Aya Nisan 1 Şakası İle Başladık!

01.04.2022 09:51
  •  A 

Şekere %31, Evde kullanılan doğalgaza %35, elektrik üretimi için kullanılan gaza %44.3, elektrik dışında kullanılan doğalgaz birim fiyatlarına da %50 zam yapıldı. Keşke 1 Nisan şakası olsa ama maalesef bu zamlar gerçek. Devamında elektrikte yeni zamları ve üretim maliyetlerini arttıracağı için her alanda diğer zamları tetikleyeceğini söyleyebiliriz. Tabi diğer taraftan tüm bu maliyet ve fiyat artışları 2022 büyüme oranlarımızı, bireysel talepleri olumsuz yönde etkileyecektir.

Tabii ki, bu zamların dış dünyadaki enerji ve emtia fiyat artışları ile ilgileri var. Ama ciddi bir kısmının artan kurlardan kaynaklandığını da bilmek lazım. Yoksa, şu an 104 $ seviyesinde olan  brent petrol, 2008 yılında 147$ iken akaryakıt ve doğalgaz fiyatları bunun çok daha altındaydı. Hem de o zaman ABD pazarda dünyanın en büyük enerji tüketicisi idi. Şimdi ise en büyük üreticilerden biri halinde. Ama o zaman Dolar kuru 1.15-1.20 seviyelerindeydi. İşte bir hata aranıyorsa, bir türlü ekonomiyi düzeltemediğimizden, paramızın değerinin düşmesini engelleyemediğimizden, sanayi enerjisinde yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmekte çok geç kalıp, tamamen dışa bağımlı olduğumuz doğalgazı ülkenin her santimine soktuğumuzdan, her türlü hukuki ve siyasi yanlışlar nedeniyle bu sorunların karşımızda olduğunu bilmeliyiz.

Neyse, diğer taraftan bugün Ttkom'un devir ve Garanti'nin geri alım işlemlerinin onaylandığı bilgisi ile güne başlıyoruz. Ttkom için uzun zamandır kredileri bloke olan bankalara ciddi nakit girişi söz konusu olacak. Aynı zamanda da beklenti üstünde bir temettü ödemesi yapılacak. Kredilerinin büyüklük sıralamasına göre Akbnk, garan ve Isctr temettü ve ödemeyi en çok alacak üç banka olacaktır. Bu durum bankaların kaynak anlamında olumlu etkilenmesine imkan yaratacak. Ama fiyatlarını ne kadar yukarı taşır bu ortamda onun için bir şey söyleyemiyorum. Kalıcı bir etki olmayıp, geçici bir tepki ile de sınırlı kalabilir.

Diğer konular ise bildiğimiz gibi, bir ilave ABD günlük bir milyon varil petrolü stratejik rezervlerinden piyasaya sürme kararı aldı. Bu petroldeki fiyat artışını şimdilik durdurabilir. Olumlu bir gelişme yani. 

Dün açıklanan Şubat ayı dış ticaret dengesi hiç iç açıcı değil. Rekor bir artışla dış ticaret açığımız büyümeye devam ediyor. Detaylarını gece paylaştığım DUYURU bilgilendirmemde bulabilirsiniz. Ama açık böyle sürerse, uygulanan kur korumalı mevduat sistemi bizim için çok büyük sıkıntılar yaratabilir. Bunun da detayını duyuru paylaşımımda yapmıştım. Bakabilirsiniz.

Bu haberlerle birlikte güne alıcı başlarız. Ama görüyorsunuz ki, gün için de ciddi realizasyonlar yaşanıyor. Bu nedenle hisse odaklı hareketlere odaklı seanslarımız bir süre daha sürecek gibi duruyor. Dikkat çeken ve olası hareket beklediklerimi teknik tablolarımızda paylaşıyorum. Bakabilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.03.2022
    09:38

    Bugün vucudum artık tepki verdi. Bir türlü uyanamadım. O nedenle güne geç başlıyorum. Ama zaten günlük yazım dışında gece teknik paylaşımlaırmı yapmıştım. Arada bu şekilde az uyumanın tepkileri oluyor. Her neyse, konular aynı. Şirketler bilanço olarak ... Devamı »

  • 30.03.2022
    09:27

    İlk gün müzakereleri sonrası yapılan ilk açıklamalar olumlu yönde gelince, endekslere talep geldi. Petrolde kısmi düşüş yaşandı. BIST'de bir süredir takıldığımız 2200 direnci aşıldı, ABD DOW future'de 35060, SP500 endeksinde ise takılır diye düşü... Devamı »

  • 29.03.2022
    09:29

    Gözler İstanbul'da iki ülkenin heyetlerinde olacak. Müzakerelerden iki ülke liderinin yüz yüze görüşmesi sonucu çıkarsa, savaşın bitmesi umudu artacaktır. Bu durum petrol fiyatlarında düşüş yaratır. Bizim için olumlu bir etki olur. ... Devamı »

  • 28.03.2022
    09:18

    Ukrayna ve Rusya heyetleri 28-30 Mart arasında İstanbul'da yüz yüze görüşmeler için uzlaştılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki liderle görüşmesi sonrası alınan bu karar, barış için bir umut olacak mı göreceğiz. Umarım en kısa zamanda savaş sora ... Devamı »

  • 25.03.2022
    09:43

    BIST 2200 seviyesine gelince ikidir kar satışları görüyoruz. Çünkü hisselerin de geneli dün de dediğim gibi teknik dirençlerinde işlem görüyorlar. Aslında kısmi şekilde birkaç gün düşüş yaşayıp teknik bir düzeltme görse... Devamı »