Kar Satışlarına Dikkat Edin!

07.04.2022 09:14
  •  A 

Üç gündür artan kar satışlarının riskli hale gelmeye başladığı konusunda uyarmak istiyorum! Lütfen temkinli olun. Tamam yükseliş trendi kırılmadan panik yapmayın ve yükselişin içinde kalın ama, trendin desteği her gün yükseldiği için de, her an derinleşecek bir realizasyon ve düzeltme riskinin arttığını bilmenizi istiyorum.

Teknik rakamları biraz daha detay vermek gerekirse, tam trend desteği bugün için yaklaşık olarak 2271 seviyesinde. Ama dün trend desteği olarak dikkat çektiğim, aslında trend desteğinden ziyade parabolic sar denen indikatörün bugün için riskli seviyesi 2315'da bulunuyor. Ki, bu seviye bugün biraz daha yukarı çıkabilir. Seans başladıktan sonra yazıda bugünkü seviyesini revize ederim. Yani dünkü kapanışa göre, 2315 seviyesi görülürse parabolic SAR satış yönünde risk uyarısı yapar. Devamında da satışların derinleştiğini görebiliriz. Eğer bu yaşanır ve sonrasında artan satışlar yükseliş trend desteği olan 2271 seviyesini de aşağıya kırarsa, teknik bir düzeltme içine giren bir piyasaya görürüz. Aslında teknik düzeltmeler sağlıklı gelişmelerdir. Sonrası için yükselişin daha kuvvetli yaşanmasına katkı verir. İnilen desteklerden güç alarak yeniden bir yükseliş başladığında, bu takdirde daha yüksek seviyelere doğru bir yükselişi de başlatabilir. Ama şimdilik bu sonraki konu. Biz yakın olana, yani risk kısmına odaklanmalı ve dikkatli olmaya başlamalıyız. Lütfen bu günlerde krediden uzak durun. Gün içinde satarım diye, fazladan hisse alımlarını da yapmayın derim. Hatta gerçekleşen öngörüler sonrası boşa çıkan paralarınız için hemen ne alayım arayışına da girmeyin. Bırakın bir kısım paranız nakit dursun. Eğer çekindiğim satışlar gelir ve bir düzeltme başlarsa, nakitleriniz bu düşüşten korunmuş olur. Desteklerde yeni alımlar için fırsat kollarsınız. Yok eğer yükseliş devam ederse, bu durumda da taşıdığınız hisselerde yükselişe katılmış olursunuz.

ABD'de F16 Satışına Yeşil Işık!
             ABD'de yönetim 17 Mart tarihinde Temsilciler Meclisine cevaben yolladığı mektupta, Türkiye ile gerilen ilişkileri ABD'nin çıkarlarına uygun şekilde onarabileceği için, istenilen F16 uçaklarının ve Türkiye'deki F16'lar için her türlü parça ve bakım hizmetinin kabul edilmesi yönünde. Şimdilik bu sadece bir mektup. Ama uzun bir aradan sonra ikili ilişkilerde ilk olumlu gelişme diyebiliriz.

Diğer taraftan bu durum aslında çok onur kırıcı bir gelişme! Çünkü asıl biz F35'lerin kucucu ortağı olarak verdiğimiz 2 Milyar Dolar karşılığında almamız gereken F35'leri alamayınca ve paramız da geri ödenmeyince, bunu tahsil etmek için madem onları vermiyorsunuz, o zaman bize yeni F16 ve elimizdekileri modernize etmek için de parça ve ekipman verin dedik. Bu mektup buna cevaben yönetimin niyetini gösteriyor. Caatsa yaptırımları yüzünden Türkiye'ye yeni bir silah satışı yasaklanmıştı. Bunun meclisten onayı alınması gerekiyor.

Sonuçta ilişkilerde yeni bir aşama olarak olumsuz değil, olumlu olarak görmek gerekir. Ama sonuç ne olacak göreceğiz. Bu durum asels gibi savunma sanayi hisselerine olumlu etki yapabilir. Çünkü bunun bir üst aşaması, savunma sanayiinde önceden olduğu gibi ortak çalışmayı yeniden başlatırsa, Türk savunma sektörü yeniden çok ciddi sipariş almaya başlayabilir. Bu açıdan gelişme önemli. Diğer taraftan da Halkbank davası ile ilgili en azından bugünlerde olumsuz bir gelişme askıya alınabilir diye de beklenti doğru olabilir. 

Rusya'ya yaptırımlar yeni bir soğuk savaş dönemi başlattı. Bu dönemin en stratejik ülkesi Türkiye olacak demiştim. Özellikle Avrupa'ya giden enerji tedarik hatları Rusya'dan çıkarsa, diğer tüm hatlar Türkiye üzerinden geçmek zorunda. Bu nedenle bu durumda Türkiye ile ilişkileri ABD'de iyi tutmak isteyebilir. Ama tabii esas olan F35'lerin alınması olurdu. Yine de izin çıkarsa olumlu bir gelişme olur.

FED Şahinleşiyor!
              FED tutanakları açıklandı. Yaşana enflasyon nedeniyle, mayıs ayında faiz artışı ile birlikte bilanço küçültme kararının da alınması yönünde görüşler olduğunu görüyoruz. Hatta en az aylık 95 Milyar Dolar bilanço küçültme kararı alınmalı diyen başkanlar olduğunu görüyoruz. Bunun olabileceği konusunda uyarılarımı bir süredir yazdığımı biliyorsunuz. İşte tutanaklardaki bu şahin tutum dış borsalarda bir kaç gündür yaşanan satışların da nedeni durumunda. 

Ama diğer taraftan da Ukrayna'da yaşanan savaşın etkileri olarak ECB de dahil enflasyona tam karşılık gelecek sertlikte kararları bir süre daha alamayabilirler yönünde de görüşler var. Bu nedenle riskler artıyor ama savaş biraz zaman kazandırmış durumda. Sonuçta benim bir kaç aydır yazdığım şey net! ABD ve AB borsalarında mortgage krisinden bu yana bol ve faizsiz likiditenin yarattığı gereğinden fazla bir fiyatlama vardı. Merkez bankaları enflasyonu düşürmek için bazı karşı hamleleri yapacaklar. Bu nedenle de gelişmiş borsalarda ciddi kar satışları yaşanacak. BIST ilk anda buna uyar ama sonra biz pozitif ayrışırız görüşümü çok kez yazdım. Beklediğimden de erken pozitif ayrışma gösterdik. Ama dışarıdaki satışlar hızlanacak olursa, biz de en azından düzeltme yapmak zorunda kalabiliriz. İşte bu yüzden bir süre daha dikkatli olup, hisse odaklı ayrışmalarla gideceğiz.

Ben tekniklerine göre öne çıkabilecek hisseleri teknik tablolarımızda ve temel analizlerine göre uzun vadeli yatırım yapılabilecekleri de de yine ilgili tablolarda paylaşıyorum. Lütfen bu tabloları yakından takip edin derim. Özellikle Destek-Direnç Tablosu çok önemli bir tablodur. Buradaki paylaşımlara, çanak, fincan-kulp, flama, kanal, TOBO, OBO, ikili dip, ikili tepe diye yaptığım uyarılara çok dikkat edin. Bu formasyonlar hisselerin ilgili yönde hızlanmalarında çok etkilidir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.04.2022
    09:35

    Kar satışları zaten bir süredir yaşanıyor. Hatta 2103 ve 2200 dirençlerinde gelen satışları da alarak yolumuza devam ettik. Yani aslında birileri dirençlerde ciddi satış yapıyor. Ama buna rağmen bu satışlar alınmaya devam ediyor. Satanların içinde yabancılar da var diyebili... Devamı »

  • 05.04.2022
    08:55

    İlişkilerdeki tüm sorunları biliyorsunuz. Yıllardır artarak devam ediyor ve hala çözülmeden sürüyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden Brüksel'deki son NATO zirvesinde ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bir karar almışlardı. Bu çerç... Devamı »

  • 04.04.2022
    09:27

    Bugün 10:00'da Mart ayı enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyondaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Maalesef yapılan son zamlar sonraki aylarda da enflasyonda artışın sürmesine neden olacak risk yaratıyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış üretici enflasyo... Devamı »

  • 01.04.2022
    09:51

    Şekere %31, Evde kullanılan doğalgaza %35, elektrik üretimi için kullanılan gaza %44.3, elektrik dışında kullanılan doğalgaz birim fiyatlarına da %50 zam yapıldı. Keşke 1 Nisan şakası olsa ama maalesef bu zamlar gerçek. Devamında elektrikte yeni zamları ve üretim maliyetlerin... Devamı »

  • 31.03.2022
    09:38

    Bugün vucudum artık tepki verdi. Bir türlü uyanamadım. O nedenle güne geç başlıyorum. Ama zaten günlük yazım dışında gece teknik paylaşımlaırmı yapmıştım. Arada bu şekilde az uyumanın tepkileri oluyor. Her neyse, konular aynı. Şirketler bilanço olarak ... Devamı »