Dış Riskler Bitti Mi?

16.02.2022 09:42
  •  A 

Piyasalar için çok önemli iki önemli riskimiz var! Rusya-Ukrayna krizi ve FED'in olası kararları. Peki bu riskler bitti mi? Bence hayır.

Dün Rusya tarafından müzakerelere açığız, sınırda tatbikatlarını tamamlayan birliklerimiz kışlalarına dönüyor açıklamaları pozitif bir hava estirdi. Rusya borsası dahil, tüm borsalarda olumlu bir hava izledik. Ancak, ne Rusya'nın talepleri karşılandı, ne Ukrayna NATO'dan vazgeçtim dedi, ne de NATO-ABD geri adım attı. Hatta dün için önemli bir gelişme Rus Devlet Duması, Ukrayna'daki ayrılıkçıların tanınması yönünde bir çağrıda bulundu. Kısacası demem o ki, bu konuda her an risk artabilir. Olası müzakerelerden kesin bir uzlaşma açıklaması duyana kadar, bu riskin önemini göz ardı etmeyin derim.

Diğer önemli risk ise FED'in olası politika değişimleri!
              Bu konu gün gün yaklaşan bir risk. Mart ayında FED'in ilk olası kararlarını görmüş olacağız. Ama ABD'deki enflasyon artışı aynı şekilde sürüyor. 40 yıllık zirveleri kıran TÜFE sonrası açıklanan ÜFE de, beklentilerin üstünde aylık %1, yıllık % 9.7 geldi. Bu rakamlar oldukça yüksek olduğu için, FED'in faiz artış oranı da yüksek olacaktır, olası faiz artış sayıları da. Ben daha da önemlisi uzun zaman öncesinden beri dikkat çektiğim bilanço daraltıcı adımları atacağından çekiniyorum. Bu ne demek, vadesi gelen tahvilleri yenilemeyebilir. Hatta varlık satışı ile bankalara yeni tahviller satıp, likiditeyi azaltma hamlesi yapabilir. 

İşte bu riskler nedeniyle ABD 2 yıllık ve 10 yıllık faizleri ciddi yüksek seviyelerde bulunuyorlar. Tekniklerine  destek-direnç tablomuzda dikkat çektim. Olası yukarı hareketin devamı piyasalara olumsuz baskı yaratabilir. Aynı şekilde ABD borsaları için de teknikleri paylaştım. Sanki onlarda da son toplarlanmaların dirençlerine geldik gibi görüyorum. Bu nedenle ABD piyasaları için paylaştığım teknikleri yakın takip edin derim.

BIST Ne Yapar?
              İşte sorun da burada! Çünkü bizde gelen özel banka karları, önemli borsa şirketlerinin bilançoları dahil şirket karları çok iyi geldi ve geliyor. Bu bilançoların karşılıkları çok daha yüksek hisse fiyatlamalarına denk gelir. Ama yukarıda dikkat çektiğim risklerin etkisi, bizde süren zamlar ve enflasyonun baskıları, olası TCMB faiz kararı endişeleri BIST için belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Ama diğer taraftan da BAE ile ilişkilerin düzelmesi, İsrail'den üst düzey ziyaret yapılacak olması, bütçenin ocak ayında 30 Milyar fazla vermiş olması gibi olumlu gelişmeler de var.

Bilmemiz gereken BIST'in ve şirketlerin çoğunun çok ciddi iskontolar içerdiği. Ama dikkat çektiğim risk ve belirsizlikler ve yabancı payının hala azalıyor olması nedeniyle de olası yükselişinin sınırlı kalabileceği. İşte bu ikilem arasında kaldığımız için, çok rahat olamıyorum. 

Açıklanan froto, aksa, ttkom, tcell bilançoları da bana göre iyi. Bugün güne pozitif başlanmasını bekliyorum. Ama yükselişteki dirençlerimizin dün kıramadığımız 2054, üstünde de 2086 - 2103 olarak yine ciddi olabileceğini düşünüyorum. Kısacası almazsınız bilançoların etkisi ile giderler. Alırsınız bahsettiğim riskler nedeniyle geçici de olsa bir anda satış yiyebilirler.

Hakikaten zor bir ortamdayız. Ama hisselerin iskontolu olduğunu bilmek çok önemli. Tabi bir de orta-uzun vadeyi göze alarak hisse almak. Uzun vade taşımayı düşünenlerin görüşlerini saygı ile karşılıyorum. Ama arada yaşanacak riskler nedeniyle düşüşler olabileceğini de bilmelerini isterim. Bu nedenle yükselen hisselerini uzun vadeli beklentiler nedeniyle satmadıkları zaman, yukarıda dikkat çektiğim risklerin devreye girmesi ile, geçici bir süre için de olsa maliyet, hatta daha alt fiyatları görebileceklerini de unutmasınlar. Ama bu kesin olmadığı için çok yüksek ederi olan hisseleri bu korku ile verip çıkmak da ayrı bir risk olur. Bu nedenle tekniklere göre alanlar, teknik dirençlere göre satabilirler. Ama bilanço ederlerine ve beklentilerine göre alanlar, aradaki gelişmeleri değil, vade sonlarına odaklanmalılar. Çünkü iki ayrı yatırım tarzının, krıter ve bakış açıları da farklı olmalıdır.

Hepinize sağlıklı, bol kazançlı bir gün dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.02.2022
    09:38

    Yakın dönemin piyasalar için en önemli riskinin Rusya-Ukrayna gerilimi olduğu görüşümü koruyorum. Maalesef bu risk gün gün artıyor. Ben son anda Ukrayna'nın geri adım atarak, NATO sevdasını rafa kaldırdığı açıklaması yapmasını bekliyorum. Yok... Devamı »

  • 14.02.2022
    09:42

    Rusya'nın her an Ukrayna'ya girmesi bekleniyor. Ülkeler vatandaşlarına ''Ukrayna'yı terk edin'' uyarıları yapıyor. ABD ve NATO'dan Rusya'nın saldırması halinde sert karşılığı olacağı açıklamaları var. Ama eğer Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği k... Devamı »

  • 11.02.2022
    09:40

    ABD'de dün açıklanan Ocak ayı TÜFE rakamı son kırk yılın rekorunu kırarak yıllık % 7.5'e çıktı. Beklentinin üzerine gelen rakam sonrası ABD borsalarında öncesinde uyarısını yaptığım satışların geldiğini gördük. İlk anda yaşanan ciddi kayıplar sonra... Devamı »

  • 10.02.2022
    09:28

    Birkaç gündür gelişmiş borsalarda korkularım dışında yükselişler yaşanıyor. S&P500 hisselerinde 300'ün üzerinde şirketin beklentilerin de üzerinde kar açıklamış olması borsaları yukarı yönlü destekledi. Ama ben yine de yeniden kar satışlarına... Devamı »

  • 09.02.2022
    09:13

    Dün de sıse ve ısctr'nin yıl sonu karları geldi. Her ikisinde de piyasa beklentisinin yaklaşık % 37 üzerinde net kar açıklanmış. Şişe ile ilgili görüşümü gece ve sabah gelen sorularda paylaştım. Sorulara ve cevaplara bakabilirsiniz. Bankalarda açık... Devamı »