ABD Verileri Piyasaları Geriyor!

07.02.2022 09:29
  •  A 

Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verileri piyasaların gerilmesine neden oldu! Aralık'ta 199 Bin kişi olan veri, ocak ayında beklentilerin çok üstünde 467 Bin kişi gelince, tüm kademelerde tahvil faizleri sert yükseldi. On yıllık tahvil faizleri %1.9390 seviyesini gördü. Ama şu an %1.90'a inmiş durumda. Faizlerin hareketleri tüm piyasalar için çeşitli riskler yaratıyor. Yükselişi borsaları ve ons altını baskılıyor. FED'in olası faiz artışları oran ve sayısı hakkındaki beklentiyi arttırıyor. Borsalarda da satış baskısı yaratıyor. 

Diğer taraftan Rusya-Ukrayan arasındaki olası savaş riskinin artması da, doğalgaz, petrol ve ons altın fiyatlarını yukarı baskılıyor. Savaş ya da kısmi çatışma ve işgal halinde, NATO üyesi olan Türkiye'nin turizm beklentisi çok ciddi darbe alabilir. Anlayacağınız iç içe denklemler var. 

İşte bu denli belirsizlik ve riskelerin olduğu bir ortamda gelen yıl sonu yüksek bilanço karları da maalesef beklenen karşılığı bulamıyor. Ama sonuçta karların bir ederi olduğunu hepimiz bilmeliyiz. Ayrıca, eğer Rusya Ukrayna'ya girecek olursa, kesin bir yaptırımlar da başlayacaktır. Bu durumda tüm batı için önemli olan enerji ihtiyacını karşılamak için İran yaptırımları gevşetilebilir. İsrail gazının Türkiye üzerinden AB'ye aktarımı konusunda hızlı gelişmeler ve yatırım kararları alınabilir. Bu durumda ise, batının bizim üzerimizdeki baskılarını ve yaptırımlarını da rafa kaldırması, ötelemesi söz konusu olabilir.

Halkbank davasında temyiz başvurusu süresi uzatıldı. Bu bizim için yine de yeterli olmaz. Bizim ciddi bir kaynak ihtiyacımız var. Bir şekilde batıdan bir kaynak girişi başlamazsa, ekonomik ve finansal darboğaz daha da artabilir. Enerji kaynaklarının fiyatları arttıkça, zamlar da süreceği için, enflasyonda ekstra zirve riskleri artıyor. Hal böyle iken, artan enerji faturası Ocak ayında tarihin en büyük cari açığını vermemize neden oldu. Ocak cari denge açığı -10.4 Milyar olarak geldi. Ocak ihracatı % 17 artarken, ithalat ise % 55 arttı. Bir de turizm beklentileri sekteye uğrayacak olursa, dış finansman ihtiyacı çok önemli olacaktır. Ben bir şekilde ABD ve AB ile finansman konusunda bir gelişme olmasını bekliyorum. Ama kim taviz verecek onu anlamaya çalışıyorum. Rusya - Ukrayna krizi batının taviz vermesine neden olursa daha olumlu olur. Yoksa seçimler yaklaştıkça batının mesafeyi koruması, olası bir desteğe soğuk bakması bizim sıkıntılarımızı arttırır. 

Haftanın önemli diğer gelişmeleri;
              Salı günü bakan Nebati Londra yatırımcı görüşmelerine gidiyor. Faiz artışı yönünde bir değişiklik olmayacağı için, ziyaretin verimki geçmesi yönünde beklentim çok yüksek değil.
              Perşembe günü ABD enflasyon verisi açıklanacak. Tüm dünya piyasaları için önemli bir veri. FED kararları için önemli olacaktır.
              Cuma günü de bizim için önemli olan Fitch Türkiye değerlemesi bekleniyor. Tüm bu gelişme ve riskler varken pozitif bir değerleme beklemiyorum. Mevcut durum korunabilir. 

Neyse, bugün haftaya alıcılı başlanmasını bekliyorum. Lakin 2000 altında kalan endeks risk teşkil ediyor. Bunu bilmek lazım. Bakalım kalıcı olacak bir yükseliş yaşanacak mı. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta diliyorum. Yine hisse bazlı ayrışmaların olacağı bir haftaya başlıyoruz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.02.2022
    09:57

    Bizim dışımızda neredeyse tüm dünya merkez bankaları faiz artışı yapıyor. Ya da yapacağını açıklıyor. Dünya 2008-2009 mortgage krizi sonrası başlayan para bolluğunu, tam geri almaya başlarken, bu sefer de pandemi yüzünden yeniden faizsiz likidite dönemine girmek ... Devamı »

  • 03.02.2022
    09:46

    Ticaret Bakanlığı 2022 yılı Ocak ayı dış ticaret verilerini açıkladı. İhracat geçen yılın aynı ayına göre %17 artışla 17,6 milyar dolara ulaşırken ithalat ise %55 yükseliş göstererek 28 milyar dolara yükseldi. &nb Devamı »

  • 02.02.2022
    09:29

    Akbank son çeyrekte yaklaşık 4.8 Milyar TL ile tüm beklentilerin %20 civarı üzerinde bir çeyrek kar açıkladı. Geçen yılki yıllık karını da %97 arttırmış gözüküyor. Eğer yabancıların olduğu, içeride çok sayıda belirsizlik ve kur artış... Devamı »

  • 01.02.2022
    09:34

    ABD ve AB borsalarında Ocak başından bu yana yaşanan kar realizasyonu ve kısmi teknik düzeltmeler, 28 Ocak Cuma günü kısmi bir toparlanmaya döndü. NATO ve batı ülkelerinden Ukrayna-Rusya arasında olası bir çatışma ya da savaşta asker göndermelerinin söz... Devamı »

  • 31.01.2022
    09:29

    ABD Dow futureleri geçen hafta 33500 desteğini bir kaç gün test edip kırmadı. Haftanın ilk günü şu an 34680 seviyelerinde. Aynı şekil ABD S&P endeksi de, 4266 civarını geçen haftanın destek seviyesi yaptı. Bu desteği çok kez gördü ama kırmadı. Şu ... Devamı »