Savaş Çanları Piyasaları Geriyor!

14.02.2022 09:42
  •  A 

Rusya'nın her an Ukrayna'ya girmesi bekleniyor. Ülkeler vatandaşlarına ''Ukrayna'yı terk edin'' uyarıları yapıyor. ABD ve NATO'dan Rusya'nın saldırması halinde sert karşılığı olacağı açıklamaları var. Ama eğer Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusu askıya alınmazsa, Rusya'nın askeri müdahalesi kaçınılmaz olur diye düşünüyorum. Rusya'nın müdahalesinin boyutunu kestiremiyorum. Ama Ukrayna'nın bir bölgesini her taraftan kuşatmaya ve işgale kalkacaktır. Maalesef olan yine küçük devletlere olacak gibi duruyor. ABD ya da NATO'nun olası bir işgalde yaptırım dışı bir askeri karşılık vereceğini sanmıyorum. Dediğim gibi, ABD ve-veya NATO olası çatışmanın boyutunu bir dünya savaşına dönüştürecek bir müdahaleyi göze almayacaktır. Rusya da bunu bildiği için, gerilimi kısmi işgale kadar götürecektir. Sorun o esnada yaşanacak askeri çatışmanın boyutunun ne olacağı? Çatışma ve savaşın şekli ve boyutuna göre borsalar ve ons altının etkilenme boyutu farklı olacaktır.

Şu an borsalar bu hafta bir savaşa-işgal başlayacak diye baskı altında. Gelişmiş borsalarda cuma günü sert satışlar yaşandı. Devamı gelebilir. BIST de ilk anda düştü. Ama sonra pozitif ayrışma yaşadı. Bu ortamda yine pozitif ayrışabilir mi pek emin değilim. Haftaya BIST'in de eksi başlamasını bekliyorum. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün BAE'ne gidiyor. Çok sayıda anlaşma imzalanacak. Anlaşmaların detayları, BIST'i yeniden düştüğü yerden toparlayabilir.

FİTCH Not Düşürdü!
              BB- olan kredi notumuz, B+'ya düşürüldü. Görünüm de negatif ilan edildi. Zaten yatırım yapılamaz nottaydık. Daha da düşmüş oldu. Siyasetteki oynaklık, dış likidite ve finansman sıkıntılarına dem vurmuşlar. Gerekçeleri saymayalım. Biz de çoğunu biliyoruz. Kendi elimizle gerekçe yaratmakta üstümüze yok zaten. Ama tüm bunlara rağmen, yine de bu notların hakkaniyetli olduğu görüşünde değilim. Fakat yabancı yatırımcıların gelmesine set çektiği gibi, mevcutların da satışlarının sürmesine neden olduğunu söyleyebilirim.

Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri!
              Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat başlıklarında 4 ayağı olan yeni bir model ilan eden Ekonomi
Bakanı Nebati, bu paketlerin, teşviklerin devamı gelecek. Yeter ki siz kullanın diyerek, yeni bir KGF paketi açıkladı. İlk etapta 60 Milyar TL'lik bir paket açılıyor. 25 Milyar'ı yatırım teşvik, 25 Milyar'ı ihracat ve 10 Milyar TL'si de işletme harcamaları destek paketi olarak verilecek. Bunların detaylarını yine yazarız. Ben bugün olmasa da, olumlu etkisi olacağını düşünüyorum.

BIST ve piyasalar için şu an savaş gerilimi çok daha öncelikli. Öyle görülüyor ki, askeri bir müdahale kaçınılmaz olacak gibi duruyor. Bu nedenle, bu ortam netleşmeden ne alayım diye bakmak yerine, nakit durayım, karda olduklarımı satıp, alttan yerine mi koyayım diye düşünmek daha doğru olabilir. 

Bu nedenle cuma günkü fiyatları görenlerin alttan yerine koymak için satımı düşünmeleri tedbirli bir davranış olabilir. Eğer sattınız da düşeceğine yükseldi. Dert etmemek lazım. Nasılsa alınacak başka bir sürü hisse çıkacaktır. elde nakit yoğun bulunmak bu ortamda daha tedbirli ve güvenli bir yatırım davranışı olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.02.2022
    09:40

    ABD'de dün açıklanan Ocak ayı TÜFE rakamı son kırk yılın rekorunu kırarak yıllık % 7.5'e çıktı. Beklentinin üzerine gelen rakam sonrası ABD borsalarında öncesinde uyarısını yaptığım satışların geldiğini gördük. İlk anda yaşanan ciddi kayıplar sonra... Devamı »

  • 10.02.2022
    09:28

    Birkaç gündür gelişmiş borsalarda korkularım dışında yükselişler yaşanıyor. S&P500 hisselerinde 300'ün üzerinde şirketin beklentilerin de üzerinde kar açıklamış olması borsaları yukarı yönlü destekledi. Ama ben yine de yeniden kar satışlarına... Devamı »

  • 09.02.2022
    09:13

    Dün de sıse ve ısctr'nin yıl sonu karları geldi. Her ikisinde de piyasa beklentisinin yaklaşık % 37 üzerinde net kar açıklanmış. Şişe ile ilgili görüşümü gece ve sabah gelen sorularda paylaştım. Sorulara ve cevaplara bakabilirsiniz. Bankalarda açık... Devamı »

  • 08.02.2022
    09:10

    Gelen çok iyi bilançolara rağmen, malesef FED, Brent fiyat artışı, ABD tarım dışı istihdam, gelişmiş borsalardaki riskler, on yıllık ABD tahvil faizlerinde yükselişler, enerji faturalarının sanayi, iş yeri ve konutlar dahil tüm işletme ve haneleri vurması gibi riskler varken,... Devamı »

  • 07.02.2022
    09:29

    Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verileri piyasaların gerilmesine neden oldu! Aralık'ta 199 Bin kişi olan veri, ocak ayında beklentilerin çok üstünde 467 Bin kişi gelince, tüm kademelerde tahvil faizleri sert yükseldi. On yıllık tahvil faizleri %1.9390... Devamı »