Küreselde Pozitif Hava Esiyor!

30.05.2022 09:23
  •  A 

ABD'de son çeyrekte beklentinin üzerinde daralma yaşanması FED'in faiz ve bütçe daraltma kararlarını gevşetebileceği beklentisi yaratmış durumda. FED iki toplantıda 50'şer puan faiz artışı yapıp, sonraki toplantıda pas geçebilir görüşleri seslendirilmeye başlandı. 

Bunun yanısıra Avrupa Merkez Bankası ECB yıla güvercin bir tutum ile başlamışken, son durumda FED güvercinleşirken, ECB şahinleşme tutumuna bürünüyor. Temmuz ve Eylül toplantılarında 25'er puan faiz artışı bekleniyor. Bu nedenle de parite 1.03 seviyesinden 1.076 seviyelerine kadar çıkmış oldu. 

Diğer taraftan ise, Çin'de yaşanan kapanışlar risk yaratıyordu. Ama yavaş yavaş normale dönen bir Çin görüyoruz. İşte tüm bunlar dış piyasalarda borsalar için risk iştahını yeniden arttırmış görünüyor.

BIST ise, son dönem enflasyon, cds, yabancı satışları, cari açık ve bütçe açıklarının büyümesine rağmen, artan döviz kurlarına karşılık ne yapılacağı konusundaki belirsizlik süren BIST'in satışlarla karşılaşmasına neden oluyor. Süper bono beklentisi borsada satışlara neden olmuşken, çıkacak-çıkmayacak spekülasyonları da dalgalanmalara neden oluyor. Rezervlerdeki sorunlarımız yüzünden cari açık vermememiz gereken, hatta artı vermemiz gereken bir yılda, enerji emtilarında fiyat artışları maalesef cari açığın artmaya devam etmesine neden oluyor. 

Bu hafta enflasyon ve büyüme verilerimiz gelecek. Enflasyonda ve büyümede artışın sürdüğünü göreceğimiz görüşündeyim. Özellikle büyümede sorun olmadığının görülmesi, şirketlerin altı aylık bilançolarında da yüksek karların süreceği algısını canlandırabilir. Bu da hisselere yeniden ilginin artmasına neden olur. Ama henüz teknik düzeltmenin bitmediği görüşünde olduğum için, tam acaba yükseliş başlıyor mu derken, bir anda cuma olduğu gibi satışların geldiğini görüyoruz. Brent petroldeki artışın sürmesi de, enflasyon ve cari açık baskısının sürmesine neden oluyor.

Bu yüzden bir süre belirsizlikler netleşene kadar endeks değil de, hisse odaklı teknikleri referans yapıp, yolumuzu bulmaya çalışmak doğru olacaktır görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.05.2022
    09:28

    TCMB Politika Faizini değiştirmeyip, %14 olarak sabit bıraktı. Spekülasyonu yapılan süper bonoya yönelik bir açıklama ya da gelişme henüz yok. Sadece Suriye'ye sınır ötesi harekat konusunda hazırlıkların yapıldığı ve her an sınır ötesinde müdahalemiz baş... Devamı »

  • 26.05.2022
    09:41

    Süper bono gündeme gelene kadar, döviz ve enflasyon artışına bakıp, hisseleri bu artışlardan korunmak için almaya başlıyorduk. Süper bono ile ilgili henüz bir şey çıkmayınca, yine aynı durum yaşanıyor diye düşünüyorum. Sonuçta zaten hissel... Devamı »

  • 25.05.2022
    09:13

    Ne zaman TCMB'nın yönetimine müdahale geldi, o zaman özerklik elden gitti diye yazmış ve bunun çok büyük güven sorunu yaratacağı uyarılarımızı sıralamaya çalışmıştık. Siyasi iktidar ise, TCMB'nın yanlış politikalarının faturası iktidarlara kesiliyo... Devamı »

  • 24.05.2022
    09:12

    Süper Bono Beklerken Suriye Harekatı Çıktı! Dün toplanan cumhurbaşkanlığı kabinesinden süper bono çıkacak spekülasyonları nedeniyle bankalar ve BIST'de sert realizasyonlar yaşandı. Ama sonra BIST günü çok az da olsa artı kapattı.... Devamı »

  • 23.05.2022
    09:25

    Dış borsalarda uzun zamandır yaşanan düşüşler sonrası bugün yukarı tepkiler olduğu görülüyor. BIST de buna uyup alıcılı artı bir açılış yapabilir. Lakin teknik olarak 2400 ve 2430 üzerinde kalmalı. Bunu başaramazsa 2361 - 2329 - 2308 - 2264 - 2230 alt destek... Devamı »