Merkez Bankaları Yanıltmadı!

18.03.2022 09:48
  •  A 

Genel beklenti doğrultusunda gelen iki merkez bankası kararı gördük. FED, savaş ve bu nedenle yaşanan ekstra tedarik ve ticaret sorunları nedeniyle 25 baz puanlık faiz artışı ile yetinde. TCMB ise, beklendiği gibi %14 olan faizlere dokunmadı. Ama FED'den Mayıs ayında daha yüksek bir faiz artışı ile, bilanço küçültme kararları çıkabileceğini yönünde açıklamalar duyduğumuz için, FED politika değişikliği riski devam ediyor. Sadece şimdilik 25 baz puanlık bir öteleme gördük.

Borsalarda merkez bankalarından çıkan kararların da desteği ile kısmi yükselişler yaşanmıştı. Ama Putin' müzakerelerde yansıtıldığı gibi bir ilerleme yok deyince, dış borsalarda dünün tersine kısmi eksiler görüyoruz. Bu nedenle BIST her ne kadar dün 2103-2115 direncini geçmiş olsa da, bugün için 2145-2157 dirençleriyle sınırlı kalabilir. Hatta buraları görmeden de kar satışları görebiliriz. Aynı para ile hisseler arasında gezerek BIST'i yönetiyorlar. Dün sahol, kchol, froto, eregl, tuprs, bımas ve bankalar gibi endeksi etkileyecek hisseleri birlikte alınca BIST'e şimdilik kıramayabilir diye düşündüğüm 2105 - 2115 dirençlerini kırdırmış oldular. 

O kadar karışık bir süreçteyiz ki, inanın insan neye göre yorum yapacağını şaşırıyor. En azından ben bu durumdayım. %-40 net faiz veren tek ülkeyiz. Bizden sonra %-7.4 ile ABD ve %6.4 ile Euro bölgesi geliyor. Ama onlar kendi rezerv paralarını kullanıyorlar. Enflasyon riski mal ve hizmet fiyatlarının artmasından kaynaklı. Bizde ise, ayrıca kur riski ile de enflasyon artabiliyor. Bu nedenle Dolar kurunda bulunduğumuz 15.00'e yaklaşan bu seviye çok riskli bizim için. Eğer geçilecek olursa, yeniden yukarı hareketin hızlandığını görebiliriz. Bu durumda enflasyonda benim en fazla olsa olsa %65 diye düşündüğüm zirve beklentisi, çok daha yukarı çıkar. Bu da her şeye yeni zamlar demek olur. 

Tamam bu durumda BIST hisseleri de yükseliyor belki ama, ekonomi durgunluğa doğru gitmeye başlar. Otomotiv başta bir çok alanda satışlar düşer. Ama diğer taraftan Ukrayna'nın savaş sorunları nedeniyle, Rusya'nın da yaptırımlar nedeniyle ciddi sayıda vatandaşı ülkemize yönelecektir. Bir kısmı ev kiralama, bir kısmı satın alma yapacak olduğu için konut satışlarının ise bu yüzden düşmediğini görebiliriz. Tabi aynı şekilde bu iki ülkenin vatandaşlarından, özellikle de Ruslardan bankalarımızda açılan hesap sayısı ve gelen Rus mevduatı hesapta olmadığı boyutta hızlı bir artış gösterebilir. Yani bankalarımız beklemedikleri yeni bir mevduat ile karşılaşacaklar diyorum. Aynı şekilde yaptırım ile Rusya'dan çıkan yabancı ülke şirketleri, dünya ülkelerinde varlıklarına el konulan Rus şirketleri de, Rusya'ya yakın durup gelişmeleri izlemek isteyebilirler. Bu durumda bu gruptan da ülkemiz sermaye çekebilir. Bir takım yatırımlar bize kaydırılıp, dolanbaçlı yollarla Rusya ile ticaret bir şekilde sürdürülmek istenecektir.

İşte tüm bunlar birbirine ters yansımalar yarattığı için, net bir şey söylemekte zorlanıyorum. Sizler yine de tedbirli olmaya devam edin. Çünkü bu şekilde aradaki bu süreyi harcarken, mayıs ayı yaklaşıyor. Mayıs gelince sat git yorumları da gelecektir. Bu nedenle hisse bazlı teknik takiplerle bu süreci geçireceğiz. Yapacak bir şey yok. Tüm dünya için zor bir dönemdeyiz. Ama Türkiye için şimdilik stratejik önem artışı nedeniyle bir takım fırsatlar çıkıyor. Lakin batı yaptırımlar konusunda bizi de sıkıştırmaya başlayacaktır. Bunun derecesini görmek lazım.

Destek-Direnç Talepleri!
              Bu tablonun amacı benim tekniğinde yukarı ya da aşağı hareketlenme beklediğim hisseler için dikkatinizi çekmektir. Objektif bir tablo olması için benden gelecek paylaşımlarla yetinmelisiniz. Sizlerin teknik isteklerini paylaşmaya başlarsam, yanlış algı yaratır ve tablo amacından şaşar. Lütfen bana teknik talepler iletmeyiniz.

Ayrıca diğer bir ricam daha var! Tabi ki her birinizin gelişmeler için ayrı ayrı görüşleri olabilir. Ama site benim görüşlerimi paylaştığım bir platform. Bunlara katıldıklarınızı uygulamak, katılmadıklarınızı ise uygulamamak sizlerin elinde. Ama her biriniz ben de şöyle düşünüyorum diye yazmaya başlarsa, fikirlerin havada uçuştuğu, karmaşık bir platforma dönüşürüz. Anlıyorum iyi niyetle görüşlerinizi paylaşmak istiyorsunuz ama, bunu herkes yapmak isteyebilir. O zaman da amaç yine şaşar. Ayrıca, ben beklentilerimi olumlu ve olumsuz da paylaşırken, kelimelerime dikkat etmeye çalışıyorum. Tam karamsarlık ya da gereğinden fazla pozitif beklentiler üyelerin yanlış etkilenmesine neden olabilir. Bu yüzden sizlerden bunlara dikkat etmediğiniz paylaşımlar doğru olmuyor. Nasılsa sizler kendi görüşlerinizi biliyorsunuz, hatta belki çoğunuzun benim görüşlerimden de değerli ve doğru düşünceleri olabilir. Ama sitede de benim düşüncelerimi ve paylaşımlarımı okumak için bulunuyorsunuz. Böyle kalmasına özen gösterirsek memnun olurum. Yani sorular tamam ama, kişisel düşüncelerinizi iletmemenizi rica ediyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.03.2022
    09:37

    Dün beklenen ABD FED faizi açıklandı. FED 25 baz puanlık bir artışla politika faizlerini %0.25 - %0.50 aralığına yükseltti. Başkan Powell Ukrayna Savaşının etkilerine dikkat çekti. Ama durgunluk beklemediğini, her türlü imkanın enflasyonu düşürmek iç... Devamı »

  • 16.03.2022
    09:37

    Bir süredir sert düşen Asya Borsaları bugün aynı sertlikte yükseliyor. Çinli teknoloji şirketlerine ABD tarafından yasaklama gelebileceği haberleri ile özellikle teknoloji hisseleri büyük kayıplar yaşamıştı. Çin Hükümeti, ülke dışındaki... Devamı »

  • 15.03.2022
    09:39

    Savaşın yansımalarını görmeye devam ediyoruz. Henüz barış ya da ateşkes yönünde bir gelişme yok maalesef. Ama Rusya yakıp, yıkmaya devam ediyor. Çok sürmeyen bir zaman içinde Kiev'in de kontrolünü alırsa ateşkes görüşmeleri de başlayabil... Devamı »

  • 14.03.2022
    09:50

    Savaş sürüyor ama diğer taraftan da müzakereler devam ediyor. Uzlaşı çıkabileceği haberleri de taraflardan gelmeye başladı. Bugün dördüncü müzakereler yapılacak. Bu sefer mobil bir bağlantı ile bunun yapılması bekleniyor. Başlayan soğuk savaş d&oum... Devamı »

  • 11.03.2022
    09:37

    Uzun süredir sorun olan ttkom konusu, çözüme kavuştu. Bu konudaki resmi açıklama şu şekilde; Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor: İlgi'de kayıtlı açıklama ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. ("T... Devamı »