Yabancılar Paskalya Tatilinde!

15.04.2022 09:40
  •  A 

Bugün Hristiyan dünyası 17 Nisan Pazar gününe denk gelen Paskalya Bayramı nedeniyle tatildeler ve bu yüzden ABD, İngiltere ve AB borsaları kapalı olacak. Yabancı çok olmayacağı için işlem hacimleri düşebilir. Bu vesile ile de tüm Hristiyanların ve Hristiyan üyelerimizin Paskalya'sını kutlarım.

TCMB, ECB ve Çin Merkez Bankası Faizlere Dokunmadılar.
              TCMB için sabit bırakacağı beklentisi vardı ve öyle oldu. Merkez Bankası bir önceki ile neredeyse benzer içeriklerle faizi %14'de sabit bıraktığını açıkladı. Çin Merkez Bankasının ise faiz indirimi beklentisi vardı. Ama Çin de faizlere dokunmadı.

Cumhurbaşkanı Turizm ve İhracat Desteklerini Açıkladı!
              Piyasa şartları nedeniyle turizm ve icracatçılara kredi destekleri başlatılacağı açıklandı. Bu açıklama ile para arzının süreceği anlaşılıyor. Bir süredir artan para arzı kur üzerinde baskı sebebi olabilir. Aynı şekilde enflasyona da yükseltici etkisi olabilir. Kısacası şimdilik enflasyon ile mücadele konusunda tam bir tedbir görmüyoruz. Ama sektör şirketleri için olumlu bir gelişme.

Karadeniz Amiral Gemisi Battı!
              Ukrayna'nın attığı füzelerle vurulan Karadeniz'deki Rus Amiral gemisi limana çekilirken battı. 540 personelli ve S-300 dahil bir çok füze ile donatılmış en önemli savaş gemilerinden birinin batırılmış olması beni savaş konusunda endişelendiriyor. Savaşı sona erdirmek için çaba sarfeden bir tek Türkiye var diye görüyorum. ABD her açıdan savaşı sürdürmenin peşinde yeni hamlelere devam ediyor. Sanki Rusya'nın ülkesine verdiği tahribat nedeniyle Zelenskiy de barıştan uzaklaşıyor gibi gözüküyor. Bu işin devamında Rusların çok daha sert şekilde Ukrayna şehirlerini füzelerle ve belki uçaklarla vurma riskinin arttığını düşünüyorum. Şimdilik Rusya gemilerini füze menzillerinden uzağa çekme kararı aldı ama devamında savaşın yine şiddetlenmesinden çekiniyorum.

BIST'de Bankalar Belirleyici Olacaklar!
              Haftaya banka bilançoları başlayacak. Faiz politikası nedeniyle bankaların üç aylıkları çok iyi gelecektir. Bu nedenle bankalar hala dinamik duruyor. Bilanço beklentileri bir kere daha atak yapmalarını sağlar mı buna emin olamıyorum. Bu nedenle teknikleri referans alabilirsiniz. Hangi taraf kırılırsa o yönde tepkisi sürebilir. Lakin yeni bir atak yapacak olsalar bile BIST için bir teknik düzeltmenin çok yakın olduğu görüşümü koruyorum. Bu nedenle temkinli olun derim. ABD borsalarında kısmi düşüşler yaşanmıştı ama Paskalya tatili nedeniyle devamının nasıl süreceğini ancak haftaya anlayacağız. Ama tahvil faizleri ve DXY yine artış yönünde. Brent petrol de yeniden 110 Dolar seviyesini aştı. Bunların hepsi borsalar için bir baskı nedeni. Ama BIST farklı bir seyir izliyor.

Tekniklerinde olası hareket ihtimali olanları Destek-Direnç Tablomuzda paylaştım. Hepiniz için sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.04.2022
    09:28

    Bir kaç gündür kar satışları hakkında uyarılarımı yapmaya başladım. Nitekim bu kar satışları seans içlerinde çok ciddi şekilde yaşanıyor. BIST'i bu şekilde sert yükselten bankalarda bile 15-20 kademe seans içi realizasyonlar olduğunu görebilirsiniz... Devamı »

  • 13.04.2022
    10:03

    Yurt dışında dün yaşanan eksiler sonrası bugün yine artı endeksler ve futureler görüyoruz. Bizim tarafta pozitif ayrışma isteği sürüyor. Güne alıcılı başlayabiliriz. Yarın TCMB faiz kararı var. Faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. TCMB'nın piyasaya likidite ve... Devamı »

  • 12.04.2022
    18:00
  • 12.04.2022
    09:34

    Arkadaşlar, Dün akşam üstü yaptırdığım testimin sonucu sabah pozitif olarak geldi. Maalesef sonunda ben de yakalandım. Hafif bir nezle dışında bir sorunum yok. Sabah Sağlık Bakanlığından arayan cumartesi, pazar yaşadığım ve geçen sırtı ağrıları ile asıl kısmını... Devamı »

  • 11.04.2022
    11:32

    Arkadaşlar, Şu an ekran başındayım. Güzel bir uygu ve ter atınca gayet iyiyim şu an. Hafif bir nezle dışında sorunum yok şimdilik. Umarım yenilemez. BIST'e dönersek, gördüğünüz gibi BIST iştahı her şeye rağmen sürüyor. Bankalar bugün de &ccedi... Devamı »