Düzeltme Bitti Mi?

17.05.2022 09:17
  •  A 

Öncelikle hemen belirtmeliyim ki, sözü edilen enflasyona endeksli süper bono, borsa için alternatif bir yatırım  alanı yaratır. Bu nedenle eğer çıkarsa, ilk anda olumsuz etkisini görebiliriz. Hatta belki de, bugün Bankalar Birliği toplantısında konuşacak olan bakan Nebati'den böyle bir açıklama beklentisi de dünkü borsa satışlarına neden olmuş olabilir. Ama artan enflasyon yüzünden yeniden hareketlenen döviz kurlarını durdurmak için yeni bir hamle daha gelecektir. Bakalım bu hamle süper bono mu olacak göreceğiz.

Dediğim gibi, süper bono enflasyon artışını faiz olarak verdiği için garantili bir yatırım alanı diye düşünülerek ilgi çekebilir. Bu nedenle artış garantisi olmayan borsalarda riski taşımak istemeyen yatırımcılar tercih edecek olurlarsa, ilk anda borsaya satış baskısı yaratır. Lakin sonrasında enflasyon düşecek olursa, o zaman da bu ürünün cazibesi kalmaz. Bu nedenle borsadan bono için çıkmış olanlar yeniden geriye dönerler.

Gelişmiş batı ekonomilerinde gelen kötü veriler batı borsalarının karışık seyir izlemesine neden oldu. Bugün ise Çin ve Uzakdoğu'dan gelen olumlu veriler borsalarını da pozitif etkilemiş görünüyor. Bu nedenle gelişmiş borsaların vadelilerinin yükseldiğini görüyoruz. BIST'de de olumlu açılış görebiliriz. 

Ama önemli olan açılış değil. Dün de pozitif açıldık lakin sonra ciddi satış yaşadık. Peki dünkü satışlar sonrası düzeltme bitti diyebilir miyiz? Bence hayır. Ben FED, NATO-Rusya, Brent petrol, süper bono, cds ve kur artışı riskleri gündemdeyken olası yükselişin 2500 civarı ile sınırlı kalmasını, yükseliş tepkileri sonrasında gelecek satışlarla BIST'in 2361 - 2329 - 2308 - 2250 ve 2200'e kadar düzeltmeye devam edebileceği görüşündeyim. Ama BIST çekindiğim bu düzeltmeyi yapacak olursa bile, arada pozitif ayrışabilecek çok sayıda hisse göreceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle de bilanço ve tekniklerine göre uygun gördüğüm hisselerde yapmakta olduğum öngörülerimin arkası gelecektir.

Bilmeniz gereken, riskli bir süreçteyiz. Hisselerden pozitif ayrışma yaparak artacaklar olsa da, tek bir alım seviyesi bulmak kolay değil. Bu nedenle düşüş halinde alt desteklerden kademeli alım yapmayı planlayarak alımlara karar vermek daha tedbirli davranış olur. Her şekilde de % 50 civarı nakit tutmak doğru olur diye düşünüyorum. Ama ben yükselen hisseyi bulursam neden nakitte para bırakayım diye düşünenler varsa, bunun bir garantisi yok. Yine de full hisse alırım diyorlarsa, o zaman gerektiğinde destekler kırıldığında realize yapmayı, ya da düşüş yaşanırsa ''ben hisseme güveniyorum, sorun değil, düşşün beklerim'' demeyi göze almalılar.

Risk primini gösteren cds'lerimiz savaşan Rusya ve Ukrayna'yı dışarda tutarsak dünyanın en yüksek risk primleri. Aynı şekilde enflasyonumuz da dünya zirvelerinde yer alıyor. Bu tablo risklerimizin ciddi olduğunu gösteriyor. Çok iyi bilançolara sahip olan birçok hisse de var. Hepsini harmanlayıp, tüm riskleri de bilerek yatırım kararlarını almalıyız. Ama bu yıl BIST için çok daha yüksek seviyelerin görülmesini bekliyorum. Ama bunun zamanı yazın ortası ya da sonrası daha uygun zaman olur gibi geliyor bana. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.05.2022
    09:31

    Yurt dışı piyasalardaki dalgalanmalar BIST'i etkiliyor. Kur hareketleri ve enflasyona endeksli bono beklentileri de öyle. Bugün cari denge verileri açıklanacak. -5.37 Milyar Dolar açık beklentisi var. Önceki ay -5.15 Milyar Dolar aylık cari açık vermiştik. Ayr... Devamı »

  • 13.05.2022
    09:35

    Uzun süredir uyardığım ama yurt dışı piyasaların düşmesine rağmen düşmeyrek, hatta yükselerek onlardan pozitif ayrışma gösteren BIST, düzeltmesini yapmaya başladı. Öncelikle elinizde bilanço ederi yüksek olan bir hissede yakalandıysanız ve düşü... Devamı »

  • 12.05.2022
    09:50

    3 ve 9 aylık bilançolar bağımsız deneticiden geçmez. 6 ve 12 aylık bilançolar ise bağımsız denetici onayı sonrası yayınlanır. Bu nedenle biten üç aylık bilançolar sonrası altı aylık bilançolara kadar uzunca bir süre olacak. Yurt dışı borsalard... Devamı »

  • 11.05.2022
    09:59

    Az önce eve geldim. Yaklaşık 26 saattir uyumadım, 14 saat civarı ayakta kaldım. Çok yorgunum ama bir iki saat açılış işlerini tamamlayıp, sonra yatıp uyuyacağım. Arkadaşımın hayati bir riski yok şükür. Ama beyin sarstıntısı riski nedeniyle 12 saat gözetim altında tu... Devamı »

  • 10.05.2022
    23:43

    Değerli Üyeler, Pamukkale'den 18:10 civarı döndük. Tam 19:00 civarı ekranda gelen bilançoları incelemeye başlamışken, bir arkadaşım bisiklet kazası geçirmiş. Eşi aradı. Urla Devlet Hastanesine kadırılmış. Onun yanına gittim. Tomografisinde beyin sarsı... Devamı »