Karşılıklı Restleşmeler Başladı!

23.02.2022 09:29
  •  A 

Rusya'nın Enerji Resti, AB'nin Elini Bağlıyor!
              AB doğalgazda Rusya'ya ciddi bir bağımlılık yaşıyor. Doğalgazının % 38 gibi çok önemli bir dilimini Rusya'dan karşılıyor. Bu nedenle tepkilerinde sınırlı kalıyor. Almanya Başbakanı Kuzey Akım 2 açılamaz deyince, Rusya'nın eski devlet başkanı Medvedev; ''Avrupalıların doğalgaza 2000 euro ödeyeceği dünyaya hoş geldiniz!'' restini çekti.

Dün ABD, AB ve İngiltere tarafından açıklanan bir takım yaptırımlar Putin'i durduracak nitelikte değil. İşgalin sadece Donbas(Donetsk ve Luhansk) ile sınırlı kalmasına yönelik sınırlı yaptırımlar olarak görüyorum. Batı ve Japonya ayrılıkçı iki bölgeye ihracat yaptırımı getirdi. Rusya'ya dış borç verilmesine set çektiler. Bazı bankalara yaptırım uygulayacaklar. Bu yaptırm kararları bugün olumlu bir piyasa açılışına imkan verebilir. Lakin, Rusya Ukrayna'nın tamamına yönelik bir işgal ya da askeri müdahale yapmaya kalkacak olursa, o zaman ortam yeniden gerilmeye başlar. O zaman yaptırımların boyutu daha da artacaktır.

Anlayacağınız batı, zaten bu iki ayrılıkçı bölge senden kopmuştu. Rusya'nın bu bölgeleri almasına gereğinden fazla tepki vermeye gerek yok diyor. Ama daha öteye geçmeye kalkarsa, o zaman tepkimiz ve Ukrayna'ya desteğimiz artacaktır anlayışında diye görüyorum. Tam da beklediğim buydu. Putin, imparatorluk günlerine olan özlem ifadeleri ile rest çekerek, Ukrayna hiç bir şekilde NATO'ya giremez dedi. 

Kısacası şu an için bu boyutta kalan müdahale bugün olumlu bir açılışa neden olur. Dışarıda borsalarda da yukarı, brent ve onsda ise aşağı yönlü tepkiler görebiliriz. Yine de bir süre olası gelişmeleri takip etmek önemli.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.02.2022
    09:23

    Maalesef bir süredir yaptığım uyarı gerçekleşiyor! Putin Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini Donetsk ve Luhansk'ı tanıdıklarını ilan etti. Rus ordusunun ayrılıkçıların güvenliği için bölgeye girmeleri talimatı verdi. Rus birlikleri Donbass'a ... Devamı »

  • 21.02.2022
    09:14

    Macron'un aracılığı ile ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme konusunda anlaşmışlar. Bu gelişme bir heyecan yarattı. Lakin benim olası bir savaşın, ya da işgalin engellenmesi şartı hakkındaki düşüncem değişmedi! Ukrayna NATO'ya girmekten ya da NATO, Ukra... Devamı »

  • 18.02.2022
    09:21

    Ilım haberlerle borsalarda alımlar yaşanırken, ons altında satış geliyor. Sonra bir bakıyorsunuz yine gerilimi arttıran bir haber ve borsalarda satışlar başlarken, ons altında alımlar yaşanıyor. Dün de böyle oldu. Çatışma haberi ile bir anda satışlar yaşandı. Bugün ise, ABD ve ... Devamı »

  • 17.02.2022
    09:28

    Rusya-Ukrayna gerilimi ve FED riskleri sürüyor. Dış dünyada enflasyon artışı sürüyor. İki gündür sesi azalıyor gibi duyulan savaş tamtamları, bugün yine çalıyor. Bu etki ile ons altında yine dirençler zorlanıyor.İşte bu ortamda borsalarda her an ... Devamı »

  • 16.02.2022
    09:42

    Piyasalar için çok önemli iki önemli riskimiz var! Rusya-Ukrayna krizi ve FED'in olası kararları. Peki bu riskler bitti mi? Bence hayır. Dün Rusya tarafından müzakerelere açığız, sınırda tatbikatlarını tamamlayan birliklerimiz kışlalarına dön&uum... Devamı »