Putin Pimi Çekti!

22.02.2022 09:23
  •  A 

Maalesef bir süredir yaptığım uyarı gerçekleşiyor! Putin Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini Donetsk ve Luhansk'ı tanıdıklarını ilan etti. Rus ordusunun ayrılıkçıların güvenliği için bölgeye girmeleri talimatı verdi. Rus birlikleri Donbass'a girdi habelerini okuyoruz.

Anlaşılan piyasalar bu durumu beklemiyorlardı ki, yabancı borsalarda sert kayıplar yaşanıyor. Bu krizin piyasalara etkisi ve süresini olası savaşın boyutu ile karşılık olarak ilan edilecek yaptırımlar belirleyecek. Türkiye için riskler olduğu gibi, fırsatlar da söz konusu! Olası çatışma, işgal ve savaşın boyutu derinleşir ve süresi uzarsa turizm beklentilerimizi olumsuz etkileyebilir. Ama ben çok uzun sürecek bir savaş beklemiyorum. 

Bu nedenle olası yaptırımları yakın takip etmek lazım. Sınır kapatmamıza neden olacak bir yaptırım beklemiyorum. Yaptımlarda bizi etkileyecek risk enerjide olabilir! Rusya'dan batıya akan gazın akışı yaptırıma takılacak olursa, AB için hayati olan bu sorun İran yaptırımları kaldırılarak hafifletilmeye çalışılabilir. İran yaptırımları kalkacak olursa, İran ile ticaret hacmimizde bir anda sıçrama yaşarız. 

Aynı şekilde İsrail gazının batıya akışı için ülkemizle hızlı anlaşmaların yapıldığını, siyasi ilişkilerde hızlı düzelmeler yaşandığını, ege ve doğu akdeniz'deki enerji kaynaklarının çıkarılmasında uzlaşı oluştuğunu da görebiliriz. Kısacası Türkiye her iki taraf için de çok stratejik bir ülkedir.

Rusya ile ilişkilerimizi çok derin sarsacak şekilde bozacağımızı düşünmüyorum. Ancak ilk andaki etkilerin netleşmesine kadar borsamızda geçici kayıp yaşanabilir. Aynı şekilde olası enerji akışına gelecek bir yaptırım halinde geçici bir enerji faturası artışı görebiliriz. Ama bu sorunların kısa sürede aşılacağı görüşündeyim. 

Açıkçası, ben bu krizin derinleşecek bir savaşa dönüşmesini değil, kısmi işgal ile kısa sürede sonuçlanmasını bekliyorum. Batı'nın istediği desteği vermediğini gören Ukrayna, her an geri adım atıp, Rusya'nın müdahale alanını azaltmaya çalışabilir.

Anlayacağınız olası düşüşlerin BIST için alım fırsatları oluşturacağı görüşündeyim. Ama tabi savaşlar kontrolü her an elden kaçabilecek risklerdir. Bu nedenle de çok rahat olmak da doğru olmaz. Yine de gelişmelere bakıp, öyle davranmak daha doğru olur.

Borsaların tekniklerini tablolarımızda paylaştım, olası yansımalarını bu paylaşımlarımda bulabilirsiniz. Umarım can kayıplarının çok az olacağı bir kısmi savaş ve işgal olarak kalır. 

Şimdilik bu kriz sebebi ile düşerek açılmasını beklediğim bir BIST bekliyorum. Bu nedenle yaşanabilecek düşüşler sizi gereğinden fazla paniğe düşürmesin. Ama neden düşüyoruz diye de düşündürmesin. Çünkü sebep belli, karşımızda akıbeti şimdilik net olmayan bir savaş ve bölgesel önemi olacak olan bir yaptırım riski var.

ABD Dow endeksi için 33500, SP500 endeksi için de 4260 destekleri çok önemli. Şu an bu seviyelere çok yakınız. Eğer bu destekler aşağıya kırılacak olursa, o zaman BIST'de de satışlar derinleşir. Her şeyi detaylı takip etmemiz gereken bir sürecin içindeyiz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.02.2022
    09:14

    Macron'un aracılığı ile ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme konusunda anlaşmışlar. Bu gelişme bir heyecan yarattı. Lakin benim olası bir savaşın, ya da işgalin engellenmesi şartı hakkındaki düşüncem değişmedi! Ukrayna NATO'ya girmekten ya da NATO, Ukra... Devamı »

  • 18.02.2022
    09:21

    Ilım haberlerle borsalarda alımlar yaşanırken, ons altında satış geliyor. Sonra bir bakıyorsunuz yine gerilimi arttıran bir haber ve borsalarda satışlar başlarken, ons altında alımlar yaşanıyor. Dün de böyle oldu. Çatışma haberi ile bir anda satışlar yaşandı. Bugün ise, ABD ve ... Devamı »

  • 17.02.2022
    09:28

    Rusya-Ukrayna gerilimi ve FED riskleri sürüyor. Dış dünyada enflasyon artışı sürüyor. İki gündür sesi azalıyor gibi duyulan savaş tamtamları, bugün yine çalıyor. Bu etki ile ons altında yine dirençler zorlanıyor.İşte bu ortamda borsalarda her an ... Devamı »

  • 16.02.2022
    09:42

    Piyasalar için çok önemli iki önemli riskimiz var! Rusya-Ukrayna krizi ve FED'in olası kararları. Peki bu riskler bitti mi? Bence hayır. Dün Rusya tarafından müzakerelere açığız, sınırda tatbikatlarını tamamlayan birliklerimiz kışlalarına dön&uum... Devamı »

  • 15.02.2022
    09:38

    Yakın dönemin piyasalar için en önemli riskinin Rusya-Ukrayna gerilimi olduğu görüşümü koruyorum. Maalesef bu risk gün gün artıyor. Ben son anda Ukrayna'nın geri adım atarak, NATO sevdasını rafa kaldırdığı açıklaması yapmasını bekliyorum. Yok... Devamı »