Teknik Bir Düzeltme Yaşanmasını Bekliyorum!

14.04.2022 09:28
  •  A 

Bir kaç gündür kar satışları hakkında uyarılarımı yapmaya başladım. Nitekim bu kar satışları seans içlerinde çok ciddi şekilde yaşanıyor. BIST'i bu şekilde sert yükselten bankalarda bile 15-20 kademe seans içi realizasyonlar olduğunu görebilirsiniz. 

Şimdi ise seans içi karşılanan bu satışların teknik bir düzeltmeye dönmesini bekliyorum. Tüm grafikleri her gün düzenli tarıyorum. Çok az sayıda tekniğin olumlu olduğunu görüyorum. Bunlar dışında çoğunda satışların aynı şekilde karşılanmaması halinde teknik olarak düzeltmelere uygun grafikler mevcut. Beklediğim düzeltme başlarsa, arada ayrışabilecek hisseler tabi ki olabilir ama, genelde çoğunluk bu düzeltmeye uyar. Bu yüzden genel bir düzeltme halinde eldeki bir iki hisse ile olası düzeltmeye karşı mı durmak doğrudur, yoksa genele uyup, eldeki yükselse de, geneli düşerse nasılsa alacak çok hisse çıkar diye düşünmek mi doğrudur derseniz, ben ikinci düşünceyi doğru bulanlardanım. Güne alıcılı açılışla başlayabiliriz. Ama sonrası ne olur bunu göreceğiz.

Peki enflasyon yüksek iken başka yatırım yapılacak alan mı var ki, borsa düşsün? Ben zaten trend döner artık borsadan kaçılmalı demiyorum. Borsa hala çok ucuz. Bu nedenle de beklediğim düşüş olmadan da yükselişi sürerse bunun temelde karşılığı var. Ama daha sağlıklı bir yükseliş için ara düzeltmeler her zaman yaşanabilen teknik gelişmelerdir. Benim uyarım teknik manada bir düzeltme sinyalleri gördüğüm için ve herkes de BIST artık düşmez diye düşündüğü için, olası bir düzeltmeye çok uygun bir ortam var.

Xbank endeksi için iki gün evvel yazdım. 2100-2130 dirençleri var. Bunların her ikisinden de kar satışı gelebilir yazmıştım. iki gündür 2100 seviyesinde satışlar geliyor. BIST için de 2500 olası zorlayabileceğimiz üst seviye, ama beklediğim bir düzeltme olursa, ilk anda 2300-2278 desteklerine kadar bir satış dalgasından çekiniyorum. Bu yaşanırsa ciddi bir realizasyon olur. O zaman daha altına doğru düzeltmenin devam etme riski de konuşulmaya başlanabilir. 

İyi ortamda herşey pozitif açıdan anlatılır. Ama piyasa bozulduğu zaman, bir anda benim bir kaç gündür yaptığım  mevcut riskler hatırlanır ve yorumlarda risk uyarıları artmaya başlar.

Benim teknik beklentilerim kesin olacak diye bir kural yok. Belki de yanılacağım. Ama her zaman olduğu gibi gördüklerimi ve düşüncelerimi paylaşıyorum. Kararı sizler vereceksiniz.

TCMB Faiz Kararı Açıklanacak!
              14:00'de yapılacak açıklamadan %14 olan politika faizleri için bir değişiklik yapılmasını beklemiyorum. Daha ziyade piyasa ve önümüzdeki günler için yapacak olduğu açıklama ve tahminleri merak ediyorum.

ABD'de Enflasyon artışı sürüyor.TÜFE %8.5 gelmişti. Dün gelen ÜFE de, son 40 yılın en yüksek seviyesi olarak %11.2 açıklandı. FED enflasyona kayıtsız kalamaz. Sertleşen bir FED halinde şu an hala buna çok aldırmayan piyasaların daha sertleşen olumsuz tepkilerini görebiliriz.

Ama her ortamda pozitif ayrışan, ayrışabilen hisseler yine olabilir. Bunları yakalamak genel düşüş ortamlarında tamamen bir şanstır. Şansı her zaman zorlamak doğru mudur, yoksa ulaşılan varlık büyüklüklerini korumak mı daha doğrudur düşünmek lazım. Yükselişte sattığınız için kaçırdığınız ekstra olası kar olur. Ama düşüşe yakalanırsanız düşen direk ulaştığınız büyüklük olur. Hangisi önemli bunu sizler bulacaksınız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.04.2022
    10:03

    Yurt dışında dün yaşanan eksiler sonrası bugün yine artı endeksler ve futureler görüyoruz. Bizim tarafta pozitif ayrışma isteği sürüyor. Güne alıcılı başlayabiliriz. Yarın TCMB faiz kararı var. Faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. TCMB'nın piyasaya likidite ve... Devamı »

  • 12.04.2022
    18:00
  • 12.04.2022
    09:34

    Arkadaşlar, Dün akşam üstü yaptırdığım testimin sonucu sabah pozitif olarak geldi. Maalesef sonunda ben de yakalandım. Hafif bir nezle dışında bir sorunum yok. Sabah Sağlık Bakanlığından arayan cumartesi, pazar yaşadığım ve geçen sırtı ağrıları ile asıl kısmını... Devamı »

  • 11.04.2022
    11:32

    Arkadaşlar, Şu an ekran başındayım. Güzel bir uygu ve ter atınca gayet iyiyim şu an. Hafif bir nezle dışında sorunum yok şimdilik. Umarım yenilemez. BIST'e dönersek, gördüğünüz gibi BIST iştahı her şeye rağmen sürüyor. Bankalar bugün de &ccedi... Devamı »

  • 11.04.2022
    00:19

    Cumartesiden beri artan bir vucut kırgınlığım var. Sırtım, kollarım bacaklarım ağrıyor. İki hafta evvel evin ısınma sistemi olan ısı pompasını, doğal gaz ile değiştirdik. Ama maalesef hala sayaç ve gaz bağlatısı olmadı. Evimiz çok az güneş görüyor. O nedenle havalar ısın... Devamı »