FED Programına Bağlı Kalacak!

03.03.2022 09:35
  •  A 

FED Başkanı Powell, tedarik konusundaki kırılmaların sürmesi nedeniyle ve süren savaşın yarattığı belirsizlikler yüzünden enflasyonun kalıcı olmaya devam ettiğini ve bu nedenle de Mart ayında şartların uygun olması nedeniyle faiz artışı kararlarını uygulayacaklarını, faiz artışına başladıktan sonra da bilanço küçültme evresine de geçileceğini ifade etti. Kısacası savaş riski rol kapsa da, bir de FED riski önümüzde duruyor. 

Benim görüşümü uzun zamandır tekrarladığım için biliyorsunuz. 2008'den bu yana gelişmiş ülke borsalarında faizsiz bol para nedeniyle sürekli yaşanan yükselişler vardı. Ben bu yükseliş trendlerinin kırıldığını ve bundan sonra yukarı tepkiler sonrasında kar satışlarının daha da alt desteklere doğru sürmesini bekliyorum. Özellikle de bilanço küçültme programı başlatıldığında bunu daha net görmeye başlayacağız görüşündeyim.

Ama BIST için ise görüşüm pozitif. ABD borsalarında çekindiğim düşüşler esnasında biz de ilk anda etkileneceğiz. Ama sonrasında pozitif ayrışma yaşamayı bekliyorum. 2008'den bu yana yükselen gelişmiş ülke borsalarına rağmen, BIST olarak yaklaşık 2013 sonrasında devamlı yabancı çıkışları görüyoruz. 2016 sonrası bu çıkışlar daha da hızlanmıştı. Darbe, sınırımızdaki savaşların riskleri, s-400, rahip bronson, ABD catsaa yaptırım riski, Halkbank davası, iç ekonomik sorunlar gibi sayabileceğimiz bir çok sebep yüzünden borsamız ve hisselerimiz bilanço karşılıklarını uygun fiyatlanmıyorlar. Dolar bazında iyi zamanlarda gördüğümüz 500$ zirvelerini dikkate alırsak, 140 $ civarlarında seyretmeye devam ediyoruz. 

Yine bizim için tüm riskler bitmiş değil ama, gerçekten de çok ciddi iskontolu işlem gören hisselerimizin sayısı daha da artmış durumda. Son bilançolar da şirketlerin potansiyellerini arttırıyor. Lakin bir seçim yaklaşıyor. 2023 Haziran ayında yaşanacak seçim riski nedeniyle olası yükselişlerimiz sınırlı kalacaktır. Ama bu denli iskontolu hisse ve borsaya çok fazla kayıtsız kalınamayacaktır diye düşünüyorum.

En önemli sorunlarımızdan birisi yabancı yatırımcı eksikliği ve kredi notlarımızın yatırım yapılamaz düzeyde devam etmesi. Bunlar maalesef potansiyelimizin öne çıkmasına engel oluyor.

Neyse, bugün artı bir açılış bekliyorum. Bugün yapılması beklenen ikinci tur müzakerelerden de bir şey çıkmasını beklemiyorum. Rusya Ukrayna'nın kıyılarını işgal edip, Kiev'i iyice çevrelediğinde müzakereler sonuç verebilir. Bu aşamaya kadar Rusya durmayacak, daha da sertleşecektir görüşündeyim.

Bugünlerde paylaşımlarımı gelişmeleri görmek için seans içinde yapmaya çalışıyorum. Ama bugün teknik son durumlarla ilgili seans içinde geniş bir paylaşım yapabilirim.

Bu arada uzun vadeli listeyi güncelleyebilirim. Fakat savaş ve yaptırımların olası yansımaları uzun vadeli beklentilerimizi değiştirebilecek belirsizlikler taşıdığı için biraz ağırdan alıyorum. Bu günleri teknik öngörülerdeki fırsatlarla geçirmek daha kontrollü ve tedbirli davranış olabilir.

Saat 10:00'da Şubat enflasyonu açıklanacak. Maalesef artmaya devam eden bir enflasyon görmeyi bekliyorum. Bu durum kurlar üzerinde de ilk anda bir tepki görülmesine neden olabilir. Ama yüksek ve kalıcı bir kur artışı beklemiyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.  


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.03.2022
    09:50

    Maalesef savaşın şiddeti artıyor. Putin umduğu gibi kısa sürede istediği sonuçları alamadığı, Kiev'e giremediği ve dünyadan Rusya'ya çok ciddi yaptırımlar başlatıldığı için, savaşta hedefe kilitlenmiş durumda. Bu da savaşın derinleşmesine ve sivil hedeflerin de... Devamı »

  • 01.03.2022
    09:46

    Maalesef Zelensky batıya güvenip NATO isteğinden geri adım atmayınca, ülkesi Rusya tarafından işgal harekatına sahne oluyor. Ama diğer taraftan da Rusya, ilk andaki Donbas bölgesine yönelik hamle ve isteğini, tüm Ukrayna'ya yönelik bir işgale dönüştür... Devamı »

  • 28.02.2022
    09:31

    Maalesef Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali sürüyor. Ama umduğu gibi ilerleyemiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ülkesini terk etmeyip, tüm halkını mücadeleye çağırdı. Sivillere silah ve mühimmat dağıtılıyor. Her türlü sivil direniş &cc... Devamı »

  • 25.02.2022
    09:26

    Maalesef bu gerçeği Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de gördü ve, ''NATO bizi ortada bıraktı, bizi NATO'ya almaktan korkuyorlar. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Sadece destek sözleri var'' diye sitem etti. İşte tam da bunun yaşanacağını yazıyordu... Devamı »

  • 24.02.2022
    09:21

    Maalesef uzun süredir uyardığım, Ukrayna NATO'ya katılmaktan vaz geçtim demediği halde, yaşanmasından korktuğum savaş Putin'in talimatı ile başladı. Rusya başkent Kiev dahil, askeri üs ve hedefleri bombalamaya başladı. Tanklarını da Ukraya sınırlarına soktu. Ne yazık ki, Ukr... Devamı »