Savaş Şiddetleniyor!

02.03.2022 09:50
  •  A 

Maalesef savaşın şiddeti artıyor. Putin umduğu gibi kısa sürede istediği sonuçları alamadığı, Kiev'e giremediği ve dünyadan Rusya'ya çok ciddi yaptırımlar başlatıldığı için, savaşta hedefe kilitlenmiş durumda. Bu da savaşın derinleşmesine ve sivil hedeflerin de zarar görmesine neden oluyor.

Ukrayna AB'ye alınması için çağrıda bulundu. AB'den üyelik verilmesi konusunda istekte bulunan Ukrayna'nın bu başvurusu değerlendirilmek üzere AB Parlamentosu tarafından kabul edildi. Savaşın bu boyutunda üyelik hemen verilebilir mi bilemiyorum. Ama üyelğin verilesmi o kadar da çabuk olmayacaktır. Gördüğünüz gibi, savaş Müslüman'ların toprakları dışında olunca, dünya insanlığını hatırlıyor. Başvuru Müslüman bir ülke dışından gelince AB de işlemleri bize yaptığından çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Ukrayna'yı almalarına bir şey demem, ama Türkiye'ye çıkartılan zorlukları görüyorsunuz. Hatta batı ile yaşadığımız zorlukların ana nedeni de bizim ısrarla dışarıda bırakılmamız, sınırlarımızda ve hatta topraklarımız üzerinde farklı siyasi oluşum emellerinin olmasıdır.

Neyse, biz konumuza dönelim. Dün yurt dışı bordsalarda %4'lere varan çok sert kayıplar yaşandı. BIST ise günü artı kapattı. Ama maalesef savaşın en çok etkileyeceği ülkelerden biri olacağız! Brent petrolde 109$ seviyesi de aşıldı. Bu akaryakıt ve tüm ürünler için yeni zamlar demek. Enflasyonda da olumsuz baskının sürmesi demek olacaktır. Dış ticaret rakamlarımız için de olumsuz baskı yaratamaya devam edecektir. 

Tam turizm sezonunu başlatacakken, başlayan savaş sektörü fena vurabilir. Aynı şekilde hazır giyim sekötünden de kötü açıklamalar geliyor. Rusya ve Ukrayna fuarlarında alınan yüklü siparişlerin iptalleri başlamış. Sektör ciddi bir kayıp yaşayabilir. 

Demirçelik fiyatları artıyor. Dünya pazarının %10'u Rusya, %4'ü de Ukrayna'da olduğu düşünülürse, savaş nedeniyle bu ülkelerden aksayacak üretimler dünya demirçelik fiyatlarını yukarı çekecektir. Bu bizde gayet iyi bilançolar açıklayana sektör için pozitif destek yaratacaktır. Dün açıklanan kardemir'de de 3.9 Milyar gibi çok yüksek bir kar açıklandı. Şirket 0.87 Krş brüt temettü kararı açıkladı. Hisseler için pozitif olacaktır.

Bilanço açıklayanlar içinde Asels'de var. Şirketten 7.1 Milyar gibi yüksek bir yıllık net kar ve bir önceki çeyrek karının iki katından fazla gerçekleşen bir rakam açıklansa da, beklentinin biraz altında kaldığı için, etkisi sınırlı olabilir. Hatta bu işleri algılarla yönettikleri için, kar satışları da görürsek şaşırmam. Bana göre bilanço ederi olarak % 40 civarı iskonto içerdiği görüşündeyim. Ama bu beklentim tabii daha orta ve uzun vade için. 

Koza grubu da bilanço açıkladı. İyi kar gatirenler grubuna dahil oldular. Karların karşılığı tüm açık öngörü bekletilerimin oldukça üzeri fiyatlara denk gelir. Ama bu ortamda nasıl karşılık görür göreceğiz.

Thyao da bilançosunu açıkladı. Geçen yıl -5.5 Milyar zararı varken, bu yıl dokuz aylıkta gelen 6.2 Milyar TL karını 8.2 Milyar TL'ye çıkardığını görüyoruz. Sadece yıl sonu net karına bakınca karşılığı oldukça yüksek fiyatlara denk gelir. Ama detaya bakınca genel yönetim, pazarlama giderlerinde çok yüksek artışlar görüyorum. Aynı şekilde dikkatimi çeken diğer bir kalem de finansman giderleri! Son çeyrekte 5.3 Milyar'lık bir finansman gideri artışı var. Bu durumun sürmesi gelecek bilançolar için beklentileri olumsuz etkileyebilir.

Güne alıcılı başlarız. Hisse bazlı ayrışmalar yine görülür. Ama sonrasında dün dışarıda yaşanan satışları BIST'de de görme riski olabilir. Savaşan ülkeler arasında bugün olması beklenen ikinci tur müzakereler, bir kaç gün ötelenebilir beklentisi de var. Müzakere yapılacak denirse alım, ertlendi denirse satışlar artabilir.

Zor günlerdeyiz. Tahminler de zor yapılıyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.03.2022
    09:46

    Maalesef Zelensky batıya güvenip NATO isteğinden geri adım atmayınca, ülkesi Rusya tarafından işgal harekatına sahne oluyor. Ama diğer taraftan da Rusya, ilk andaki Donbas bölgesine yönelik hamle ve isteğini, tüm Ukrayna'ya yönelik bir işgale dönüştür... Devamı »

  • 28.02.2022
    09:31

    Maalesef Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali sürüyor. Ama umduğu gibi ilerleyemiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ülkesini terk etmeyip, tüm halkını mücadeleye çağırdı. Sivillere silah ve mühimmat dağıtılıyor. Her türlü sivil direniş &cc... Devamı »

  • 25.02.2022
    09:26

    Maalesef bu gerçeği Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de gördü ve, ''NATO bizi ortada bıraktı, bizi NATO'ya almaktan korkuyorlar. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Sadece destek sözleri var'' diye sitem etti. İşte tam da bunun yaşanacağını yazıyordu... Devamı »

  • 24.02.2022
    09:21

    Maalesef uzun süredir uyardığım, Ukrayna NATO'ya katılmaktan vaz geçtim demediği halde, yaşanmasından korktuğum savaş Putin'in talimatı ile başladı. Rusya başkent Kiev dahil, askeri üs ve hedefleri bombalamaya başladı. Tanklarını da Ukraya sınırlarına soktu. Ne yazık ki, Ukr... Devamı »

  • 23.02.2022
    09:29

    Rusya'nın Enerji Resti, AB'nin Elini Bağlıyor! AB doğalgazda Rusya'ya ciddi bir bağımlılık yaşıyor. Doğalgazının % 38 gibi çok önemli bir dilimini Rusya'dan karşılıyor. Bu nedenle tepkilerinde sınırlı kalıyor. Almanya Başbakanı Kuzey Akım 2 açılamaz... Devamı »