FED'in 50 Baz Puan Faiz Artışı Olumlu Karşılandı!

05.05.2022 09:18
  •  A 

Piyasalar bir süredir FED'in 75 baz puan faiz artışı yapabileceğine odaklanmıştı. Bu nedenle de ons altın ve gelişmiş borsalarda satışlar vardı. Dolar Endeksi yükseliş baskısı altındaydı. Lakin bu algıyı kendisi yaratan FED, dün 50 baz puan faiz artışı yapıp, Başkan Powell ağzından, 75 baz puanın hiç gündeme gelmediği yönünde açıklamalar da yapılınca piyasalar coştu. Ons altın 1900$, Dow future de 34000 seviyesine yükseldi. Bu coşkuda, bilanço küçültme için bahse konu tutarın şimdilik 50 Milyar Dolar'ın altında kalması da etkili oldu. Kısacası şahin algı yaratan FED, güvercin tavır sergilediği için şu an pozitif bir hava esiyor. Lakin sonuçta FED çok uzun süreden sonra faizleri 50 baz puan artırmış oldu. Haziran ayından itibaren bilanço daraltma rakamlarında toplamda 90 Milyar Dolar'ın aşılması bekleniyor.

Bu süreçte DXY(Dolar Endeksi) için 100.93 desteği ile 103.00 direnci, On yıllık tahvil faizlerinde %2.71 desteği ile, %3.05 direnci yakın takip edilmeli. Eğer destekler aşağıya kırılmaz, üstüne bir de dirençler yukarı kırılacak olursa, o zaman yeniden satış baskılarına neden olacak gelişmeler artar. Ben risklerin sürdüğü görüşündeyim. FED'in güvercin görünmesine rağmen 50 baz puana yükselen faiz artışlarının bir süre sonra baskıları yeniden hissedilecektir diye düşünüyorum.

10:00'da TÜFE Açıklanacak!
              Aylık %6, yıllık %68 seviyesini zorlayan rakamlar bekleniyor. ABD Rusya'nın diğer iki büyük bankasını da swift yasağına dahil etme kararı, AB'nin de Rus petrolünü tümden yasaklama açıklaması brent petrol fiyatlarında sert yükselişler yaşatacak olursa, bu durum ithal ekonomisi olan ülkemizde yeniden enflasyon artışına neden olur. Bu nedenle bugün açıklanacak enflasyon verileri kadar, brent petrol fiyat hareketleri de çok önemli olacaktır.

Böyle bir ortamda BIST güne artı başlayacaktır. Ama yükselişi kalıcı olabilir mi pek emin değilim. Bu nedenle bir süre daha endeks olarak değil de, hisse bazlı teknik ve temel beklentilere odaklanmak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

9-10 Mayıs Tarihlerinde Aranızda Olmayacağım!
              İki günlük Pamukkale tatili yapacağız. Teknik paylaşımlarımı geceden yaparım yine ama yazılarımı düzenli paylaşabilir miyim bilemiyorum. O nedenle pazartesi-salı beni yok gibi düşünün. Ama fırsat bulduğum takdirde paylaşımlarımı yapmaya çalışacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.04.2022
    09:42

    TCMB Kavcıoğlu, dün enflasyon raporunu açıkladı. Daha öncesinde ilan ettikleri, bizim gerçekçi değil dediğimiz yıl sonu enflasyon hedefini %23.2'den %42.8'e yükseltmişler. Ama para politikaları ise hala yanı. Bu kaçıncı hedef revizesi oldu acaba! Ku... Devamı »

  • 28.04.2022
    09:39

    Cuma gününden bu yana BIST'de yaklaşık %6.5 civarı bir geri çekilme yaşandı. Ama karşılığında hisselere yansıyan kayıplar, %10-%20 oranlarını buldu. Ama gördünüz düşüşlerde ve dün yeni öngörülerim gelmeye başladı. Peki neden hem d&uum... Devamı »

  • 27.04.2022
    09:30

    Maalesef nedenleri ile yaşanmasını detaylı şekilde birçok kez yazdığım, ama algılarla ve sihirli bir el ile devamlı yukarı götürülen BIST ve hisseler, nihayet beklediğim düzeltmeyi yaşamaya başladılar. Bu ortamda aynı yükselişte sınırlar zorlandığı gibi, şimdi de d&uu... Devamı »

  • 26.04.2022
    09:09

    Bir süredir beklediğimiz düzeltmeye yönelik satışları geçen cuma bir anda yaşadık. Ama dün yine bir çok hissede ve endekste gördükleri düşük seviyelere göre yukarı yönlü tepkiler gördük. Yani cuma yaşanan düşüş ... Devamı »

  • 25.04.2022
    09:29

    BBVA Garanti'nin 12.20 olan gönüllü geri alım fiyatını 15.00'TL'ye yukarı revize yaptı. Çağrı süresini de 18 Mayıs'a uzattı. Böyle olmasını bekliyorduk zaten. Hatta garan'da gelen kar beklentilerin de üzerinde oldu. fk'sı 4.56'ya d&uum... Devamı »