Powell'dan Şahin Açıklamalar!

22.04.2022 09:38
  •  A 

Powell, dün bahar toplantıları kapsamında katıldığı bir organizasyonda Mayıs ayından itibaren 50'şer puanlık faiz artışları masada deyince ABD borsalarında kar satışları yaşandı. Bu konu tamamen spekülasyon alanı olmuş durumda. Ekonomi kötü, savaş ve pandemi kaynaklı hala tedarik sorunu var. Resesyona neden olabilir, bu yüzden FED yüksek faiz artışı yapamaz yorumları gelince borsaları ve ons altını alıyorlardı. Dün Powell'dan bu yönde bir açıklama gelince piyasaları yeniden tedirgin etti.

Benim görüşümü biliyorsunuz, ben en az 50 baz puanla başlayacaktır. Hatta 75 baz puana şaşırmam diyorum. Çünkü ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düştü. Karlar iyi bekleniyor. Dünya genelinde tedarik sorunu da sürdüğü için enflasyonist baskı devam ediyor. Bu durum düzeltilmek isteniyorsa, bunu da piyasa şartları kendi kendine yapsın diye zamana bırakacaklarını sanmıyorum. Bu yüzden FED'den en az 50'şer baz puanlık faiz artışlarının yapılmasını, üstüne bilanço daraltıcı kararların alınmasını bekliyorum.

Ama şu an henüz bu süreç başlamadı. AB ECB de, hala sıfır faiz pozisyonunda. Faiz artışını başlatmadı. Böyle olunca, dış borsalar ve ons altın dinamik durmaya devam ediyor. Ama bu durumun böyle sürmeyeceği, gelişmiş dünyada ABD ile başlatılacak bir faiz artışı döneminin çok yaklaştığı görüşündeyim. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde üç aylık ve sonrasında altı aylık bilançolar iyi gelebilir. Ama faiz artış oranları arttığı takdirde dokuz aylık bilançolarda küçülmelerin olduğunu görmeyi bekliyorum. 

BIST ise, yükselişini sürdürüyor. Bankaların bilanço dönemi başlıyor. Bu yüzden de banka hisseleri kısmi gevşese de sonra yeniden alınıyorlar. Tekniklerine bakınca yine bankaların desteği ile yükseliş sürebilir gibi duruyor. Aynı zamanda demirçelikler de iyi görüntü veriyor. Sektörün üç aylık karlarının detaylı yazdığım gelişmelerle oldukça iyi gelmesini bekliyorum. Aynı şekilde cam, petro kimya sektöründe de iyi bilançoların süreceği görüşündeyim. Yenilebilir enerji ve bu alanda taahhüt işi yapanların da kar artışları devam edecektir. Ons altın FED faiz artışları 50 ve üstünde artmaya başladığında baskılanabilir. Ama şu an için gelecek bilanço karlarının iyi olamasını bekliyorum. Ama hisseler ciddi bir yükseliş yaşadıkları için hala iskontolu olsalar da, bu oranları azaldı diyebilirim. 

Holdingler, teknoloji, gsm ve hava yolu şirketlerinde canlılık sürecektir. Otomotiv sektöründe de satışlar düşse de, artan fiyatlar bilanço karlarını destekliyor. Gördüğünüz gibi, çok sayıda sektör ve şirket için gayet iyi üç aylık bilanço beklentileri var. FED gibi diğer bir çok risk yüzünden teknik bir düzeltme endişemi biliyorsunuz. Ama sektör değişe değişe şu ana kadar bu düzeltmeyi yaptırmadılar. Bugün dışarıda yaşanan Powell kaynaklı kar satışları nedeniyle VİOP da güne eksi başladı. BIST de satış baskısı ile başlayabilir. Ama sonrasında ne yapacağı önemli. Bankalar, demirçelik, cam BIST'i destekleyebilir.

Tekniklerinde olası hareket gördüklerimi ilgili tablolarımızda paylaşmaya devam ediyorum. Bu listeyi referans alarak takip edebilirsiniz. Ama unutmayın tekniklerde yer alan seviyeler hangi yönde kırılacak olursa, o yöndeki sıralı alt veya üst seviyeler yeni teknik beklentiler olur. 

İçeride ve dışarıda malum risklere rağmen BIST yükselişi sürüyor. Ama her türlü riske nedeniyle belli bir nakiti kenarda tutmak doğru olabilir. Yükseliş sürer diye beklerken, kar satışları gelirse full malda olunduğu için kayıplardan kaçamaz, olası düşüşleri de alım için değerlendiremezsiniz. Ama bu sözümden de kimse full nakit olunmalı gibi bir sonuç çıkartmasın lütfen.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.04.2022
    09:25

    FED'in BEJ Kitap içeriklerinde, enflasyonun yüksek sürmesi beklentisi hakim ama, faiz artışı için 50 baz puanlık artışların yer alması, olası 75 baz puan riskini düşürdüğü ve olası resesyonu da göz ardı edemez beklentileri ABD borsalarını da yukar... Devamı »

  • 20.04.2022
    09:32

    Gördüğünüz gibi seans içinde bazı hisselerde 20-30 kademe kar satışı yaşanıyor. Ama eksiye düşen endeksi sonrasında yeniden alıp artı yapıyorlar. Bu esnada birçok hisse gördüğü fiyatlara göre %10 ve üzerinde düzeltmeler de yapıyor.... Devamı »

  • 19.04.2022
    09:11

    Nisan başından beri diğer her türlü risklere rağmen BIST'de yükseliş devam ediyor. Son dönem bu yükselişin öncüleri banka hisseleri. İyi beklenen üç aylık kar beklentileri bir destek olabilir. F16 alımı konusundaki gelişmeler sonrası kamu banka hiss... Devamı »

  • 18.04.2022
    10:03

    Günaydın Arkadaşlar. Bugün kapsamlı bir beklenti yazım olmayacaktır. Gece çok geç yatttım. Az önce uyandım. Covidin son günündeyim. Genel olarak iyiyim. Sadece kısmen boğazımda bir düğüm ve ona bağlı burun tıkanıklığı ve onun yarattığı kısmi ses ... Devamı »

  • 15.04.2022
    09:40

    Bugün Hristiyan dünyası 17 Nisan Pazar gününe denk gelen Paskalya Bayramı nedeniyle tatildeler ve bu yüzden ABD, İngiltere ve AB borsaları kapalı olacak. Yabancı çok olmayacağı için işlem hacimleri düşebilir. Bu vesile ile de tüm Hristiyanların ve Hri... Devamı »