Borsalardaki Risk İştahı Sürüyor!

06.06.2022 09:33
  •  A 

Çin tamamen normale dönmeye başladı. Açılmalar sürüyor. Çin'deki normale dönüş borsalara ilginin artmasına neden olmuş durumda. BIST'de de benzer şekilde risk iştahı yüksek. Enflasyona endeskli bono ya da tahvil konusunda bir karar çıkmaması, dolar ve gelen enflasyonda güvenli liman olarak yeniden BIST'in öne çıkmasına neden oldu.

Gündem ve gelişmeler çok hızlı değişebildiği için o olur bu olur diye bir kesinlik yok bence. Her an da kar satışları görebiliriz. Nitekim cuma günü seans sonu kısmi kar satışları geldi. Ama biz yine de teknik konuşalım. BIST 2562 üzerinde kalırsa, ilk etapta 2620 ve sonrasında 2720 seviyesine dikkat çekmiştim. İlk teknik hedef görüldü. Yine aynı şekilde alımlar gelir ve 2623 üstüne yükseliş başlarsa, üstteki sıralı hedef 2720 seviyesi olur. 

Ama indikatörler aşırı alım seviyesinde, yani dirençlerde olduğu için de, kar satışları her an gelebilir. Bunu da unutmamak lazım. Olası düşüşler halinde sırası ile 2591 - 2562 - 2554 - 2527 ve 2500 diye desteklerimiz mevcut. 2500 altına iner ve 2470 desteği de kırılacak olursa, bu takdirde tablo yine düzletme yönüne döner. Şimdilik enflasyona endeksli ürün çıkmazsa, döviz ve enfslayon artışından hisselerle korunma çabası var. Bakalım bu durum ne kadar sürecek göreceğiz.

Hemen bir konuda uyarayım! Ben 2023 yılında TL bazında çok daha yüksek rekor seviyeleri görülmesini bekliyorum. Ama arada düzeltmelerle bunun olacağı görüşünde olduğumdan uyarılarımı yapıyorum. Yoksa BIST için kötü bir yıl beklemiyorum. Ama sıcak bir yaz bekliyorum. Sıcak derken, artan kur ve enflasyon nedeniyle bakalım hangi seviyelere kadar döviz yükselişini göz ardı edeceğiz diye merak ediyorum. Çünkü kurlarda yükseliş kontrolden çıkacak ve yeni rekorlar görülecek olursa, bu enflasyona endeksli bir ürün açıklanmasına neden olabilir. Bu ürün de geçici de olsa borsada satışlara neden olabilir. Kısacası bu risk var. Ama olası böyle bir ürünün detayları da önemli tabi. Şu anda bu konuda hiç bir açıklama yok. 

Bu nedenle bu günlerde yine hisse odaklı ayrışmalar daha çok olacak gibi geliyor bana. Geçen hafta da kords, sasa gibi hisselerde bu durum yaşanmıştı. Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarını yakından takip etmekte yarar var. Ama bu tablo iki yönlü takip edilmeli. Kırılan desteklerse düşüş, kırılan dirençlerse yükseliş yönlü beklentiler öne çıkmalı.

Peki destek-direnç tablosunda madem bu hisseleri görüyoruz, dirençlerini kırdıklarında neden öngörü vermiyoruz? Çünkü görüyorsunuz yine aynı şekilde teknik kriterlere göre, önemli dirençlerini kırdılar diye verdiğimiz öngörülerde bir anda satışların geldiğini de görüyoruz. Bu nedenle, ellerindeki hisseleri vermek için yeterli alıcı bulamayanlar, teknik dirençler kırıldı diye alıcılar gelince bir anda satışa geçebiliyorlar. Ama yeterli alıcı görmedikleri zamanise, hisseleri yukarı taşımayı sürdürüyor olabilirler. Bu yüzden öngörülere giren hisselerde gelen genel alımları satmak için de kullanıyorlar gibi düşünüyorum. Daha temkinli olmam bundan kaynaklanıyor. Ayrıca, son dönem çanak ve fincan-kulp kıran bazı hisseler çok ciddi primli işlem görüyorlar. Bu durum da cesaretimi kıran sebeplerden birisi. Yoksa BIST ve hisseler iskonto içermeye devam ediyorlar. Dolar bazında ise zaten halen ciddi bir yükseliş yaşanmadı. 

Brent petroldeki artış, cari açıktaki büyüme enflasyonu ve kurları yukarı baskılıyor. Bunun olası bir enflasyona endeksli ürün çıkartılmasına sebep olma riski de bu nedenle daha da yüksek diye kararsızlık içinde kalıyorum. Sizler benden daha cesur olarak kişisel kararlarınızı alabilirsiniz. Teknik paylaşımlar sizin için önemli referanslar olabilir.

NOT: 7-10 Haziran Arasında Aranızda Yokum!
              Şimdiden bilginiz olsun. 7-10 Haziran arasında Göcek'de olacağım. 7 Haziran'da Borsa açılış saatinde yolda olacağım için beklenti yazım olmaz ama teknik paylaşımlarımı geceden yaparım. Biliyorsunuz benim tatillerim genelde fırsat bulduğum an paylaşımlarım sürerek oluyor. Yani tamamen sizlerden ve piyasadan kopmuyorum. Yine öyle olacaktır. Fırsat bulduğum an paylaşımlarımı yine yapacağım. Ama birebir olmayacağı için bilginiz olsun diye şimdiden yazıyorum. O gün gündemde neler olur bilemiyorum. Böyle bir ortamda tatil mi olur demeyin sonra:)) Programlı bir iş olduğunu bilin istedim.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.06.2022
    09:28

    Enflasyona endeksli süper bono konusu askıda kalınca, yeniden enflasyondan korunma limanı olan BIST'de enflasyon alımları sürüyor. Bugün de enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyon beklenenlerin üzerinde yüksek gelirse, döviz kurunda yaşanacak yüksel... Devamı »

  • 02.06.2022
    08:50

    Endeksin indikatörlerine bakınca aşırı alım seviyelerinde olduklarını görüyorum. Bu durum bende tedirginlik yaratıyor. Ama diğer taraftan 2562 seviyesi üzerinde 2620 - 2720 dirençlerine gidebilecek bir teknik formasyon da var. Hangisi olacak çok rahat yorum yapamıyo... Devamı »

  • 01.06.2022
    09:19

    Her geçen gün hızla fakirleşiyoruz. Gördüğünüz gibi zamların arkası kesilmiyor. Bugün de doğalgazda konutlarda %30, sanayide %40, elektirik abonelerinde konutlara %15, sanayi ve ticarethanelere %25, un fiyatlarında %53 zam haberleri ile güne başladık. Akarya... Devamı »

  • 31.05.2022
    09:45

    Açıkçası, yurt dışı ve BIST için beklediğimden fazla iyi bir tepki yaşadık. Yurt dışı borsalarda tepkinin ana nedenleri, Çin'de yeniden normalleşmenin başlaması, ABD'de son çeyrekte beklenti %1.3'den daha fazla, %1.5 olarak gerçekleşen daralma so... Devamı »

  • 30.05.2022
    09:23

    ABD'de son çeyrekte beklentinin üzerinde daralma yaşanması FED'in faiz ve bütçe daraltma kararlarını gevşetebileceği beklentisi yaratmış durumda. FED iki toplantıda 50'şer puan faiz artışı yapıp, sonraki toplantıda pas geçebilir görüşleri seslendi... Devamı »