Beklediğim Düzeltme Sonunda Yaşanıyor!

27.04.2022 09:30
  •  A 

Maalesef nedenleri ile yaşanmasını detaylı şekilde birçok kez yazdığım, ama algılarla ve sihirli bir el ile devamlı yukarı götürülen BIST ve hisseler, nihayet beklediğim düzeltmeyi yaşamaya başladılar. Bu ortamda aynı yükselişte sınırlar zorlandığı gibi, şimdi de düşüşte gereğinden fazlası görülebilir. Maalesef olayları ekonomi gelişmelerine göre değil de, sürü psikolojisi ve gösterilen algılara göre değerlendiren bir piyasa olduğu için, yükselişte ekstra kara olan gözler, düşüşlerde de ekstra panikleyebiliyorlar.

Bu nedenle düzeltme desteklerinde düşündüğüm seviyelerin altına sarkmaların olduğunu da görebiliriz. Kısacası destek olarak tek bir seviyeyi bulmak, yakalamak kolay bir iş değil. Olası ek düşüşlerin olabileceğini düşünüp, kademeli alımların göze alınması doğru olur. 

Böyle ortamlarda önemli olan aldığınız hisselerin bilanço ederlerinin yüksek olduğunu bilmektir. Ederi yüksek olan bir hisse de düşebilir. Ama en azından ilk fırsatta ederine doğru yükseleceğini bilmek güven verir. Ben genelde buna önem vererek teknik öngörüler yaparım. Bu düşüşte de benzer şekilde bilançolarına göre iskontolu gördüğüm hisselerde yeni öngörü vermeye özen göstereceğim. Ama dediğim gibi, gelecek olan öngörülerimde, düşüşlerin sürmesi halinde, aynı hisseler için alt desteklerden de tekrar öngörülerim olabilir. Teknik tablolarda paylaştığım hisseler sizlere fikir verebilir. 

İçeride-dışarıda bu düşüş neden yaşandı konusuna hiç değinmeyeceğim. Zaten öncesinde fazlası ile yazdım. Dün bizde yaşanan düşüş sonrasında yurt dışı borsalar da sert kayıplar yaşadılar. Bu nedenle güne başlarken dışarıda bizden sonra gelen satışları mı referans alırız, yoksa sonrasındaki kısmi alım tepkisini mi emin olamıyorum. 

Bu nedenle alım yapmaya başlayanlar, aldıkları hisseleri bir süre elde taşımayı göze almaları ve aldıktan sonra da düşme riski olduğunu bilmeleri gerekir. Düştükçe kademeli alım maliyet yükünüzü düşürür. Ben bugün yeni öngörülerimi yapmaya başlayacağım. Ama bayram öncesi satmak isteyenler için bugün son gün olacağından, kredili satış riski olduğunu bilmeniz doğru olur. Tabi aynı şekilde kredililerden satış gelirse almak için de uygun bir gün olabilir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.04.2022
    09:09

    Bir süredir beklediğimiz düzeltmeye yönelik satışları geçen cuma bir anda yaşadık. Ama dün yine bir çok hissede ve endekste gördükleri düşük seviyelere göre yukarı yönlü tepkiler gördük. Yani cuma yaşanan düşüş ... Devamı »

  • 25.04.2022
    09:29

    BBVA Garanti'nin 12.20 olan gönüllü geri alım fiyatını 15.00'TL'ye yukarı revize yaptı. Çağrı süresini de 18 Mayıs'a uzattı. Böyle olmasını bekliyorduk zaten. Hatta garan'da gelen kar beklentilerin de üzerinde oldu. fk'sı 4.56'ya d&uum... Devamı »

  • 22.04.2022
    09:38

    Powell, dün bahar toplantıları kapsamında katıldığı bir organizasyonda Mayıs ayından itibaren 50'şer puanlık faiz artışları masada deyince ABD borsalarında kar satışları yaşandı. Bu konu tamamen spekülasyon alanı olmuş durumda. Ekonomi kötü, savaş ve pandemi kaynaklı hala ted... Devamı »

  • 21.04.2022
    09:25

    FED'in BEJ Kitap içeriklerinde, enflasyonun yüksek sürmesi beklentisi hakim ama, faiz artışı için 50 baz puanlık artışların yer alması, olası 75 baz puan riskini düşürdüğü ve olası resesyonu da göz ardı edemez beklentileri ABD borsalarını da yukar... Devamı »

  • 20.04.2022
    09:32

    Gördüğünüz gibi seans içinde bazı hisselerde 20-30 kademe kar satışı yaşanıyor. Ama eksiye düşen endeksi sonrasında yeniden alıp artı yapıyorlar. Bu esnada birçok hisse gördüğü fiyatlara göre %10 ve üzerinde düzeltmeler de yapıyor.... Devamı »