Merkez Bankaları Haftası!

15.03.2022 09:39
  •  A 

Savaşın yansımalarını görmeye devam ediyoruz. Henüz barış ya da ateşkes yönünde bir gelişme yok maalesef. Ama Rusya yakıp, yıkmaya devam ediyor. Çok sürmeyen bir zaman içinde Kiev'in de kontrolünü alırsa ateşkes görüşmeleri de başlayabilir. Ama artık Rusya-Batı ilişkileri çok uzun süre tamir edilemez. Hatta, Avrupa çok hızlı şekilde Rus enerji bağımlılığından kurtulma arayışlarını hızlandıracaktır. Aynı şekilde Rus oligarkları, zenginleri, batı ile birlikte yaşamaya alışmış insanları da kendilerine yeni arayışlara kalkacaklardır. İşte tüm bunların yolu Türkiye'den geçiyor. AB enerji hatlarında Türkiye'yi kullanmak zorunda kalacağı gibi, Rusya'daki bir çok şirketi de ülkeden çıkarken, yine yakınlarda kalıp bir şekilde ticaretlerini sürdürmeyi tercih edebilir. Bu nedenle Rusya'dan çıkan batı sermayesinden bir pasta bize yönelecektir diye düşünüyorum.

Bunun bir de Rusya tarafı var! Rusya da yaptırımların baskısını azlatmak için, dış dünya ile ithalat ve ihracatını Çin ve Türkiye üzerinden sürdürmeye çalışacaktır. Rusların da Türkiye'den konut alımlarının artmasını, Türkiye'deki bankalara mevduat kaydırmalarını bekliyorum. Tüm bunlar bizim artacak dediğim stratejik önemimizin olması gerektiği gibi artmasına katkı yapacaktır. Ancak bunun bir riski de var! O da ABD ve AB'den şimdi sıra siz de, siz de Rusya'ya aynı yaptırımları yapın zorlamasına kalkması halinde, yukarıda yazdığım pozitif yansımaların bir kısmı başlamadan biter.

Bu nedenle yükseliş trendlerinin sona erdiğini düşündüğüm gelişmiş ülke borsalarına rağmen, BIST için pozitif ayrışmaların olmasını bekliyorum. Bunun yansımalarını da zaten borsada kısmen de olsa görüyoruz.

İşte böyle bir yeni sürece girerken bu hafta dünya ve bizim için önemli olan merkez bankaları kararlarını duyacağız. FED yarın açıklayacağı kararında en az 25 baz puanlık artışını yapacaktır. Hatta ben 50 baz puan artışın da beklentim içinde olduğunu söyleyebilirim. Artan ve bir süre daha artacak enflasyon için tedbirleri uygulamaktan çekinmeyebilir. 

Diğer taraftan da hemen bir gün sonra TCMB kararı açıklanacak. Bu ortamda faiz indirmi kararı beklemiyorum. Muhtemelen cumhurbaşkanının faiz düşüncesi yüzünden yine sabit bırakacaklardır. Ama olması gereken faiz artışıdır. Bunu yapabilir mi bilemiyorum. Ama yapmak zorunda kalırsa, kurlarda 15.00 üstünde yükseliş olduğu için olur! 

Stratejik ziyaretlerimiz ve gelişmeleri görüyorsunuz! Ermenistan, Arap ülkeleri, İsrail, Biden, Savaşan ülke dışişleri bakanlarının Antalya'da buluşması, Yunanistan Başbakanının ziyareti, AB Borell açıklamaları, Almanya Başbakanı ziyaret ve görüşmeleri, bizden bir ekibin ekonomi ziyaretleri için ABD'ye gidecek olması gibi gelişmeler de ayrıca önemli. Özellikle ABD ve AB ile ilgili ani gelişen olumlu bir süreç, kurlardaki oluşan baskının düşmesine yarar. Yani risklerimiz arttığı gibi, olumlu sürprizlere de açık olmak gerekir.

Şu an için BIST şirketlerinin yüksek karları sürüyor. Olası teknik görüntüleri devamlı paylaşıyorum. Öne çıkacak teknikleri de detaylı dikkatinize sunuyorum. Hisse odaklı ayrışmalar yine görülecektir. Ama 2103 üzerinde şimdilik 2115 ile sınırlı kalabiliriz. Yabancı takasının hala düşüyor olması yükselişe set çekiyor. Ne zaman ki 2115 yukarı kırırlır, o zaman 2145 - 2157 diye üst dirençlere yöneliriz. Bu hafta için bunu beklemiyorum. O yüzden dirençlerde kar satışları da görülürse sizlere sürpriz olmasın!

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.03.2022
    09:50

    Savaş sürüyor ama diğer taraftan da müzakereler devam ediyor. Uzlaşı çıkabileceği haberleri de taraflardan gelmeye başladı. Bugün dördüncü müzakereler yapılacak. Bu sefer mobil bir bağlantı ile bunun yapılması bekleniyor. Başlayan soğuk savaş d&oum... Devamı »

  • 11.03.2022
    09:37

    Uzun süredir sorun olan ttkom konusu, çözüme kavuştu. Bu konudaki resmi açıklama şu şekilde; Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor: İlgi'de kayıtlı açıklama ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. ("T... Devamı »

  • 10.03.2022
    09:42

    Bugün Rusya ve Ukrayna Dış İşleri Bakanları Antalya'da biraraya gelecekler. Bir sonuç çıkar mı bilemem. Uzlaşı olursa piyasalara olumlu yansır. Uzlaşma olmazsa, Rusya daha da sertleşen bir askeri harekata başlayacaktır endişesindeyim. Umarım Zelensky sonunda kabul etmek zorund... Devamı »

  • 09.03.2022
    09:39

    ABD ve İngiltere Rusya'dan petrol ve gaz alımını yasakladı. Ama zaten Rusya'nın ihracatı içinde %2.8 toplam değere sahiplermiş. Çok önemli bir etkisi olmaz yani. Buna karşılık da Putin, bir çok değerli maden ve ürünün satışına yasak getirdi. İşte bu &... Devamı »

  • 08.03.2022
    09:11

    Petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan sert yükselişler, olası Rus enerji kaynaklarına ambargo kararı alınma riski, yaptırımlar nedeniyle paladyum, nikel gibi emtialarda rekor fiyat artışları, tedarik aksamaları birçok sektörde üretim hacimlerini vuruyor. Özellikle Rus ga... Devamı »