Yurtdışı Kaynaklı Yukarı Tepkili Açılış Bekleniyor!

23.05.2022 09:25
  •  A 

Dış borsalarda uzun zamandır yaşanan düşüşler sonrası bugün yukarı tepkiler olduğu görülüyor. BIST de buna uyup alıcılı artı bir açılış yapabilir. Lakin teknik olarak 2400 ve 2430 üzerinde kalmalı. Bunu başaramazsa 2361 - 2329 - 2308 - 2264 - 2230 alt desteklere doğru yeniden satışlar gelebilir. Açıkçası ben yukarı tepkinin dışarıda ve içeride sınırlı kalmasını ve sonrasında yeniden satış baskılarının gelmesini daha güçlü görüyorum. Bu nedenle temkinli davranmalı, aman piyasa kopuyor mu diye heyecanlanmamalı diye düşünüyorum. 

Hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine görülebilir. Hindistan, Çin sonrası en büyük demirçelik üreticisi. Önceki hafta pazara yeniden giriyor diye bizdeki demirçelik fiyatlarında da kısmi düşüşler yaşanmıştı. Lakin Hindistan kendi demirçeliğinin ihracatını azaltıp, iç piyasa fiyatlarını düşürmek için bir takım vergi vs. tedbirleri uygulamaya aldı. Bu nedenle bizim demirçelik şirketlerimiz için olumlu etkisinin olmasını bekliyorum. Demirçelik şirket hisseleri olumlu ve hareketli bir hafta başlangıcı yapabilirler. 

Garantiye Özel Paragraf!
              BBVA'nın 15.00 fiyatlı gönüllü geri alımı bitti. Yenileme gelmedi. İlk anda görüşüm BBVA 12.20 ile ilk geri alım açıkladıktan sonra yukarı çekilen fiyat esnasında garanti 15.00 civarı fiyatta kendisini korumuştu. Ama bu esnada diğer bankalar gördükleri zirvelerden %20 civarı realizasyon yaşadılar. Arada bir de garantinin yükselişini düşününce, ciddi bir pozitif ayrışma yaşanmıştı. Bu yüzden gönüllü geri alım bitince, BBVA zaten %86 civarı payı aldığı için geri alım fiyatını yükseltmez ve geri çekilince de hissenin fiyatında ciddi bir geri gelme yaşanır diye düşünüyordum.

Ancak, sonra zamanında finansbank'da da yaratılan kotasyondan mı çıkartılacak algı ve spekülasyonu sonrası yaşananları hatırlayıp, hissenin şu anki adı Qnbfb ile grafiğini ve detaylarını inceledim! 2019 Ağustos gibi 6.30 civarı fiyattayken 2020 Ocak ayında 100.00 TL fiyat geçilmiş. Sonrasında Qnbfb'de yabancı ortak payı %99.88 seviyesine ulaşılmış. Ama kotasyondan çıkartma kararı falan gelmedi. Yani yaratılan o algı da manipülasyondan ibaret kaldı. Şu an fiyat 34.56 civarı. zirvenin yaklaşık 1/3'ü ama 6.30 fiyatı ile kıyaslanırsa yaklaşık %450 üstünde. FK larına bakınca garanti şu an 3.64 F/K iken, Qnbfb ise 20.00 li seviyelerde. Piyasa değerlerine bakınca, Qnbfb 26.3 Milyar TL öz sermayeye rağmen 116 Milyar TL piyasa değerine sahip. Garanti ise 96.7 Milyar özsermayeye rağmen 68.2 Milyar TL piyasa değerine sahip olarak işlem görüyor. Qnbfb öz sermayesinin yaklaşık 4.4 katı piyasa değerine sahipken, Garanti ise özsermayesinin bile altında piyasa değeri ile işlem görüyor.

İşte bu tablo kafamı karıştırdı! BBVA'nın niyeti önemli anlayacağınız. Benzer bir durum garantide de yaşanır mı bilemem. Ama kıyaslamalar bu. Tabii her şey, krediler, mevduat yapıları, bono portföyleri, ülkenin içindeki şartlar vs birebir aynı değil. O kadar detayı da bilemiyorum zaten. Ama tablo bu. Yani BBVA payını daha da arttırmayı tercih edecek olursa, dolaşımdaki pay düştükçe, fiyatın yükselmesi daha da hızlı ve kolay olarabilir BBVA için. Bunu tercih eder mi yaşayıp göreceğiz. Ama Qnbfb örneğini inceledikten sonra, garantinin fiyatı için düşüş beklentimi değiştirdim. Her ihtimale açık olabilir. 

Hepinize bol kazançlı, güzel bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.05.2022
    09:17

    FED'in politika değişimi ve enflasyonun yarattığı resesyon riskleri büyüme beklentilerini gelişmiş dünya ekonomilerinde düşürmeye başlayınca, borsalarda gördüğünüz realizasyonlar yaşanmaya başladı. Beklediğim ve yazdığım bir gelişme ve uyarı olduğunu ... Devamı »

  • 18.05.2022
    09:27

    Ama bu sefer negatif ayrışıyoruz. Dört gündür dış borsalarda düşüş sonrası yükseliş tepkileri var. Ancak BIST'de bunun tam tersi satışlar yaşandığını görüyoruz. Sebeplerinden önemlileri, yüksek gelen enflasyonun kurları yeniden hareketlendirmesi,... Devamı »

  • 17.05.2022
    09:17

    Öncelikle hemen belirtmeliyim ki, sözü edilen enflasyona endeksli süper bono, borsa için alternatif bir yatırım alanı yaratır. Bu nedenle eğer çıkarsa, ilk anda olumsuz etkisini görebiliriz. Hatta belki de, bugün Bankalar Birliği toplantısında konuşacak o... Devamı »

  • 16.05.2022
    09:31

    Yurt dışı piyasalardaki dalgalanmalar BIST'i etkiliyor. Kur hareketleri ve enflasyona endeksli bono beklentileri de öyle. Bugün cari denge verileri açıklanacak. -5.37 Milyar Dolar açık beklentisi var. Önceki ay -5.15 Milyar Dolar aylık cari açık vermiştik. Ayr... Devamı »

  • 13.05.2022
    09:35

    Uzun süredir uyardığım ama yurt dışı piyasaların düşmesine rağmen düşmeyrek, hatta yükselerek onlardan pozitif ayrışma gösteren BIST, düzeltmesini yapmaya başladı. Öncelikle elinizde bilanço ederi yüksek olan bir hissede yakalandıysanız ve düşü... Devamı »