Piyasalar Savaş Riskine Kilitlenmiş Durumda!

18.02.2022 09:21
  •  A 

Ilım haberlerle borsalarda alımlar yaşanırken, ons altında satış geliyor. Sonra bir bakıyorsunuz yine gerilimi arttıran bir haber ve borsalarda satışlar başlarken, ons altında alımlar yaşanıyor. Dün de böyle oldu. Çatışma haberi ile bir anda satışlar yaşandı. Bugün ise, ABD ve Rusya Dış İşleri Bakanlarının haftaya görüşecekleri haberi var. Bu haber kısmi alımlar gelmesine neden olmuş. Bu ortamda güne alıcılı başlanılabilir ama bu riskin ciddiyeti aynı şekilde sürüyor maalesef. 

Kısacası piyasalar yön arıyorlar. Savaş krizi yakın zamanın en önemli riski. O biter bitmez de FED gündeme gelecek. Ben 2009 yılından beri mortgage krizi ile başlayan bol ve faizsiz likidite dönemi yüzünden gelişmiş borsalar gereğinden fazla primli işlem görüyorlardı görüşündeyim. Enflasyondaki gidişi durdurmak için FED'in faiz artışları ve bilanço küçültme hamleleri kaçınılmaz olacaktır. Bu da gelişmiş ülke borsalarında 13 yıldır süren yükseliş trendi kırılacaktır görüşündeyim. Hatta şu anki SP500 grafiğine bakınca bu trendin kırıldığını görüyorum. Teknik olarak şu an tutunmaya çalışıyor ama 4200 desteği de kırılırsa, birçok analistten trendin kırıldığını duymaya başlayabilirsiniz.

BIST'de ise durum farklı! Biz say say bitmeyecek birçok neden yüzünden zaten yıllardır düşük fiyatlanıyoruz. Bu nedenle, dışarıdaki düşüşler bizi de ilk anda olumsuz etkileyebilir ama sonrasında pozitif ayrışacağımız görüşündeyim. Hisse bazlı ise dışarıya rağmen yükselişe devam eden şirketler olabilir. Tekniklere odaklı takip çok daha doğru olacaktır.

Ben güne olumlu başlansa da, Rusya-Ukrayna gerilimi ancak, NATO ya da Ukrayna geri adım atarsa biter diye düşünüyorum. ABD, Rusya'ya yaptırım uygulatmak için son ana kadar bastıracaktır. Bu işi durdurursa Ukrayna durdurur. Bu olmazsa, arada gelen olumlu haberlere çok kanmamak gerekir diye düşünüyorum. 

Bu arada açıklanan son bilançolar yine gayet iyi gelmiş. Ama yabancının yokluğu, dış piyasalardaki risk ve gerilimler istediğimiz yükselişleri sınırlıyor.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.02.2022
    09:28

    Rusya-Ukrayna gerilimi ve FED riskleri sürüyor. Dış dünyada enflasyon artışı sürüyor. İki gündür sesi azalıyor gibi duyulan savaş tamtamları, bugün yine çalıyor. Bu etki ile ons altında yine dirençler zorlanıyor.İşte bu ortamda borsalarda her an ... Devamı »

  • 16.02.2022
    09:42

    Piyasalar için çok önemli iki önemli riskimiz var! Rusya-Ukrayna krizi ve FED'in olası kararları. Peki bu riskler bitti mi? Bence hayır. Dün Rusya tarafından müzakerelere açığız, sınırda tatbikatlarını tamamlayan birliklerimiz kışlalarına dön&uum... Devamı »

  • 15.02.2022
    09:38

    Yakın dönemin piyasalar için en önemli riskinin Rusya-Ukrayna gerilimi olduğu görüşümü koruyorum. Maalesef bu risk gün gün artıyor. Ben son anda Ukrayna'nın geri adım atarak, NATO sevdasını rafa kaldırdığı açıklaması yapmasını bekliyorum. Yok... Devamı »

  • 14.02.2022
    09:42

    Rusya'nın her an Ukrayna'ya girmesi bekleniyor. Ülkeler vatandaşlarına ''Ukrayna'yı terk edin'' uyarıları yapıyor. ABD ve NATO'dan Rusya'nın saldırması halinde sert karşılığı olacağı açıklamaları var. Ama eğer Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği k... Devamı »

  • 11.02.2022
    09:40

    ABD'de dün açıklanan Ocak ayı TÜFE rakamı son kırk yılın rekorunu kırarak yıllık % 7.5'e çıktı. Beklentinin üzerine gelen rakam sonrası ABD borsalarında öncesinde uyarısını yaptığım satışların geldiğini gördük. İlk anda yaşanan ciddi kayıplar sonra... Devamı »