Bilançolar Tamamlandı!

12.05.2022 09:50
  •  A 

3 ve 9 aylık bilançolar bağımsız deneticiden geçmez. 6 ve 12 aylık bilançolar ise bağımsız denetici onayı sonrası yayınlanır. Bu nedenle biten üç aylık bilançolar sonrası altı aylık bilançolara kadar uzunca bir süre olacak. 

Yurt dışı borsalarda satış baskısı sürüyor. ABD'de dün açıklanan TÜFE yıllık %8.3, aylık %0.3 geldi. Rakam önceki ayın altında kalmış olsa da, beklenti olan yıllık %8.1 oranının üstünde olduğu için borsalar, ons altın ve kripto paralarda satışların sürmesine neden olmuş durumda. Bu durumun FED faiz artışları ve bütçe daraltma hamleleri ile sürmesini bekliyorum. Ki, bu görüşümü bir kaç ay öncesinden beri bunlar yaşanacak diye paylaşıyordum. Kısacası bu gelişmelerin benim ve sizler için sürpriz olmadığını biliyorsunuz.

BIST'de ve tahvilde yabancı satışları sürüyor. BIST yabancı takası %35.54 seviyesine indi. Bunda etkili olan sadece FED kararları değil. Asıl, bizde enflasyon dünyada birinci sıraya çıkmışken, hala kurların artıyor olması, enflasyonda zirve görülmediği endişelerinden kaynaklanıyor. Ancak, neden düştük diye sorgularken, dış borsaların bir haftadır ciddi kayıp yaşamalarına rağmen, BIST'in pozitif tepkilerini unutmayın. Bu nedenle bilançoların bitmesi sonrası beklentiler bitti diyerek kar satışları olması gayet doğaldır.

Bilançolara kısaca göz attığım zaman, arada gözden kaçanları gördükçe sonradan da adlarına yer veririm; üç aylık bilançolarına göre yıl sonu bilanço beklentileri için fiyatlarında prim yapmalarını beklediğim hisseler; aksa, alka, acsel, bagfs, brısa, bntas, cemts, cusan, despc, deva, doas, eregl, gents, goody, quagr, ındes, kchol, dohol, kords, krdmrler, mercn, orge, parsn, petkm, pnsut, sahol, sasa, selec, sıse, tezol, tmsn, ttrak, vesbe, vestl, tuclk, yksln, medtr ilk gördüğüm bilanço gelişimi iyi olan hisseler. Dikkat ederseniz bankalar yok. Aslında bilançolarına göre inanılmaz iskontolar içeriyorlar. Lakin %22'ye düşen tahvil faizleri yeniden %27'ye dayanmış durumda. Kurlar da yükselmeye başladı. Kur ve tahvil faizlerinin artması bankaların karlarını düşürebilecek riskli bir gelişmedir. 

Ama sonuçta bankalar da ciddi iskontolar içeriyorlar. Lakin adlarını yazdıklarım da dahil, içeride ve dışarıda satış baskıları sürdüğü için, genel düzeltmeler yaşanabilir. Bilançosu çok iyi olan hisseler bile bu süreçte düşebilirler. Panik yapmaya gerek yok. Ancak, bunu bilerek davranmakta yarar var. Tekniklerine göre bu hisselerden pozitif ayrışma yaşayanlar da olacaktır. Teknik ayrışmalarını gördükçe dikkat çekmeye devam edeceğim. Bu nedenle destek-direnç tablosunda benim gördüklerimin paylaşılması objektif ve doğru zamanlama açısından daha doğru olur. Lütfen benden destek-direnç paylaşımı için hisse talepleriniz olmasın! Ben gördüğümde paylaşayım ki, yanlış zamanlama ile dikkat çekmiş olmayalım.

Bu arada öngörülerde ''düşüş halinde desteklerden kademeli alıma uygun'' açıklaması olan açık öngörülerde düşüşler olursa zarar kes sorularına gerek yok. Beklentimi bitirecek bir seviye gördüğüm takdirde zararkes kolonuna ilgili teknik seviyeyi yazarım. Eğer zarar kes girilmemişse, bu zararkes düşünmüyorum, düşüşlerde alt fiyatlardan yeni öngörüler gelebilir demektir. 

Dış dünya, kur ve tahvil faizlerimizin yükselişi yüzünden BIST'de satış baskılı bir açılış yapabiliriz. Tekniklere odaklı gelişmeleri takip edeceğiz. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.05.2022
    09:59

    Az önce eve geldim. Yaklaşık 26 saattir uyumadım, 14 saat civarı ayakta kaldım. Çok yorgunum ama bir iki saat açılış işlerini tamamlayıp, sonra yatıp uyuyacağım. Arkadaşımın hayati bir riski yok şükür. Ama beyin sarstıntısı riski nedeniyle 12 saat gözetim altında tu... Devamı »

  • 10.05.2022
    23:43

    Değerli Üyeler, Pamukkale'den 18:10 civarı döndük. Tam 19:00 civarı ekranda gelen bilançoları incelemeye başlamışken, bir arkadaşım bisiklet kazası geçirmiş. Eşi aradı. Urla Devlet Hastanesine kadırılmış. Onun yanına gittim. Tomografisinde beyin sarsı... Devamı »

  • 06.05.2022
    09:43

    FED 75 baz puan artış yapar algısı yaratılıp, sonrasında 50 baz puanlık faiz artışı gelince ve bilanço daraltıcı hamlelerde 90 Milyar Dolar'la başlanması beklenirken, ilk etapta toplam 47 Milyar Dolar'lık bir bilanço daralması açıklanınca piyasalara suni bir olumlu hava ... Devamı »

  • 05.05.2022
    09:18

    Piyasalar bir süredir FED'in 75 baz puan faiz artışı yapabileceğine odaklanmıştı. Bu nedenle de ons altın ve gelişmiş borsalarda satışlar vardı. Dolar Endeksi yükseliş baskısı altındaydı. Lakin bu algıyı kendisi yaratan FED, dün 50 baz puan faiz artışı yapıp, Başkan Powell ağzında... Devamı »

  • 29.04.2022
    09:42

    TCMB Kavcıoğlu, dün enflasyon raporunu açıkladı. Daha öncesinde ilan ettikleri, bizim gerçekçi değil dediğimiz yıl sonu enflasyon hedefini %23.2'den %42.8'e yükseltmişler. Ama para politikaları ise hala yanı. Bu kaçıncı hedef revizesi oldu acaba! Ku... Devamı »