Dış Borsalarda Realizasyonlar Bitti Mi?

01.02.2022 09:34
  •  A 

ABD ve AB borsalarında Ocak başından bu yana yaşanan kar realizasyonu ve kısmi teknik düzeltmeler, 28 Ocak Cuma günü kısmi bir toparlanmaya döndü. NATO ve batı ülkelerinden Ukrayna-Rusya arasında olası bir çatışma ya da savaşta asker göndermelerinin söz konusu olmadığını açıklamaları, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükseliş sonrası yeniden %1.77'ye inmesi, DXY'nin 96.60 seviyelerine gevşemesi sonrası, gelişmiş ülke borsalarında bu toparlanmanın yaşanmasını sağladı. Lakin ben bu toparlanmanın kalıcı olmasını beklemiyorum. 

ABD ve AB borsalarında kısmi yükselişler sonrası yeniden düşüşlerin gelebileceği görüşündeyim. FED riski yaklaştıkça, gelişmiş ülke borsalarında bu realizasyonların sürmesini bekliyorum. Bu nedenle dış borsalarda realizasyon bitti gibi bir rahatlamaya kapılmak yanlış olur diye düşünüyorum. Şubat ve Mart aylarında da gelişmiş borsalarda daha da alt seviyelerin görülebileceği kar satışlarının olmasını bekliyorum.

Türkiye ve-veya BIST için ise çok endişeli değilim. Biz piyasaların faiz artışına başladığı dönemde zorlama faiz indirimleri ile zaten faizlerimizi ve enflasyonumuzu ciddi derecede yükseltmiş olduk. Muhtemelen enflasyonumuzda Şubat ve Mart verilerinde daha da yüksek seviyeleri göreceğimiz görüşündeyim. Ama bu esnada ise, tahvil faizleri gibi, politika faizleri dışındaki faiz verilerinde düşüşün sürmesini bekliyorum. 

BIST'de bilanço dönemi başladı. Bankalarda karlılıklar yüksek gelecek beklentimizi biliyorsunuz. BDDK'nın verilerinde de ciddi kar artışları görülüyor. Enerjiler, holdingler, ulaştırma, düzeltmeleri sonrasında demirçeliklerde yeniden yükselişlerin yaşanması beklentisindeyim.

Ama tabii iktidar olarak bu süreçte yapacağımız doğru ya da yanlışlar bu beklentilerimizi de etkileyecektir. Kısacası bugün BIST için yükselişle güne başlanacağı görüşündeyim. Olası teknik hedefleri ilgili teknik tablolarımızda bulabilirsiniz. Bu süreçte teknik ve bilançolarına göre hisse bazlı ayrışmalar devam edecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.01.2022
    09:29

    ABD Dow futureleri geçen hafta 33500 desteğini bir kaç gün test edip kırmadı. Haftanın ilk günü şu an 34680 seviyelerinde. Aynı şekil ABD S&P endeksi de, 4266 civarını geçen haftanın destek seviyesi yaptı. Bu desteği çok kez gördü ama kırmadı. Şu ... Devamı »

  • 28.01.2022
    09:24

    Bugün kısa bir yazı yazmak istiyorum. Gece çalışmayınca tekniklere zaman ayırmam lazım. Başlıkta dediğim gibi BIST,yüksek kar beklenen bankalar, karları yüksek gelen sanayi, dolar bazındaki endeks seviyesi, pandemide Türkiye'nin tedarik olarak öne çıkma... Devamı »

  • 27.01.2022
    09:42

    Powell FED'den Daha Şahin Çıktı! ABD Merkez Bankası FED faizleri %0 - %0,25 aralığında sabit tuttu. Mart ayında varlık alımlarının sonlandırılacağı ve faiz artışının yaklaştığı açıklaması yapıldı. Aynı şekilde bilanço küçültmesi adımının faiz ... Devamı »

  • 27.01.2022
    00:54

    Site Hakkı Kişiseldir! Değerli Üyeler, Site gold üyeliği bir kişilik bir haktır. Bu üyeliğinizden edindiğiniz bilgi ve paylaşımları, eş ve çocuklarınız gibi aile içi kullanmanız normal görülebilir. Lakin bunun ötesinde paylaşım yapmanız... Devamı »

  • 26.01.2022
    09:29

    Bugün tüm dünya piyasalarının gözü ABD Merkez Bankası FED'de olacak. Dün başlayan FED toplantısının alınan kararları bu akşam başkan J.Powell tarafından açıklanacak. Varlık alımının en geç mart ayında bitmesi bekleniyor. Piyasalar için önem... Devamı »