Karşılıklı Yaptırım Kararları!

09.03.2022 09:39
  •  A 

ABD ve İngiltere Rusya'dan petrol ve gaz alımını yasakladı. Ama zaten Rusya'nın ihracatı içinde %2.8 toplam değere sahiplermiş. Çok önemli bir etkisi olmaz yani. Buna karşılık da Putin, bir çok değerli maden ve ürünün satışına yasak getirdi. İşte bu çok daha etkili olur. Paladyum, nikel fiyatları dünya otomotivleri başta birçok sektör için esktra fiyat artışları ve tedarik sorunu yaratabilir. 

Bu durum dünya için iyi bir yere gitmiyor. Bir an önce bir sonu olmalı. Ama şu an için petrol üretenler ve bunu satabilenler için çok büyük karlar elde ediliyor demek. Yani Arap'lar, ABD bu işten ekonomilerine büyük destek görüyorlar. Rus'lar için de durum öyle ama, ambargolar kısa vade için sorun yaratabilir. 

Savaşın derinleşmesi, yaptırımların artması ons altını da FED korkusundan çıakrtıp tarihi zirvelerini zorlamasına imkan veriyor. Şu an 2050$, son direnç 2075$. Eğer bu seviyeyi de kıracak olursa ekstra ve hızlanan fiyatlamaları da görebiliriz. Ama sonrasında, yani bu gerilim bittiği zaman da emtialarda hızlı geri gelen fiyatlar göreceğiz. Bu süreci doğru değerlendirenler için iyi karlar var. Ama ters yakalanlar için de çok ciddi riskler sözkonusu olacaktır.

BIST gördüğünüz gibi dışarıdaki kayıplara direnmekle kalmıyor, aynı zamanda da yükselmeye çalışıyor. Bu durum yabancı olmaması nedeniyle de olduğu gibi, bir de yabancı alıma gelse yükselişler çok daha yüksek olabilirdi. Rusya'dan kaçan sermayenin bir kısmı BIST'e gelir mi bunu göreceğiz. Ama bu ihtimal bizim tavırlarımıza göre şekillenecektir.

Güne olumlu başlanmasını bekliyorum. Zelensky NATO konusunu rafa kaldırabileceklerini, Rusya'nın bahsini yaptığı bölgelerin bağımsızlıklarını tartışabileceklerini, Ukrayna'nın tarafsızlığı için ABD ve Türkiye gibi garantör ülkeler olması halinde, bunların konuşabileceğini söylemiş. Bu haberler doğru mu net değil. Ama açıklamalar nedeniyle olumlu tepkiler görülebilir. Ama kısa sürede uzlaşı çıkmaması halinde, Rusların çok daha sert bir askeri müdahalesinin başlamasını ve bunun da piyasaları yeniden satışa çevirme riskinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Bu süreçte hisse bazlı ayrışmalar aynı şekilde sürmeye devam edecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.03.2022
    09:11

    Petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan sert yükselişler, olası Rus enerji kaynaklarına ambargo kararı alınma riski, yaptırımlar nedeniyle paladyum, nikel gibi emtialarda rekor fiyat artışları, tedarik aksamaları birçok sektörde üretim hacimlerini vuruyor. Özellikle Rus ga... Devamı »

  • 07.03.2022
    09:25

    Rusya adım adım Ukrayna'yı işgal ediyor. Ağırdan alıp, nüfusun ülkeyi terk etmesini sağlıyor. Buradan artık yeniden eski Ukrayna'ya dönüşü çok zor görüyorum. Maalesef Zelenskiy NATO'dan vazgeçmezse ülkesinin işgaline neden olacak g&ou... Devamı »

  • 04.03.2022
    09:45

    Putin amaçladığı işgal süresi geciktikçe sertleşmeye başladı. Savaş başladığında sivillere evlerinize kalın, bir tek bir milletiz derken, şimdi izlediğimiz savaş görüntülerinde evler, meydanlar, okullar, parklar, binalar, sivil araçlar hepsi vurulmaya başland... Devamı »

  • 03.03.2022
    09:35

    FED Başkanı Powell, tedarik konusundaki kırılmaların sürmesi nedeniyle ve süren savaşın yarattığı belirsizlikler yüzünden enflasyonun kalıcı olmaya devam ettiğini ve bu nedenle de Mart ayında şartların uygun olması nedeniyle faiz artışı kararlarını uygulayacaklarını, faiz artışın... Devamı »

  • 02.03.2022
    09:50

    Maalesef savaşın şiddeti artıyor. Putin umduğu gibi kısa sürede istediği sonuçları alamadığı, Kiev'e giremediği ve dünyadan Rusya'ya çok ciddi yaptırımlar başlatıldığı için, savaşta hedefe kilitlenmiş durumda. Bu da savaşın derinleşmesine ve sivil hedeflerin de... Devamı »