ABD Enflasyonu Yöne Etki Yapabilir!

10.02.2022 09:28
  •  A 

Birkaç gündür gelişmiş borsalarda korkularım dışında yükselişler yaşanıyor. S&P500 hisselerinde 300'ün üzerinde şirketin beklentilerin de üzerinde kar açıklamış olması borsaları yukarı yönlü destekledi. Ama ben yine de yeniden kar satışlarına dönebilecek bir riskten çekiniyorum. S&P500 için 4586 - 4603 dirençleri çok önemli. Bu seviyeler geçilmez ve yeniden satışlar gelecek olursa, bu takdirde de 4450 civarı destekler yeniden gündeme gelir. Hatta 4450'ye iner ve aşağıya kıracak olursa, bu takdirde S&P500 için ikili tepe riski tetiklenir. Bu da satışların yayılmasına ve derinleşmesine neden olur. 

İşte bu risk açısından bugün 16:30 civarı açıklanacak ABD TÜFE verisi önemli olacaktır. Beklenti %7.2, eğer üzerinde bir rakam gelirse o zaman yukarıda yazdığım kar satışları gelişmiş borsalarda başlayıp, diğer borsaları da etkileyebilir.

BIST'de ise, adeta ipten döndük! 1910 ve altında 1880 seviyeleri önemli desteklerdir. Eğer 1880 desteğini aşağıya kırsaydık, satışların daha da artmasından çekiniyordum. Gaz kesintisinin sona erdiği açıklaması ile sanayi hisselerinde yaşanan toparlanma endeksin 1908 seviyesinden dönmesini sağladı. Peşi sıra şirketlerin yüksek gelen karları da yükselişi desteklemeye devam ediyor. Bugün seans kapanınca Eregl bilançosu açıklanacak. Benim demirçeliklerin yıl sonu bilançolarında da yüksek karlar beklediğimi biliyorsunuz. Yine yüksek bir kar bekliyorum.

Özellikle özel bankaların gelen karları gerçekten de çok yüksek. Bu nedenle bankaları uzun vadeli yatırım listesine eklediğimi görüyorsunuz. Lakin yabancı satışı hala sürdüğü için, hak ettikleri karşılığı bulamıyorlar. Ama düşük politika faizi ile aldıkları parayı hazineye daha yüksek faizle satarak elde ettikleri örtüğü kar transferi sayesinde üç aylık bilançoları da iyi gelecektir diye düşünüyorum. 

BIST gerçekten de çok ciddi iskontolu. Ama dışarıda kar satışları başlayınca, maalesef BIST'de de yabancı kaynaklı kar satışlarının hala sürdüğünü görüyoruz. Bu durum 2103 ve 2149 dirençleri geçilene kadar sürebilir. O yüzden temkinli olmaya devam etmek zorundayız. Kur riski özellikle finansal kurumlarda tereddütler yaşanmasına neden oluyor. Eğer AB ve ABD ile sorunlarımızda pozitif gelişmeler görürsek, bu takdirde finansal risklerimiz hafifler. Ama şu an Rusya-Ukrayna krizi, FED riski gibi belirsizliklerin de olduğu ortamda yükselişlerimiz sınırlı kalabilir. Endeks olarak değil de, hisse bazlı odaklanmak daha doğru olur. Dirençlerde gerçekleşen öngörüleri de realize etmek doğru olabilir. 

Devletin ilaç firmalarına yaptığı ödemelerde kullandığı kuru genelde Şubat ayında güncellediğini görüyoruz. Bu nedenle ay bitmeden benzer bir euro kuru güncellemesi ile, ilaç firmalarına yapılan ödemelerdeki kurun arttırılmasını bekliyorum. Bu durum maalesef ecza ürünlerinde ciddi zamlar demek olur. Bu olası düzenleme halinde deva ve selec şirketlerinin pozitif etkilenmelerini bekliyorum. Ama şartı devletin ödemede baz aldığı kuru yukarı güncellemesi olduğunu bilmenizi isterim. 

Güne alıcılı açılışla başlayabiliriz. Ama devamında dışarıda, özellikle S&P500'deki gelişme bizi de etkileyebilir. Dikkat etmekte yarar var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 10:15'te Ekotürk Tv skype bağlantısı üzerinden, sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse bekleriz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.02.2022
    09:13

    Dün de sıse ve ısctr'nin yıl sonu karları geldi. Her ikisinde de piyasa beklentisinin yaklaşık % 37 üzerinde net kar açıklanmış. Şişe ile ilgili görüşümü gece ve sabah gelen sorularda paylaştım. Sorulara ve cevaplara bakabilirsiniz. Bankalarda açık... Devamı »

  • 08.02.2022
    09:10

    Gelen çok iyi bilançolara rağmen, malesef FED, Brent fiyat artışı, ABD tarım dışı istihdam, gelişmiş borsalardaki riskler, on yıllık ABD tahvil faizlerinde yükselişler, enerji faturalarının sanayi, iş yeri ve konutlar dahil tüm işletme ve haneleri vurması gibi riskler varken,... Devamı »

  • 07.02.2022
    09:29

    Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verileri piyasaların gerilmesine neden oldu! Aralık'ta 199 Bin kişi olan veri, ocak ayında beklentilerin çok üstünde 467 Bin kişi gelince, tüm kademelerde tahvil faizleri sert yükseldi. On yıllık tahvil faizleri %1.9390... Devamı »

  • 04.02.2022
    09:57

    Bizim dışımızda neredeyse tüm dünya merkez bankaları faiz artışı yapıyor. Ya da yapacağını açıklıyor. Dünya 2008-2009 mortgage krizi sonrası başlayan para bolluğunu, tam geri almaya başlarken, bu sefer de pandemi yüzünden yeniden faizsiz likidite dönemine girmek ... Devamı »

  • 03.02.2022
    09:46

    Ticaret Bakanlığı 2022 yılı Ocak ayı dış ticaret verilerini açıkladı. İhracat geçen yılın aynı ayına göre %17 artışla 17,6 milyar dolara ulaşırken ithalat ise %55 yükseliş göstererek 28 milyar dolara yükseldi. &nb Devamı »