Putin Savaşı Başlattı!

24.02.2022 09:21
  •  A 

Maalesef uzun süredir uyardığım, Ukrayna NATO'ya katılmaktan vaz geçtim demediği halde, yaşanmasından korktuğum savaş Putin'in talimatı ile başladı. Rusya başkent Kiev dahil, askeri üs ve hedefleri bombalamaya başladı. Tanklarını da Ukraya sınırlarına soktu. Ne yazık ki, Ukrayna NATO'nun dolduruşuna geldi ve ülkenin işgalinin başlamasına neden oldu.

Bu savaşın sonunda Ukrayna'da iktidar değişir ve Rus yanlısı bir iktidar gelir. Bu savaş Irak, Suriye ve Afganistan'daki savaşa benzemeyecektir. Çünkü Rusya, Ukrayna halkını Rus kabul ediyor. Çok sayıda Rus olduğu bir gerçek. Bu nedenle sivilleri hedef alan bir savaşa dönüşmesini beklemiyorum. Zaten Rusya tarafından halka da, evlerinizde kalın çağrıları yapıldı. Kısacası Putin çok hızlı bir şekilde bu müdahaleyi tamamlamayı hedefleyecektir. Çok geçmeyen bir süre içinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin istifa ettiğini duyabiliriz. Bunun geciktiği her süre, Ukrayna'nın kaybı, uğradığı hasar daha da artacaktır. 

Bu ortamda piyasaları tahmin çok güçtür. Savaşın karşılıklı yaşanması halinde, yani Ruslara ait askeri unsurlar da Ukrayna tarafından vurulmaya başlanır ve karşılıklı sert bir savaş yaşanması halinde piyasalara yansıması çok daha fazla olumsuz olur. Brent petrol 100 $ üstünü görüp, ons altında da sırası ile 1975$ - 2000$-2075$ ve üstü geçici de olsa görülebilir. Borsalarda geçici de olsa, alıcılar bir anda kaybolacağı için gelen satışlarla büyük kayıplara neden olur. 

Lakin dediğim gibi, ben savaşın Rusya'nın kararlılığı nedeniyle uzun sürmeden, Ukrayna'nın geri adımı ile sonlanacaktır görüşündeyim. Bu nedenle bu ortamda satış yapmayıp, geçici kayıpları göze alıp izlemede kalmak daha doğrudur. Eğer benim gibi, savaşın kısa süreceğini düşünenler varsa, o zaman olası düşüşlerde bilançosu güçlü hisselerde, yeni alım deneyebilirler. Ama aldıktan sonra da hisselerin düşebileceğini göze alarak!

Açılış sert kayıplarla başlayacaktır. Sakin olun bu savaş hızlı bitecek ve sonrası yaptırımların öne çıkacağı yeni bir soğuk savaş dönemi başlayacaktır diye düşünüyorum. Sonraki süreçte batının ilk yapacağı Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmak hamleleri olacaktır. Bu nedenle İran yaptırımları kalkabilir. Bu durum İran ile ticaretimizi arttıracak bir gelişme olur. Ama geçici olarak yeni akaryakıt zamları ve enflasyonda ekstra zirvelere de hazır olun diyorum.

Aynı şekilde İsrail ile ilişkilerde de hızlı bir iyileşme başlayarak, İsrail gazının Türkiye üzerinden batıya aktarılması için çalışmalar hızlandırılabilir. Bu gelişmeler bir süre sonra AB'nin NATO'yu sorgulamasına neden olacaktır.

Ülke olarak doğruları yapabilirsek, stratejik önemimiz yeniden artacaktır. Dengeli bir dış siyasetle iki tarafla da ilişkilerimizi bozmamaya çalışmalıyız. Taraf derken NATO müttefiklerimiz ile, Rusya'dan demek istedim. Yoksa bu müdahaleden sonra, artık batı yanlısı bir Ukrayna yönetimi zordur diye düşünüyorum.

Olası teknik yansımaları tablolarımızda bulabilirsiniz. Seans esnasında teknik paylaşımlarım olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Lütfen sakin durun. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.02.2022
    09:29

    Rusya'nın Enerji Resti, AB'nin Elini Bağlıyor! AB doğalgazda Rusya'ya ciddi bir bağımlılık yaşıyor. Doğalgazının % 38 gibi çok önemli bir dilimini Rusya'dan karşılıyor. Bu nedenle tepkilerinde sınırlı kalıyor. Almanya Başbakanı Kuzey Akım 2 açılamaz... Devamı »

  • 22.02.2022
    09:23

    Maalesef bir süredir yaptığım uyarı gerçekleşiyor! Putin Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini Donetsk ve Luhansk'ı tanıdıklarını ilan etti. Rus ordusunun ayrılıkçıların güvenliği için bölgeye girmeleri talimatı verdi. Rus birlikleri Donbass'a ... Devamı »

  • 21.02.2022
    09:14

    Macron'un aracılığı ile ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme konusunda anlaşmışlar. Bu gelişme bir heyecan yarattı. Lakin benim olası bir savaşın, ya da işgalin engellenmesi şartı hakkındaki düşüncem değişmedi! Ukrayna NATO'ya girmekten ya da NATO, Ukra... Devamı »

  • 18.02.2022
    09:21

    Ilım haberlerle borsalarda alımlar yaşanırken, ons altında satış geliyor. Sonra bir bakıyorsunuz yine gerilimi arttıran bir haber ve borsalarda satışlar başlarken, ons altında alımlar yaşanıyor. Dün de böyle oldu. Çatışma haberi ile bir anda satışlar yaşandı. Bugün ise, ABD ve ... Devamı »

  • 17.02.2022
    09:28

    Rusya-Ukrayna gerilimi ve FED riskleri sürüyor. Dış dünyada enflasyon artışı sürüyor. İki gündür sesi azalıyor gibi duyulan savaş tamtamları, bugün yine çalıyor. Bu etki ile ons altında yine dirençler zorlanıyor.İşte bu ortamda borsalarda her an ... Devamı »