Birkaç gündür gelişmiş borsalarda korkularım dışında yükselişler yaşanıyor. S&P500 hisselerinde 300'ün üzerinde şirketin beklentilerin de üzerinde kar açıklamış olması borsaları yukarı yönlü destekledi. Ama ben yine de yeniden kar satışlarına dönebilecek bir riskten çekiniyorum. S&P500 için 4586 - 4603 dirençleri çok önemli. Bu seviyeler geçilmez ve yeniden satışlar gelecek olursa, bu takdirde de 4450 civarı destekler yeniden gündeme gelir. Hatta 4450'ye iner ve aşağıya kıracak olursa, bu takdirde S&P500 için ikili tepe riski tetiklenir. Bu da satışların yayılmasına ve derinleşmesine neden olur.
İşte bu risk açısından bugün 16:30 civarı açıklanacak ABD TÜFE verisi önemli olacaktır. Beklenti %7.2, eğer üzerinde bir rakam gelirse o zaman yukarıda yazdığım kar satışları gelişmiş borsalarda başlayıp, diğer borsaları da etkileyebilir.
BIST'de ise, adeta ipten döndük! 1910 ve altında 1880 seviyeleri önemli desteklerdir. Eğer 1880 desteğini aşağıya kırsaydık, satışların daha da artmasından çekiniyordum. Gaz kesintisinin sona erdiği açıklaması ile sanayi hisselerinde yaşanan toparlanma endeksin 1908 seviyesinden dönmesini sağladı. Peşi sıra şirketlerin yüksek gelen karları da yükselişi desteklemeye devam ediyor. Bugün seans kapanınca Eregl bilançosu açıklanacak. Benim demirçeliklerin yıl sonu bilançolarında da yüksek karlar beklediğimi biliyorsunuz. Yine yüksek bir kar bekliyorum.
Özellikle özel bankaların gelen karları gerçekten de çok yüksek. Bu nedenle bankaları uzun vadeli yatırım listesine eklediğimi görüyorsunuz. Lakin yabancı satışı hala sürdüğü için, hak ettikleri karşılığı bulamıyorlar. Ama düşük politika faizi ile aldıkları parayı hazineye daha yüksek faizle satarak elde ettikleri örtüğü kar transferi sayesinde üç aylık bilançoları da iyi gelecektir diye düşünüyorum.
BIST gerçekten de çok ciddi iskontolu. Ama dışarıda kar satışları başlayınca, maalesef BIST'de de yabancı kaynaklı kar satışlarının hala sürdüğünü görüyoruz. Bu durum 2103 ve 2149 dirençleri geçilene kadar sürebilir. O yüzden temkinli olmaya devam etmek zorundayız. Kur riski özellikle finansal kurumlarda tereddütler yaşanmasına neden oluyor. Eğer AB ve ABD ile sorunlarımızda pozitif gelişmeler görürsek, bu takdirde finansal risklerimiz hafifler. Ama şu an Rusya-Ukrayna krizi, FED riski gibi belirsizliklerin de olduğu ortamda yükselişlerimiz sınırlı kalabilir. Endeks olarak değil de, hisse bazlı odaklanmak daha doğru olur. Dirençlerde gerçekleşen öngörüleri de realize etmek doğru olabilir.
Devletin ilaç firmalarına yaptığı ödemelerde kullandığı kuru genelde Şubat ayında güncellediğini görüyoruz. Bu nedenle ay bitmeden benzer bir euro kuru güncellemesi ile, ilaç firmalarına yapılan ödemelerdeki kurun arttırılmasını bekliyorum. Bu durum maalesef ecza ürünlerinde ciddi zamlar demek olur. Bu olası düzenleme halinde deva ve selec şirketlerinin pozitif etkilenmelerini bekliyorum. Ama şartı devletin ödemede baz aldığı kuru yukarı güncellemesi olduğunu bilmenizi isterim.
Güne alıcılı açılışla başlayabiliriz. Ama devamında dışarıda, özellikle S&P500'deki gelişme bizi de etkileyebilir. Dikkat etmekte yarar var.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
NOT: 10:15'te Ekotürk Tv skype bağlantısı üzerinden, sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse bekleriz.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_