Kurlarda Hareketli Bir Gün Bekliyorum!

08.06.2022 09:47
  •  A 

Süper bononun konuşulmaması, Cumhurbaşkanının faizleri indirmeye devam edeceğiz sözleri sonrası kurlar hareketlendi. Tekniklerde de dövizde yukarı yönlü görüntüler var. Brent petrol de 120.68$ direncini zorlamaya başladı. Bu direnci kırması halinde 130-140$ diye üst hedeflere gitme riski artıyor. Tüm bunlar bizler için birçok alanda yeni zamlar ve enflasyon demek olacak. Bindik bir alamete bakalım nereye gideceğiz göreceğiz. Ülkemiz ve bizler için hayırlısı neyse o olsun inşallah.

İşte bu ortamda borsayı yorumlamak yine çok zor olacak. Zorluğun nedeni, kurların yeni zirvelere gitmesini sadece seyretmek yetecek mi endişem! Çünkü bu durum enflasyon düşme eğilimine girdi sözlerinin tam tersi sonuçları yaşamaya başlamamıza neden olacaktır. Aynı şekilde dış ödemeler dengemizde döviz borç karşılığı ödeyeceğimiz TL'nin daha da artmasıdır. Bu nedenle para basmak ve-veya yeni vergiler salmak bir yerden sonra çok farklı sorunlara neden olabilir. Bir anda tüketim ve harcamalarda frene basılabilir. Kişiler gelecek belirsizlik korkusunun yarattığı tasarrufa geçebilirler. Ekonomi yavaşlar, istihdamda işsizlik yeniden artar, Kredilerde sorunlar çıkabilir. Lakin şu an TCMB bankaları %14 faiz ile fonlamaya devam ettiği için bankaların kredi kaynağı konusunda bir sıkıntısı olmadığı gibi, bu işten ciddi de bir kar elde ediyorlar. Ama sorun ara ara dediğim gibi, dış ödemeler dengemizde yatıyor! Döviz rezevlerimiz swaplar hariç eksi 60 Milyar Dolar civarına dayanmış durumda. Bu yüzden de ülke risk primimiz olan cds'ler yeniden yükselişte.

Şimdi bunlar neden önemli? Sadece kur artışını konuşuyor olsak, hisseler kendilerini enflasyona karşı korumak için yükseleceklerdir, en azından fazla düşmezler derim. Yani borsa güvenli liman olmaya devam edecek. Lakin, kurların gidebileceği seviyeler bir yerden sonra aynı 18.00 TL'ye çıktığında yapılan gibi yeni bir müdahaleye gerek yaratırsa, işte orada alınabilecek karar benim bu tedirginliğime neden oluyor! Yani tam borsa ve hisseler yükselen kurlarla daha da yükselecek diye alımlara kalkınca, bir anda çıkartılacak enflasyona endeksli yeni bir ürün yatırımcıları borsada geçici bir süre için üzebilir. Maliyetli yakalanmak riski olur. Bir yıldan kısa süreli süper bono bankalara satış getirir. Borsadan bu bonoya geçişler görülebilir. Endeks ve hisseler aynı ilk bahsi açıldığı günler gibi geçici de olsa düşüşler yaşarlar. 

Ama şu an süper bono rafa kalkmış gibi duruyor. Bu da BIST olarak demesek de, hisse bazlı yeni ve sert ayrışmalara devam edebileceğimiz demek. Görüyorsunuz ki, sorun belirsizlikleri yorumlayamamak. Ne olursa nereye yansır sorunlarından kaynaklanıyor. Süper bono o an için kurları da geldiği yerden düşürür. Gram altında olumsuz etkilenir. Ama çıkmazsa bunların hepsi yukarı yönlü diye bilmenizi isterim.

Yani şunun şurası bir ay öncesinden söylediğim 3 günlük tatili bile bana yaptırmayan bir piyasa var yine:)

Hisse bazlı yükselişlerin olacağı bir gündeyiz. Bankalarda baskı, İhracatı yüksek, döviz nakiti bol şirketlerde yükselişler gayet normal olacaktır. Ama dediğim süper bono misali bir ürün onları da bir anda olumsuz baskılar. Bir ekonomi bu kadar belirsizliklerle yönetilmez ama maalesef böyle davranmaya devam ediliyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.06.2022
    01:03

    BIST'de teknik ayrışmalar sürüyor. Süper bono endişesi benim yeni öngörü yapmamda tereddüte düşmeme neden oldu. Ama görüyorsunuz, destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim paylaşımlar gerçekleşmeye devam ediyorlar. Daha fa... Devamı »

  • 06.06.2022
    09:33

    Çin tamamen normale dönmeye başladı. Açılmalar sürüyor. Çin'deki normale dönüş borsalara ilginin artmasına neden olmuş durumda. BIST'de de benzer şekilde risk iştahı yüksek. Enflasyona endeskli bono ya da tahvil konusunda bir karar çı... Devamı »

  • 03.06.2022
    09:28

    Enflasyona endeksli süper bono konusu askıda kalınca, yeniden enflasyondan korunma limanı olan BIST'de enflasyon alımları sürüyor. Bugün de enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyon beklenenlerin üzerinde yüksek gelirse, döviz kurunda yaşanacak yüksel... Devamı »

  • 02.06.2022
    08:50

    Endeksin indikatörlerine bakınca aşırı alım seviyelerinde olduklarını görüyorum. Bu durum bende tedirginlik yaratıyor. Ama diğer taraftan 2562 seviyesi üzerinde 2620 - 2720 dirençlerine gidebilecek bir teknik formasyon da var. Hangisi olacak çok rahat yorum yapamıyo... Devamı »

  • 01.06.2022
    09:19

    Her geçen gün hızla fakirleşiyoruz. Gördüğünüz gibi zamların arkası kesilmiyor. Bugün de doğalgazda konutlarda %30, sanayide %40, elektirik abonelerinde konutlara %15, sanayi ve ticarethanelere %25, un fiyatlarında %53 zam haberleri ile güne başladık. Akarya... Devamı »