Putin Vuruyor, Dünya Seyrediyor!

25.02.2022 09:26
  •  A 

Maalesef bu gerçeği Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de gördü ve, ''NATO bizi ortada bıraktı, bizi NATO'ya almaktan korkuyorlar. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Sadece destek sözleri var'' diye sitem etti. İşte tam da bunun yaşanacağını yazıyordum bir süredir. Bu batının ilk yan çizmesi değil. 2008'de Gürcistan'da olanları hatırlayın. Kırım'ı ilhak ederken nasıl izlediklerini unutmayın!

Batının derdi aman enerjisi kesilmesin. Yani Ukrayna'dan bu denli yüksek bir gaz alımı yapmıyor olsaydılar, bu yetersiz yaptırımları bile yapacaklarından şüphe duyardım. 

Neyse, şu anki durumu konuşacak olursak, dün gece Biden yaptırımları açıkladı. İçinde swift sisteminden Rusya'nın dışlanması yok. Putin bu açıklamalardan sonra saldırılarını daha da arttırıp, en kısa sürede Ukrayna'da iktidarı devirmek ve Rus yanlısı bir yönetimin gelmesini sağlamaya çalışacaktır.

Dün Biden'ın açıklamalarında Rusya'ya swift ve petrol ihracat yasağı çıkmadığı için, piyasalarda petrolde düşüş, ABD borsalarında da yükseliş görüldü. Aynı şekilde dün 1974$ gören ons altın da, açıklamalar sonrasında 1895$'a kadar düştü. Şu an 1915$'dan işlem görüyor.

Ama savaş hala sürüyor. Rus birlikleri Kiev'e ilerlemeye devam ediyor. Bu savaş bitti denmeden riskler sürecektir. Dün akşam Biden'ın açıklamaları sonrası tepki veren ABD borsaları gibi, BIST'de de kısmi tepki alımları görebiliriz. Ama şimdilik tepki alımları diyorum. Çünkü savaşın gidişine göre her an piyasaları gerecek gelişmeler görülebilir. Ben çok uzun sürmeden Rusya istediğini elde edecek ve sonrasında soğuk savaş durumuna geçilecek diye düşünüyorum. Savaş bitmiştir dendiğinde, borsalarda yükseliş tepkileri daha yüksek ve kalıcı olacaktır. Şu an yaşanacak alım tepkileri sonrası yeniden satışlar gelebilir. Temkini elden bırakmamak lazım.

Bilanço açıklayan Sahol, çok iyi bir yıl sonu bilançoya sahip. Site içi arama kısmına sahol yazarsanız, bu konuda gelen bir soruda sahol için düşüncemi görebilirsiniz.

Ukrayna savaşı sonrası en kısa zamanda BM'nin yapısı ve karar mekanizmasının gündeme gelmesi gerekir. BM'de 5 daimi üyenin hakimiyeti sona erdirilmezse, dünya bu tarz savaşlara müdahale kararı alamaz. O zaman da zaten anlamsız kalan BM işlevsiz kalacaktır.

Hepinize sağlık, bol kazanç, iyi bir hafta sonu ve dünyanın en kısa sürede yeniden savaşlardan uzak günlere dönmesini dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.02.2022
    09:21

    Maalesef uzun süredir uyardığım, Ukrayna NATO'ya katılmaktan vaz geçtim demediği halde, yaşanmasından korktuğum savaş Putin'in talimatı ile başladı. Rusya başkent Kiev dahil, askeri üs ve hedefleri bombalamaya başladı. Tanklarını da Ukraya sınırlarına soktu. Ne yazık ki, Ukr... Devamı »

  • 23.02.2022
    09:29

    Rusya'nın Enerji Resti, AB'nin Elini Bağlıyor! AB doğalgazda Rusya'ya ciddi bir bağımlılık yaşıyor. Doğalgazının % 38 gibi çok önemli bir dilimini Rusya'dan karşılıyor. Bu nedenle tepkilerinde sınırlı kalıyor. Almanya Başbakanı Kuzey Akım 2 açılamaz... Devamı »

  • 22.02.2022
    09:23

    Maalesef bir süredir yaptığım uyarı gerçekleşiyor! Putin Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini Donetsk ve Luhansk'ı tanıdıklarını ilan etti. Rus ordusunun ayrılıkçıların güvenliği için bölgeye girmeleri talimatı verdi. Rus birlikleri Donbass'a ... Devamı »

  • 21.02.2022
    09:14

    Macron'un aracılığı ile ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme konusunda anlaşmışlar. Bu gelişme bir heyecan yarattı. Lakin benim olası bir savaşın, ya da işgalin engellenmesi şartı hakkındaki düşüncem değişmedi! Ukrayna NATO'ya girmekten ya da NATO, Ukra... Devamı »

  • 18.02.2022
    09:21

    Ilım haberlerle borsalarda alımlar yaşanırken, ons altında satış geliyor. Sonra bir bakıyorsunuz yine gerilimi arttıran bir haber ve borsalarda satışlar başlarken, ons altında alımlar yaşanıyor. Dün de böyle oldu. Çatışma haberi ile bir anda satışlar yaşandı. Bugün ise, ABD ve ... Devamı »