Covid Oldum!

12.04.2022 09:34
  •  A 

Arkadaşlar, 
              Dün akşam üstü yaptırdığım testimin sonucu sabah pozitif olarak geldi. Maalesef sonunda ben de yakalandım. Hafif bir nezle dışında bir sorunum yok. Sabah Sağlık Bakanlığından arayan cumartesi, pazar yaşadığım ve geçen sırtı ağrıları ile asıl kısmını atlatmış olabilirsiniz dedi. Eğer öyle ise varla yok arasında atlatacak olabilirim. Dün akşam nezleden şüphelenip test yaptırmasam haberim olmayacaktı bile. İyi ki, yaptırmışım ki, kendimi karantinaya aldım. Başka kimseye bulaştırmam hiç olmazsa.

ABD'de açıklanması beklenen enflasyonda sert yükselişin sürdüğünün görülmesi bekleniyor. Bu risk dış borsalarda kar satışları, ABD tahvil faizlerinde artış ve DXY(Dolar Endeksi) de artış yaşatıyor. Tüm bunlar gelişmekte olan ülkeler ve bizim için bir takım riskler içeriyor. Bir süredir bunları yazmaya ve dikkat çekmeye çalışıyorum.

Ama BIST tüm bunlara rağmen yükselişini sürdürüyor. Hatta bu yükseliş çok uzun zamandır çok ucuz olduğunu kabul ettiğimiz ama bir türlü yükselemeyen bankaların önderliğinde yaşanıyor. BIST 2406 direncini de kırdı. Xbank endeksine bakınca, şu an 2082 olan banka endeksimiz için 2100-2130 dirençleri oldğunu görüyorum. Bunların her birinde takılabilir. Ama borsayı ve bankaları bu şekilde alan paranın kaynağı çok önemli! Yabancı takası düştüğü için, bu paranın batı sermayesi olmadığını düşünüyorum. Rusya sermayesine ise yaptırımlar uygulandığı için, acaba Ruslardan açılan Türk hesapları üzerinden mi para girişi oluyor düşüncesindeyim. Eğer öyle oluyorsa bu para yabancı olarak gözükmediği için yabancı takası yükselmemesi normal olur. Umarım böyledir. Yani yükselişi alım yapan Rus sermayesi yapıyorsa, gelişmiş dünyadaki Rus yaptırımlarının uzun süre kalkmayacağını düşündüğüm için, ülkemizden kısa süre sonra çıkmasını beklemem. Yani daha kalıcı bir para girişi olur görüşündeyim. Hatta alınan konut detaylarında 3ncü sırada Ruslara konut satışları var. Bu da bu tezimi destekliyor.

Yükseliş Rus parası ile değil de, piyasaları iyi göstermek isteyen sihirli bir başka el ile yaşatılıyorsa, o zaman bunu daha riskli görürüm. Çünkü bir yerden sonra fonlama tersine de dönebilir. 

Ama hemen söyleyeyim bir süredir bankalar 14 faizle TCMB'dan para alıp bunu 26 ya kadar çıkmış olan ve şu anda 23.78 de bulunan tahvil faizi ile hazineye satarak çok tatlı kar elde ediyorlar. Bankalara ciddi bir gelir transferi yapılıyor. Bu nedenle çok iyi üç aylık bilanço karları gelecektir. Yani bilançoları zaten bankaları destekliyor. Ama diğer gelişmeler ve riskler de ciddi olduğu için, ben tedirginim.

Bugün için genel teknikleri paylaştım. Şu covid konusu ile ilgili gelen telefonlardan maalesef sabah paylaşımlarım aksıyor. O yüzden genel hisse tekniklerini henüz yapamadım. Ama dış borsalarda negatif tablolar sürüyor. BIST pozitif ayrışıyor ama daha ne kadar sürecek bilemiyorum. Olası dirençleri tablolarda görüyorsunuz. Yükselişin sürmesi halinde de, holdingler, bankalar için açık öngörülerim ve uzun vadeli yatırım hisseleri içinde olası beklentilerimi de biliyorsunuz.

Bu arada parabolün gördüğü takdirde satım sinyali vereceği seviye 2412'de bulunuyor diye de uyarımı yapayım!

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.04.2022
    11:32

    Arkadaşlar, Şu an ekran başındayım. Güzel bir uygu ve ter atınca gayet iyiyim şu an. Hafif bir nezle dışında sorunum yok şimdilik. Umarım yenilemez. BIST'e dönersek, gördüğünüz gibi BIST iştahı her şeye rağmen sürüyor. Bankalar bugün de &ccedi... Devamı »

  • 11.04.2022
    00:19

    Cumartesiden beri artan bir vucut kırgınlığım var. Sırtım, kollarım bacaklarım ağrıyor. İki hafta evvel evin ısınma sistemi olan ısı pompasını, doğal gaz ile değiştirdik. Ama maalesef hala sayaç ve gaz bağlatısı olmadı. Evimiz çok az güneş görüyor. O nedenle havalar ısın... Devamı »

  • 08.04.2022
    09:42

    Gördüğünüz gibi, dün de bankalar alındı ve endeks yine yükseldi. Bu arada da yurt dışında ciddi eksi endeksler yaşanıyordu. Ama BIST hisse ve sektör değiştire değiştire pozitif ayrışmayı sürdürüyor. Hemen tekrar ve özellikle belirteyim! BIS... Devamı »

  • 07.04.2022
    09:14

    Üç gündür artan kar satışlarının riskli hale gelmeye başladığı konusunda uyarmak istiyorum! Lütfen temkinli olun. Tamam yükseliş trendi kırılmadan panik yapmayın ve yükselişin içinde kalın ama, trendin desteği her gün yükseldiği için de, h... Devamı »

  • 06.04.2022
    09:35

    Kar satışları zaten bir süredir yaşanıyor. Hatta 2103 ve 2200 dirençlerinde gelen satışları da alarak yolumuza devam ettik. Yani aslında birileri dirençlerde ciddi satış yapıyor. Ama buna rağmen bu satışlar alınmaya devam ediyor. Satanların içinde yabancılar da var diyebili... Devamı »