ay ile sınırlanmış.

Bu arada yurt dışı borsalarda da dün sert düşüşler yaşandı. Sebepler benim bir süredir yazdığım endişelerden kaynaklanıyor. Bu kapsamda bugün borsa açılışından kafa karışıklı nedeniyle satıcılı açılış yaşanır ama devamında ne olur inanın çok kestiremiyorum.

Teknik seviyeleri biliyorsunuz. 2500-2470 diye 2400'e kadar sıralı destekler zaten destek direnç tablosunda yer alıyor. Tablolarda önce paylaştığım alt üst teknik seviyeler de bakidir.

Bugünlük bu kadar. Ancak İzmir'e dönüşüm seans bitmeden olursa  o zaman aranızda olacağım. Yarın da İstanbul'a gideceğiz. Pazar günü bir akraba düğünü var. Ona katılıp, pazartesi günü öğleden sonra İzmir'e dönüyor olacağız. 

Borsada düşüşler benim için yeni alım fırsatları yaratır. Lakin arada elinizdeki hisseler de düşecektir. Bunlar bence sizleri çok korkutmasın. Hisselerin bilançoları iyiyse, en kısa zamanda bu kayıplar telafi olur. Bu dönem seçimlere kadar biraz karışık olacak. Sabır göstermek zorundayız. Bu şekilde bir çok farklı gelişme olacaktır. Bu nedenle tamamen hissede bulunmayın diyorum zaten. Mümkünse %50 nakitle gidin. Ama sonra da bana borsa yükselince siz dediniz çoğu param nakitteyim. Yükselişi kaçırdım demeyin. Durum ortada. Yükselirse eldekilerden kazanırsınız, düşerse nakit karşılığınız düşmez ve onunla düşükten alım fırsatlarını kullanırsınız diye bunu söylüyorum. Ama ülkenin gerçekleri ve bilinmezliği de ortada ne zaman ne olacak bilmek mümkün değil. Bilinen tek şey her şeye durmadan zam gelmeye devam ediyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.06.2022
    09:40

    Maalesef gördüğünüz gibi, satışlar gelince böyle oluyor işte. Bir anda hisseler tabanlara gidebiliyorlar. Neden peki? Çünkü yabancı çok az ve olan yabancı da hala satmaya devam ediyor. Son olarak %34.77 yabancı takasına inmiş durumdayız. Böyle ol... Devamı »

  • 08.06.2022
    09:47

    Süper bononun konuşulmaması, Cumhurbaşkanının faizleri indirmeye devam edeceğiz sözleri sonrası kurlar hareketlendi. Tekniklerde de dövizde yukarı yönlü görüntüler var. Brent petrol de 120.68$ direncini zorlamaya başladı. Bu direnci kırması halinde 130-140$ di... Devamı »

  • 07.06.2022
    01:03

    BIST'de teknik ayrışmalar sürüyor. Süper bono endişesi benim yeni öngörü yapmamda tereddüte düşmeme neden oldu. Ama görüyorsunuz, destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim paylaşımlar gerçekleşmeye devam ediyorlar. Daha fa... Devamı »

  • 06.06.2022
    09:33

    Çin tamamen normale dönmeye başladı. Açılmalar sürüyor. Çin'deki normale dönüş borsalara ilginin artmasına neden olmuş durumda. BIST'de de benzer şekilde risk iştahı yüksek. Enflasyona endeskli bono ya da tahvil konusunda bir karar çı... Devamı »

  • 03.06.2022
    09:28

    Enflasyona endeksli süper bono konusu askıda kalınca, yeniden enflasyondan korunma limanı olan BIST'de enflasyon alımları sürüyor. Bugün de enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyon beklenenlerin üzerinde yüksek gelirse, döviz kurunda yaşanacak yüksel... Devamı »