Yakın dönemin piyasalar için en önemli riskinin Rusya-Ukrayna gerilimi olduğu görüşümü koruyorum. Maalesef bu risk gün gün artıyor. Ben son anda Ukrayna'nın geri adım atarak, NATO sevdasını rafa kaldırdığı açıklaması yapmasını bekliyorum. Yoksa bunu yapmazsa, ülkesi adım adım Rusya işgaline sahne olacak gibi duruyor. Rusya'nın tutumunda kararlı olduğunu düşünüyorum. Olası bir müdahale halinde, NATO ya da ABD'nin Rusya'ya askeri karşılık verme ihtimalini sıfır olarak görüyorum. Çünkü ABD ve NATO'nun üyesi olmayan bir ülke için üçüncü dünya savaşına neden olabilecek böyle bir karşılığı göze alacağını sanmıyorum. Bu nedenle, eğer Ukrayna geri adım atmazsa, batının dolduruşuna gelmeye devam ederse, ülkesinin belli kısmı Rus işgaline girmesi kaçınılmaz olur. Ama maalesef ülkeler ve liderler böyle zamanlarda her zaman aklı selim ve mantıkla davranmazlar.
Peki Piyasalar olası savaş-işgal halinde ne yapar? Savaş ortamını en seven yatırım aracı ons altındır. Uzun zamandır FED baskısından kurtulamayan ons altın, en çok sevdiği ortamı sonunda yakaladı! Evet ons altının en sevdiği ortam savaş riskinin arttığı zamanlardır. Bu nedenle 1858$ direncini aştı ve bir üstte yer alan 1877$ direncinin hemen üstüne yerleşmiş durumda. Eğer Rusya askeri müdahaleyi başlatacak olursa, başlayacak kısmi savaş-çatışmanın boyutuna göre, ons hızla 1906$ - 1919$ dirençlerine çıkabilir. Savaş-çatışma-müdahalenin boyutuna göre bu seviyelerin üzerinde 1949$ - 1959$ - 2030$ - 2049$ ve 2075$ direnç kademeleri var. Bu seviyelerin hepsi bir anda görülebilir. Hatta olası savaşta Ukrayna'nın da etkili bir karşılığı görülürse, o zaman 2075$'da bulunan son direncin kırılması halinde teknik olarak fincan-kulp denen bir formasyon yukarı kırılıp, çok daha üstüne giden bir altın görürüz.
İşte böyle bir durumda, yani savaş başlayıp da şiddetli karşılıklı kayıplara sahne olursa, o zaman ABD SP500 4300 ve altında yer alan 4200 desteklerini aşağıya kırıp, hızla 4000 seviyesine doğru düşüş yaşayabilir. Böyle bir borsa kaybı oratamında, maalesef BIST için de düşüş riski artar. BIST'de 1908 ve 1880 destekleri çok önemli. Özellikle 1880 desteği kırılacak olursa, o zaman hızla 1700'e doğru düşen bir BIST'le karşılaşabiliriz.
Borsalarda bu tablolar yaşanırken, brent petrolde 100$ ve üstüne giden fiyatları görürüz. Tabi aynı durum, Rusya'dan AB'ye akışın kesilmesi halinde doğalgaz fiyatlarında da yaşanır. Maalesef bu bizim için yeni zamlar ve enflasyonda ekstra zirveler demek olur.
Ama benim beklediğim gerçekleşir, son anda Ukrayna geri adım atar ve bu savaş riski bir anda düşerse, o zaman borsalarda hızlı yükselişler ve hisse bazlı bir çok tavanlamalar görülür. Ons altın da, hızla 1850$ altına çekilir. Sonrasında yeniden 1800$ desteklerinde FED kararını beklemeye başlar.
İşte bıçak sırtı olan bu ortamda bir çok risk olduğu gibi, aynı zamanda da çok ciddi fırsatlar da vardır! Yaşadığımız düşüşlerde çok iyi bilançolara sahip hisseler için bu ve altındaki fiyatlar ciddi alım fırsatlarıdır. Ama savaş halinde düşük dediğimiz bu fiyatların çok daha düşükleri olabileceğini bilmek gerekir. Alımı göze alanların orta ve uzun vadeyi kabullenerek bu alımlarını yapmaları doğru olur.
Savaş riski çok ciddi olduğu için en az % 50 nakit olmak tedbirli bir davranış olacaktır görüşündeyim. Bakalım gelişmeler nasıl sonuçlanacak göreceğiz.
NOT: Gelen ttrak bilançosunda net karda % 70 artış görüyorum. Diğer kriterlerde de pozitif rakamlar sözkonusu. Normal zamanda bu rakamların % 20 yükseliş potansiyeli yaratmasını beklerdi. Ama bu ortamda ne yapar bilemem.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_