Bir süredir beklediğimiz düzeltmeye yönelik satışları geçen cuma bir anda yaşadık. Ama dün yine bir çok hissede ve endekste gördükleri düşük seviyelere göre yukarı yönlü tepkiler gördük. Yani cuma yaşanan düşüş dün aynı şekilde endeks olarak sürmedi. Bu yukarı tepkiye destek veren, yurt dışında yaşanan sert kayıpların BIST'de de satışları derinleştirmesine engel olan gelişme, bana göre BBVA'nın Garanti Bankası'nın gönüllü geri alım fiyatını 12.20'den 15.00'e yükseltmesi oldu.
Ama ben tam da bu konuda bir uyarı yapmak istiyorum!
BBVA fiyatı 15.00'e yükseltti. Bir önceki 12.20'den hissesini çağrıya vermiş olanlara da aradaki farkın ödeneceğini duyurdu. Diğer bir açıklama daha yaptı. O da sahiplik oranında %50'yi geçtiklerini açıkladılar. İşte ben de bu konuda uyarmak istiyorum! Eğer hala %50 üstüne çıkamasaydı ve 18 Mayıs olan uzatılan süre içerisinde de bu orana erişemeseydi, bir kez daha fiyat yükseltmesini ve dolar bazında açıkladıkları ilk fiyat olan 1.2 $ seviyesine uygun bir rakama çıkmalarını bekliyordum. Şimdi acaba %50 sahiplik oranını aştıkları için, bundan sonra niyetleri ne olacaktır? Eğer aynı şekilde blok hisse alımını sürdüreceğim diye düşünüyorsa, bir kere daha fiyat artışı görebiliriz. Ama eğer hisseyi toplayıp da kotasyondan çıkartmak gibi bir niyeti yoksa, 18 Mayıs dolduğunda yeniden fiyat artışı yapmayabilir.
Ben bu gelişme ve açıklamalar ışığında, elinde garanti olanların daha çok çağrıya katılım yapacaklarını düşünüyorum. Çünkü şimdi gidip 15.00'den çağrıya hissenizi verirseniz, hem 18 Mayıs'a kadar paranızı bloke etmemiş olacaksınız, hem de nasılsa fiyat yukarı revize olursa, önceki 12.20'den hisselerini vermiş olanlar gibi aradaki farkı alacağınız için olası yeni bir fiyat artışından da yararlanmış olacaksınız. Kısacası şu an 15.00'den hissesini BBVA'ya verecek olanlar aynı zamanda olası bir fiyat revizesinden de yararlanma imkanına sahip olacaklar. İşte durum böyle olduğu için de, çağrıya katılımın bu sefer yüksek olacağı görüşündeyim. Sonrasında BBVA yeni bir fiyat güncellemesi yapmadığı takdirde, fiyatta ciddi bir düşüş yaşanabilir. Dün yükseltilen gönüllü geri alım fiyatı nedeniyle zaten 14.57'de teknik bir gap olduğunu görüyoruz. Bu gapler genelde dolduğu için, BBVA fiyatı yenilemediği takdirde hissede satış baskısı artacaktır görüşündeyim. Bu da garanti başta tüm sektör hisseleri ile ilgili bir satış baskısı yaratabilir. Bu sayede yaşanacak fiyat düşüşü ortamında BBVA'nın çok daha fazla hisseyi daha düşük fiyatlardan da alma imkanı bulacağı görüşündeyim. Ama burada niyet önemli. BBVA çağrısını yenilemezse, sonraki süreç hakkındaki görüşlerim geçerli olur.
Bir konunun ise altını çizmek istiyorum! Bu görüşüm garantinin ya da bankaların bilanço ederlerine göre primli fiyatlara geldikleri için değil. Bilakis dün sermayesinin iki katı kar açıklamış olan garan da, diğer bankalar da muhtemel açıklayacakları yüksek karlara göre hala çok ciddi iskonto barındırıyorlar. Ama maalesef bankalar birebir ederlerine göre fiyatlanmıyor. Bunun olması için ciddi bir yabancı fon girişlerine ihtiyaç var. Oysa yabancı takası şu an tarihi en düşük seviyelerde bulunuyor.
Ama siz bu uyarımı dikkate alırken xbank endeksini de referans alabilirsiniz. Xbank endeski 2100-2292 aralığında bir haftadır bir kanal oluşturmuş durumda. Bunu hangi yöne kırarsa o yönde devam hareket beklemek teknik olarak doğru olur. Eğer 2300 yukarı geçilirse, xbank için 2400'e doğru yeni bir yükseliş, yok 2100 desteği kırılırsa, o zaman da ilk anda 2000, sonrasında ise 1950-1900'e doğru bir sektör düşüşü riski artar. Bankalarda yaşanacak düşüş ya da yükseliş, BIST'i de benzer yönde fiyatlanma konusunda etkileyebilir.
Lakin diğer bir uyarım daha var! Düz mantıkla düşünmek doğru olmaz. 15.00 fiyattan anlattığım mantıkla hareket ederek hisselerini çağrıya verenlerin sayısı ve verilen hisse ne kadar çok olursa, bu takdirde buradan ortaya çıkacak para, endeks için yükselişin devam edeceği görüşünde ise, o zaman diğer hisselere yönelerek banka dışı sektörlerin yeniden yükselmesine destek de verebilir.
Ben satış baskısı riskini daha yüksek görüyorum. Bu nedenle de dünkü tepkinin devamının bugün de görülmesini beklesem de, çok uzun soluklu olmayabilir diye endişe ettiğim için, yeni öngörü verme konusunda birkaç gün izlemede kalmayı düşünüyorum. Yaşanan satışlar iki gün içinde bile hisselerde %10 - % 15 arası düşüşlere neden oldular. Eğer endeks olarak daha da derinleşen bir düzeltme yaşanacak olursa, ki bunun olması çok daha sağlıklı bir endeks davranışı olur, bu takdirde hisse bazlı düzeltmeler de derinleşir. Bu nedenle teknik tabloları yakından takip etmekte yarar olabilir.
FED riski ve Çin'deki kapanmaların artması ons altında düşüşe neden oldu. Bu konudaki gelişmeler onsu baskılamaya devam edecek önemli bir risktir. ABD tahvillerindeki yükseliş sonrası yaşanan gerilemelerin ise yeniden yükselişe yönelmesini, FED Mayıs toplantısı yaklaştıkça artışın devamını bekliyorum. ABD tahvillerinin %3.25 seviyesine doğru yükselişi sürecektir görüşündeyim. Asıl bu seviye görülür ve geçilecek olursa, yükselişin daha da hızlandığı görülebilir. Bu da borsalar ve ons altın için satış baskılarının artması demek olur. O yüzden ABD tahvillerindeki seviyeleri de yakından takip edin derim.
Hisse bazlı ayrışmaların olacağı bir gün bekliyorum. Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_