Dirençler Satış Getiriyor!

25.03.2022 09:43
  •  A 

BIST 2200 seviyesine gelince ikidir kar satışları görüyoruz. Çünkü hisselerin de geneli dün de dediğim gibi teknik dirençlerinde işlem görüyorlar. Aslında kısmi şekilde birkaç gün düşüş yaşayıp teknik bir düzeltme görsek, çok daha sağlıklı bir hareket olacak. Bu olmazsa, gördüğünüz gibi kar satışlarının yarattığı oynaklık çok ciddi oranlarda oluyor. 

NATO zirvesinde Rusya kimyasal silah kullanırsa, karşılık veririz diyen bir Biden var. İlava bir çok Rus yaptırım listesine alındılar. Ukrayna'ya mühimmat desteği artarak sürecek. NATO bölgeye özel birliklerini konuşlandırmaya devam ediyor. Savaş uzadıkça riskleri de artıyor. Ama hepimizin sığındığı tek şey, Putin dünyayı üçüncü dünya savaşına sürekleyecek bir nükleer saldırı yapmayacaktır beklentisi. Umarım böyle olur. Yoksa Putin başarısız olarak bölgeden geri çekilmeyi göze almayacaktır. Bu nedenle Ukrayna sınırları içinde etkili olacak taktik nükleer silah kullanıp, O da batı bana karşılık veremez tezine sığınırsa süreç nereye gider inanın düşünmek istemiyorum. Şaka gibi riskleri devamlı arttırıyorlar. Ama bu esnada Ukrayna yerle bir oluyor maalesef. Zelensk NATO sevdası ile ülkeyi tarumar ettirdi. Peki NATO ne yapıyor? Uzaktan taktik ve silah vererek Ukrayna'yı piyon olarak kullanıyor. Yazık oldu Ukrayna'ya. 

Bu savaşın finali çok önemli. Putin kesinlikle istediklerini almadan geri çekilmez. Çekilirse kendisi yerinde duramaz diye düşünüyorum. O nedenle bu işi sürdürmeye devam edecek gibi duruyor. Diğer taraftan zaten ABD'nin de istediği buydu. Fırsatı yakaladı ve Rusya ile AB arasında ilişkileri yıktı. Bakalım biz bu süreci nasıl atlatacağız. Rusya yaptırımlarının aksamaması için, bizim de bu kararlara uymamız konusunda baskılar artacaktır.

Bu ortamda temkini koruyarak tekniklere bakıp yol bulmaya çalışmaya bir süre daha devam edeceğiz gibi duruyor. 2200 seviyesi yine teknik direnç olacaktır. 2170 ve 2146 seviyesi de alt yakın destekler. Hangisi kırılırsa o yöndeki sıralı seviyeleri destek direnç tablomuzdan görebilirsiniz. Her gün BIST'in paylaşımı olmayabilir. Tabloda ilgili kodlarla filtreleme yaparak bakabilirsiniz.

Öngörüler İçin Uyarılar!
              Tekniklerine ve temel analiz bilgilerine göre öngörüler yapıyorum. Niyayetinde bunlar benim kişisel analizlerime göre yaptığım öngörülerim. Kesin gerçekleşir diye bir beklenti doğru değil. Özellikle yeni üyelerimiz için yazıyorum. Geçmiş istatistiklerimiz gelecek için referans olabilir ama, kesinlik sağlamaz. Ayrıca onlarca, yüzlerce öngörü verdik yaklaşık 12 yıldır. Keşke hepsi gerçekleşse ama bu mümkün değil maalesef. Muhakkak yanlışlarımız da olacaktır. Konjonktür değişimi nedeniyle beklentisi bozulanlar da olacaktır. Bu yüzden ben ne dediysem kesin olur diye bir kural olmadığını biliniz lütfen. Maalesef bazen görüyorsunuz böyle karlar getirmesine rağmen klgyo gibi fiyatı ısrarla düşenler oluyor. Ya da bilançosu kötü gelse de dirençleri kırıp çok daha fazla yükselenler olabiliyor. 

Yapacak bir şey yok. Borsa düz mantıkla işlemiyor. Hisseler çok farklı etkenlere göre fiyatlanıyorlar. Ayrıca, manipülatif yükselen hisselerde alıcıyı gördükleri anda ihale gelenlere kalıyor. Sonra ise uzun yıllar yatırımcı için kayıp yaşanıyor.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.03.2022
    09:52

    BIST bir süredir yükseliyor. Hatta dışarıda olan bitene, içerideki risklere rağmen pozitif bir ayrışma ile yükselişine devam ediyor. Hatta hisse bazında oranlar çok daha yüksek. Dün 2195-2200 seviyesi bir direnç bölgesiydi. Aynı anda yurt dışı borsa... Devamı »

  • 23.03.2022
    09:27

    Savaş her gün yeni bir boyutla devam etse de, içeride dışarıda borsalarda yükselişler, alımlar sürüyor. Hatta FED faiz artışlarını hızlandırırım uyarıları yapmasına, 2 ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde yükseliş sürmesine, Rusya'dan nükleer silah tehdit... Devamı »

  • 22.03.2022
    09:44

    Geçen hafta 0.25 baz puanlık artışla süreci başlatan FED, başkan Powell'ın en az birkaç kez 25 baz puan üstünde faiz artışı yapmak zorunda kalabiliriz uyarısı yaptı. Geçen hafta 25 puanın üzerinde bir artış açıklarlarsa bana sürpriz olmaz demi... Devamı »

  • 21.03.2022
    09:23

    ABD Dow, SP500, Almanya Dax ve BIST'in tekniklerine bakınca stochasticlerin aşırı alım, yani direnç bölgelerinde olduklarını görüyorum. Yani bu ne demek? Kısmi kar satışları her tarafta mümkün demek. Lütfen dikkatli olun derim. Yurt dışı için yüks... Devamı »

  • 18.03.2022
    09:48

    Genel beklenti doğrultusunda gelen iki merkez bankası kararı gördük. FED, savaş ve bu nedenle yaşanan ekstra tedarik ve ticaret sorunları nedeniyle 25 baz puanlık faiz artışı ile yetinde. TCMB ise, beklendiği gibi %14 olan faizlere dokunmadı. Ama FED'den Mayıs ayında daha yüksek b... Devamı »