Dış Borsalarda Sert Düşüşler Yaşanıyor!

08.03.2022 09:11
  •  A 

Petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan sert yükselişler, olası Rus enerji kaynaklarına ambargo kararı alınma riski, yaptırımlar nedeniyle paladyum, nikel gibi emtialarda rekor fiyat artışları, tedarik aksamaları birçok sektörde üretim hacimlerini vuruyor. Özellikle Rus gazının kesilme riski Avrupa ekonomisi için can alıcı olduğundan, başta Almanya borsası Dax olmak üzere çok sert satışlar görüyoruz. ABD borsalarının vadelilerinde de aynı sertlikte satışlar yaşanıyor. 

Ateşkes Kararı!
             İnsani yardım ve tahliye koridorlarının açılması için Rusya tarafından kısmi ateşkes ilanı yapıldı. Bu kararı bir umuttan ziyade, ateşkes süresi bittikten sonra Rusya'nın çok daha sert askeri harekatını başlatacak bir gelişme olarak görüyoum. Maalesef bu savaş, Rusya Ukrayna'nın tüm kıyılarını alana, Kiev'i ele geçirip, yönetim değişikliği yapılana kadar sürecektir görüşündeyim.

BIST ise gördüğünüz gibi düşüşlere dayanıyor. Bilançoların karlı olması, demirçelik, enerji, petrokimya, gıda, altınlarda yükselişler sürmesi endeksin dün olduğu gibi artı kapatmasına imkan yaratıyor. Bir de, turizmde kayıplar ciddi olabilir ama, Rusya'nın yaptırımların etkisi azaltmak için Türkiye ve Çin üzerinden ithalat ve ihracat çıkışları arama ihtimali, bizim için ekstra fırsatlar da yaratabilir. Savaş bitti dendiğinde savaş yıkımlarının onarımı gündeme gelecektir. O zaman da cam, çimento, demirçelik, seramik başta birçok alanda ekstra talep artışları görebiliriz. Bu konuda takip etmemiz gereken, biz Rusya'ya yaptırım uygulamıyoruz diye, batıdan bize karşı bir yaptırım kararı çıkıp-çıkmayacağı olmalıdır.

Stagflasyon Kaçınılmaz Olacak Gibi!
              Eğer Rus petrol ve gazına ambargo başlarsa, bu açık çok kısa sürede kapatılamayacağı için dünya enerji fiyatlarında daha da yüksek fiyat artışlarına neden olabilir. Bu da bizim gibi enerjisinin tamamına yakın kısmı ithal eden bir ülke için çok ciddi enflasyon, cari açık artışı, her alanda zamların sürmesi demek olur. Bu riskler yüzünden cdslerimizin yine sert arttığını görüyoruz.

İşte enerji, paladyum ve nikel başta emtialarda ve birçok tedarik ürününde yaşanan ve yaşanmaya devam edecek tedarik sorunları, yüksek fiyat artışları dünya genelinde bir bir durgunluk ve enflasyon riski yaratıyor.

Bu ortamda BIST de güne yine dün olduğu gibi satıcılı başlayabilir. Lakin dikkat çektiğim demirçelik, ilaç, enerji, petrokimya, gıda, holding, savunma sanayi sektörlerinde pozitif ayrışmalar olabilir. Ama maalesef yabancı hala sattığı için, düşüş sınırlı olsa da, yükselişin de sınırlı kalmasına neden oluyor. Ama olsun bu bile en azından olumlu.

Tüm Kadınlarımızın sadece bugünü değil, her günü kutlu olsun. Kadınların ülke yönetimlerinde yer almalarının artması, siyaset sahnesinde ağırlıklarını arttırmaları savaşların bile azalmasına fayda sağlayacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.03.2022
    09:25

    Rusya adım adım Ukrayna'yı işgal ediyor. Ağırdan alıp, nüfusun ülkeyi terk etmesini sağlıyor. Buradan artık yeniden eski Ukrayna'ya dönüşü çok zor görüyorum. Maalesef Zelenskiy NATO'dan vazgeçmezse ülkesinin işgaline neden olacak g&ou... Devamı »

  • 04.03.2022
    09:45

    Putin amaçladığı işgal süresi geciktikçe sertleşmeye başladı. Savaş başladığında sivillere evlerinize kalın, bir tek bir milletiz derken, şimdi izlediğimiz savaş görüntülerinde evler, meydanlar, okullar, parklar, binalar, sivil araçlar hepsi vurulmaya başland... Devamı »

  • 03.03.2022
    09:35

    FED Başkanı Powell, tedarik konusundaki kırılmaların sürmesi nedeniyle ve süren savaşın yarattığı belirsizlikler yüzünden enflasyonun kalıcı olmaya devam ettiğini ve bu nedenle de Mart ayında şartların uygun olması nedeniyle faiz artışı kararlarını uygulayacaklarını, faiz artışın... Devamı »

  • 02.03.2022
    09:50

    Maalesef savaşın şiddeti artıyor. Putin umduğu gibi kısa sürede istediği sonuçları alamadığı, Kiev'e giremediği ve dünyadan Rusya'ya çok ciddi yaptırımlar başlatıldığı için, savaşta hedefe kilitlenmiş durumda. Bu da savaşın derinleşmesine ve sivil hedeflerin de... Devamı »

  • 01.03.2022
    09:46

    Maalesef Zelensky batıya güvenip NATO isteğinden geri adım atmayınca, ülkesi Rusya tarafından işgal harekatına sahne oluyor. Ama diğer taraftan da Rusya, ilk andaki Donbas bölgesine yönelik hamle ve isteğini, tüm Ukrayna'ya yönelik bir işgale dönüştür... Devamı »