Risk İştahı Yüksek Bir Güne Başlıyoruz!

16.03.2022 09:37
  •  A 

Bir süredir sert düşen Asya Borsaları bugün aynı sertlikte yükseliyor. Çinli teknoloji şirketlerine ABD tarafından yasaklama gelebileceği haberleri ile özellikle teknoloji hisseleri büyük kayıplar yaşamıştı. Çin Hükümeti, ülke dışındaki Çin şirketlerini destekleyeceği açıklamasında bulundu. Diğer taraftan savaş ile ilgili barışa yakın olunduğu yönünde taraflardan açıklamalar var. Ama diğer taraftan da Rusya, Odessa dahil kıyı şeridine saldırılarını şiddetlendirdi. Ben artık Rusya'nın Ukrayna'dan girdiği yerlerden çok kolay çıkmasını beklemiyorum. Umarım yanılırım. İlk anda savaşın bu kadar uzun sürmesini, bu denli yıkıcı saldırıların da yapılmasını beklemiyordum. Ama Biden'dan gelen ilk yaptırımlar Rusları cesaretlendirince, hedef büyüdü. Dirençle karşılaştıkça da şiddeti arttırdılar. Şu an yapılanın girdikleri yerlerde sanki nüfusu değiştirme niyetinde olduklarını düşünüyorum. Her yeri vurup, alt yapı, tarım alanları dahil zarar veriyorlar. Böylece bölge insanını göçe zorluyorlar. Maalesef Zelensky, batının tuzağına mı düştü, yoksa batıya hizmet mi etti emin değilim, ama ülkesini savaşın ciddi mağduru haline getirdi. Halkının yerlerinden olmasına, can ve mal kayıplarına, ülkesinin alt yapısının çökmesine, sadece Donbas bölgesi ve Kırım değil, ülkenin birçok yerinin işgal edilmesine, acılara neden oldu. Şimdi bu yaşananlardan sonra, NATO'ya giremeyeceğimizi anladık demenin, Avrupa'yı Rusya'dan uzaklaştıran, Rusya'ya dünya çapında bir yaptırım uygulatan, savaşın korkusu ile Almanya'nın her yıl GSYH'sının % 2'sini aşacak bir payı silahlanmaya harcama kararı almasına neden olan ve 35 adet F35 satın almaya kalkması ile ABD dışında kime ne faydası var? Keşke Zelensky bunu daha evvel anlasaydı. Tabii ABD ya da İngiltere'ye hizmet etmediyse!

Bugün ABD FED faizi belli olacak. Beklenen savaş nedeniyle 25 puanlık bir faiz artışı. O olur, bu olur demeye gerek yok. Akşam Powell açıklayınca nasılsa öğreneceğiz. Ama en az 25 baz puan artış olacaktır. Ben 50 puana da şaşırmam. ABD enflasyonu %7.9'a çıktı. Buna kayıtsız kalamayacaklardır.

Bizim tarafta seri gelişmeler devam ediyor. Ziyaretler, karşılıklı açıklamalar sürüyor. Ermenistan ile sınırları açma hazırlığındayız. Yunanistan ile bakalım başbakanlarının ziyaretleri sonrası ne gelişmeler gelecek yakında öğreniriz. Araplarla bir anda ilişkileri düzeltmeye başladık. AB tarafında da müzakerelerden bağımsız şekilde enerji alanında ortaklıklar yapılabileceği ifade ediliyor. Yani enerji konusunda gecikme, ayak sürüme lüksleri yok. Bu konuda elimize geçen fırsatı iyi kullanırsak, AB üyeliği, gümrük birliği konularında ciddi imkanlar elde edebiliriz.

Dışişleri bakanımız önce Moskova, sonrasında Kiev'e giderek savaşın tarafları ile üst düzey görüşmeler yapacak. Bu konuda liderler bazında da Türkiye'de bir görüşme yaptıracak olursak, barışa imzaların atıldığını görebiliriz.

İşte bu ortamda güne başlıyoruz. Burada sorun şu! Rusya borsasında sıkışan yabancı fonların Türkiye'de satışa geçip ellerini rahatlatma riskleri olabilir mi? Birkaç gündür yabancıdan yine satışlar geliyor. Dün yurt dışı toparlarken bizim negatif kapanışımızın nedeni bu yabancı satışlarıydı. Bu nedenle dışarıda alıcılı bir piyasa var, ama BIST için alıcılı açılsak da, yabancı satışları sürecek olursa baskı devam eder. Genel düşüncem BIST'in zaten ciddi bir potansiyel taşıdığıydı. Lakin 2103 ve üstündeki 2115 dirençlerinin şimdilik kırılamayacağı, dirençlere yaklaşınca satışların gelebileceğini yazmıştım. Dün böyle oldu. Bugünü yaşayıp göreceğiz. Ama teknik olarak 2115 direnci yukarı geçilirse, o zaman 2147 - 2157 ve daha yukarı seviyelere doğru hızlanan bir BIST görürüz. Bu bankaları da alarak olur. Ama şu an için 2103-2115 dirençleri güçlü durmaya devam ediyor.

Alıcılı güne başlarız. Umarım dirençler kırılır. Yine de dikkatli olun. Dışarıdan bir süredir pozitif ayrıştığımız için, yurt dışı daha da yüksek toparlanmazsa, BIST'e satışlar yine gelir. Ama dış borsalarda yükseliş sürerse, ozaman BIST'in dirençlerini kırması daha kolay olur. Maalesef gelişmiş borsalardaki yükselişin uzun soluklu olmasını beklemiyorum.

Hisse bazlı ayrışmaların yaşanacağı bir gün olacaktır. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.03.2022
    09:39

    Savaşın yansımalarını görmeye devam ediyoruz. Henüz barış ya da ateşkes yönünde bir gelişme yok maalesef. Ama Rusya yakıp, yıkmaya devam ediyor. Çok sürmeyen bir zaman içinde Kiev'in de kontrolünü alırsa ateşkes görüşmeleri de başlayabil... Devamı »

  • 14.03.2022
    09:50

    Savaş sürüyor ama diğer taraftan da müzakereler devam ediyor. Uzlaşı çıkabileceği haberleri de taraflardan gelmeye başladı. Bugün dördüncü müzakereler yapılacak. Bu sefer mobil bir bağlantı ile bunun yapılması bekleniyor. Başlayan soğuk savaş d&oum... Devamı »

  • 11.03.2022
    09:37

    Uzun süredir sorun olan ttkom konusu, çözüme kavuştu. Bu konudaki resmi açıklama şu şekilde; Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor: İlgi'de kayıtlı açıklama ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. ("T... Devamı »

  • 10.03.2022
    09:42

    Bugün Rusya ve Ukrayna Dış İşleri Bakanları Antalya'da biraraya gelecekler. Bir sonuç çıkar mı bilemem. Uzlaşı olursa piyasalara olumlu yansır. Uzlaşma olmazsa, Rusya daha da sertleşen bir askeri harekata başlayacaktır endişesindeyim. Umarım Zelensky sonunda kabul etmek zorund... Devamı »

  • 09.03.2022
    09:39

    ABD ve İngiltere Rusya'dan petrol ve gaz alımını yasakladı. Ama zaten Rusya'nın ihracatı içinde %2.8 toplam değere sahiplermiş. Çok önemli bir etkisi olmaz yani. Buna karşılık da Putin, bir çok değerli maden ve ürünün satışına yasak getirdi. İşte bu &... Devamı »