Enerji Akışının Normalleşme Haberi BIST'i Toparladı!

08.02.2022 09:10
  •  A 

Gelen çok iyi bilançolara rağmen, malesef FED, Brent fiyat artışı, ABD tarım dışı istihdam, gelişmiş borsalardaki riskler, on yıllık ABD tahvil faizlerinde yükselişler, enerji faturalarının sanayi, iş yeri ve konutlar dahil tüm işletme ve haneleri vurması gibi riskler varken, bir de Rusya-Ukrayna-NATO gerilimi nedeniyle düşen bir BIST vardı. Dün de bu riskler yüzünden 1910 desteğine inmişken, 15:20 civarı enerji akışındaki sorunun salı sabahı itibarıyla sona ereceği yönünde yapılan açıklama bir anda başta demirçelikler, gübreler ve bankalar olmak üzere, BIST'in ciddi toparlanmasına neden oldu.

Maalesef dün yaşanan bu toparlanmanın arkasının çok uzun soluklu olacağını sanmıyorum. BIST ve hisseler kesinlikle çok düşük fiyatlanıyorlar. Lakin yabancının olmaması, her fırsatta yine satması ve yukarıda dikkat çektiğim riskler sürdüğü için, hisse bazlı ayrışmalar yaşansa da, endeks olarak satış baskıları sürebilir. Bakan Nebati'nin Londra görüşmelerinden iyi bir haber gelirse etkisi pozitif olur. Ama ben yaklaşık %34 eksi faiz uyguladığımız bu ortamda, yabancıyı ülkeye çekecek önemli bir gelişme göremiyorum.

İşte bu nedenle teknik olarak 2008 civarı bollinger direncimizi geçer miyiz emin değilim. Geçecek olsak bile, üzerinde 2023 - 2034 - 2044 - 2065 - 2071 ve 2103 sıralı ve her biri güçlü dirençlerimiz var. Bunların her birine takılabiliriz. Düşüş halinde ise, ilk anda 1910 bollinger desteğimiz önemli. Dün tam oradan tepki alımları gelmişti. 1910 altında yer alan özellikle 1880 desteği ise çok yakından takip edilmeli! Eğer bir sebepten 1880 aşağıya kırılacak olursa, tüm iyi bilançolara rağmen, BIST'de satışların derinleştiğini görebiliriz.

İşte bu risk yüzünden, dün çok ciddi desteklerde yeni öngörüler yapmaya cesaret edemedim. Bu nedenle de çok ciddi fırsatlar kaçtı. Rusya-Ukrayna krizi aşılırsa, BIST olarak rahatlarız. Ama orada NATO'yu işin içine çeken, Türkiye ile Rusya'nın arasının açılacağı bir gerilim boyutuna girecek olursak, turizm beklentilerimiz ciddi darbe alır. Aynı zamanda enerji faturamızın da artmasına neden olur. Umarım Rusya ile ilişkilerimizi bozacak bir sürece girmeyiz. Bunun dışında batı ve Rusya arasındaki gerilim Türkiye'nin stratejik önemini arttırır. Bu da AB ve ABD ile aramızdaki bazı sorunların ötelenmesine katkı sağlar.

Kısacası bugün olası yükselişin yakın dirençlerde takılmasını ve yeniden satışların gelmesinden çekiniyorum. Teknik hedefler görüldükçe kar realizasyonları doğru olur. Gelişmiş borsalarda da yeniden satış ağırlıklı piyasalar yaşanmasını beklediğim için, BIST için çok rahat değilim.

Bu fiyatlar ve altında bir çok hissenin fiyatı yeni alımlara çok uygun. Ama diğer tüm riskler yüzünden uygun diye alacağınız fiyatların da düşebileceğini göze alarak alım kararlarını almanız gerektiğini bilmelisiniz. Sonra borsa neden düşüyor telaşı yaşamayın.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.02.2022
    09:29

    Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verileri piyasaların gerilmesine neden oldu! Aralık'ta 199 Bin kişi olan veri, ocak ayında beklentilerin çok üstünde 467 Bin kişi gelince, tüm kademelerde tahvil faizleri sert yükseldi. On yıllık tahvil faizleri %1.9390... Devamı »

  • 04.02.2022
    09:57

    Bizim dışımızda neredeyse tüm dünya merkez bankaları faiz artışı yapıyor. Ya da yapacağını açıklıyor. Dünya 2008-2009 mortgage krizi sonrası başlayan para bolluğunu, tam geri almaya başlarken, bu sefer de pandemi yüzünden yeniden faizsiz likidite dönemine girmek ... Devamı »

  • 03.02.2022
    09:46

    Ticaret Bakanlığı 2022 yılı Ocak ayı dış ticaret verilerini açıkladı. İhracat geçen yılın aynı ayına göre %17 artışla 17,6 milyar dolara ulaşırken ithalat ise %55 yükseliş göstererek 28 milyar dolara yükseldi. &nb Devamı »

  • 02.02.2022
    09:29

    Akbank son çeyrekte yaklaşık 4.8 Milyar TL ile tüm beklentilerin %20 civarı üzerinde bir çeyrek kar açıkladı. Geçen yılki yıllık karını da %97 arttırmış gözüküyor. Eğer yabancıların olduğu, içeride çok sayıda belirsizlik ve kur artış... Devamı »

  • 01.02.2022
    09:34

    ABD ve AB borsalarında Ocak başından bu yana yaşanan kar realizasyonu ve kısmi teknik düzeltmeler, 28 Ocak Cuma günü kısmi bir toparlanmaya döndü. NATO ve batı ülkelerinden Ukrayna-Rusya arasında olası bir çatışma ya da savaşta asker göndermelerinin söz... Devamı »