Tansiyon Düşer Mi?

21.02.2022 09:14
  •  A 

Macron'un aracılığı ile ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme konusunda anlaşmışlar. Bu gelişme bir heyecan yarattı. Lakin benim olası bir savaşın, ya da işgalin engellenmesi şartı hakkındaki düşüncem değişmedi! Ukrayna NATO'ya girmekten ya da NATO, Ukrayna'yı birliğe almaktan vazgeçtim demediği takdirde, Putin'in geri adım atmasını beklemiyorum. Fransa ve Almanya dışında İngiltere ve ABD Rusya'ya yaptırım uygulatmak için bu gerilimi kullanıyorlar. Umarım savaş ya da işgal olmadan bu sorun çözülür. Ama uzlaşma konusunda açıklama duymadan temkini elden bırakmayın derim. Çünkü bir savaş halinde, ilk anda borsalardaki satışların arttığını görebiliriz. Sonra savaşın gelişimi ve alanına göre pozitif ayrışmalar görülebilir. Ama ilk anda borsalar olumsuz etkilenebilir diye düşünüyorum.

Savaş halinde ons altın teknik tablolarda paylaştığımız(destek-direnç tablosunda ons altın filtresi yaparak bakınız) teknik dirençlere doğru hareketlenebilir. Ama savaş riski ortadan kalktığı anda, ya da başlayan bir savaş bitti dendiği anda, gördüğü dirençlerden hızla geri gelmesini bekliyorum. Mart ayında FED'in faiz kararlarının yaratacağı baskı ons için olumsuz etki yaratmasını bekliyorum.

Cuma günü enjsa bilançosu geldi. Beklentilerin üzerinde güzel bir kar gelmiş. Geçen yıla göre ciro ve net kar artışı gayet iyi. Aynı şekilde brısa da, beklentilerin oldukça üzerinde bir yıl sonu karı açıklamış. Ayrıca 25 Mart'taki genel kurulda ortakların onayına sunulacak net 1.82 TL'lik bir temettü kararı da açıklamış. Temettü açıklamalarına Toaso da katılmış. Toaso, 22 Mart'da ödenmek üzere hisse başına brüt 6.40 TL temettü açıkladı.

Haftaya bu şekilde kısmi pozitif bir havada başlıyoruz. Umarım etkisi uzun sürer. Bilançolar olarak oldukça iyi bir tablomuz var. Ukrayna, FED ve kendi özelimizdeki sorunlar olmasa rahatlıkla pozitif ayrışma yaşayabilecek bir borsamız ve çok sayıda da şirketimiz var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir haftanız olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.02.2022
    09:21

    Ilım haberlerle borsalarda alımlar yaşanırken, ons altında satış geliyor. Sonra bir bakıyorsunuz yine gerilimi arttıran bir haber ve borsalarda satışlar başlarken, ons altında alımlar yaşanıyor. Dün de böyle oldu. Çatışma haberi ile bir anda satışlar yaşandı. Bugün ise, ABD ve ... Devamı »

  • 17.02.2022
    09:28

    Rusya-Ukrayna gerilimi ve FED riskleri sürüyor. Dış dünyada enflasyon artışı sürüyor. İki gündür sesi azalıyor gibi duyulan savaş tamtamları, bugün yine çalıyor. Bu etki ile ons altında yine dirençler zorlanıyor.İşte bu ortamda borsalarda her an ... Devamı »

  • 16.02.2022
    09:42

    Piyasalar için çok önemli iki önemli riskimiz var! Rusya-Ukrayna krizi ve FED'in olası kararları. Peki bu riskler bitti mi? Bence hayır. Dün Rusya tarafından müzakerelere açığız, sınırda tatbikatlarını tamamlayan birliklerimiz kışlalarına dön&uum... Devamı »

  • 15.02.2022
    09:38

    Yakın dönemin piyasalar için en önemli riskinin Rusya-Ukrayna gerilimi olduğu görüşümü koruyorum. Maalesef bu risk gün gün artıyor. Ben son anda Ukrayna'nın geri adım atarak, NATO sevdasını rafa kaldırdığı açıklaması yapmasını bekliyorum. Yok... Devamı »

  • 14.02.2022
    09:42

    Rusya'nın her an Ukrayna'ya girmesi bekleniyor. Ülkeler vatandaşlarına ''Ukrayna'yı terk edin'' uyarıları yapıyor. ABD ve NATO'dan Rusya'nın saldırması halinde sert karşılığı olacağı açıklamaları var. Ama eğer Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği k... Devamı »