Enflasyon Günü!

04.04.2022 09:27
  •  A 

Bugün 10:00'da Mart ayı enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyondaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Maalesef yapılan son zamlar sonraki aylarda da enflasyonda artışın sürmesine neden olacak risk yaratıyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış üretici enflasyonunun artmasına neden oluyor. Bu da dönüp dolaşıp bizlere bir çok üründe zam olarak yansıyor.

Normal bir ülke ve ekonomide enerjide asıl zamları tüketici-konut kullanımına yaparlar. Üreticiyi fiyatlarını daha düşük tutmaya çalışırlar ki, üretimde zamlara neden olmasın diye. Ama biz artık bir seçim dönemine çok yakın olduğumuz için, gördüğünüz gibi zamların üretici fiyatlarında daha çok, konutlarda daha düşük yapıldığını görüyoruz. Ama maalesef üretime yönelik enerji zamları daha yüksek olunca, bu dönüp dolaşıp her alandaki üretim fiyatlarının zamlanmasına neden oluyor. Anlayacağınız zammı üreticiye de yapsalar, tüketicilerin bunun yarattığı enflasyondan kaçma şansı yok. %61 civarı bir yıllık enflasyon beklentisi var.

Enflasyon borsa fiyatlarını yukarı çekiyor! Enflasyondan korunmak için yatırım alanlarından birisi borsa oldu. Hisselerin değerlerinde büyük iskontolar olduğu için, enflasyon ve kurlar arttıkça hisselere yönelişin de arttığını görüyoruz. Yine benzeri olabilir ama her an yaşanabilecek kar realizasyonlarının da mümkün olduğunu bilmenizi isterim. Şimdilik BIST'de yükseliş ivmesi sürmeye devam ediyor. Haftaya yine alıcı başlanmasını bekliyorum.

Bu arada hafta bitince S&P Türkiye'nin yabancı para cinsi notunu korurken, yerel para cinsinden notunu düşürdü! BB- olan yerel para cinsi borcumuz B+'ya düşürüldü. Önemli bir etkisini beklemiyorum.

Dikkat etmemiz gereken brent petrol fiyatları, savaşın gidişi için süren müzakereler olacaktır. İki liderin Türkiye'de bir barış zirvesi haberi piyasalar için olumlu etki yaratacaktır. Ama Rusya'ya yaptırımların hemen kalkmasını beklemeyin.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.04.2022
    09:51

    Şekere %31, Evde kullanılan doğalgaza %35, elektrik üretimi için kullanılan gaza %44.3, elektrik dışında kullanılan doğalgaz birim fiyatlarına da %50 zam yapıldı. Keşke 1 Nisan şakası olsa ama maalesef bu zamlar gerçek. Devamında elektrikte yeni zamları ve üretim maliyetlerin... Devamı »

  • 31.03.2022
    09:38

    Bugün vucudum artık tepki verdi. Bir türlü uyanamadım. O nedenle güne geç başlıyorum. Ama zaten günlük yazım dışında gece teknik paylaşımlaırmı yapmıştım. Arada bu şekilde az uyumanın tepkileri oluyor. Her neyse, konular aynı. Şirketler bilanço olarak ... Devamı »

  • 30.03.2022
    09:27

    İlk gün müzakereleri sonrası yapılan ilk açıklamalar olumlu yönde gelince, endekslere talep geldi. Petrolde kısmi düşüş yaşandı. BIST'de bir süredir takıldığımız 2200 direnci aşıldı, ABD DOW future'de 35060, SP500 endeksinde ise takılır diye düşü... Devamı »

  • 29.03.2022
    09:29

    Gözler İstanbul'da iki ülkenin heyetlerinde olacak. Müzakerelerden iki ülke liderinin yüz yüze görüşmesi sonucu çıkarsa, savaşın bitmesi umudu artacaktır. Bu durum petrol fiyatlarında düşüş yaratır. Bizim için olumlu bir etki olur. ... Devamı »

  • 28.03.2022
    09:18

    Ukrayna ve Rusya heyetleri 28-30 Mart arasında İstanbul'da yüz yüze görüşmeler için uzlaştılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki liderle görüşmesi sonrası alınan bu karar, barış için bir umut olacak mı göreceğiz. Umarım en kısa zamanda savaş sora ... Devamı »