Putin Hedef Gözetmiyor!

04.03.2022 09:45
  •  A 

Putin amaçladığı işgal süresi geciktikçe sertleşmeye başladı. Savaş başladığında sivillere evlerinize kalın, bir tek bir milletiz derken, şimdi izlediğimiz savaş görüntülerinde evler, meydanlar, okullar, parklar, binalar, sivil araçlar hepsi vurulmaya başlandı. Maalesef son gelişme de nükleer bir santralin vurulması oldu. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olduğu için, tüm bölge ve Avrupa için çok ciddi bir radrasyon tehlikesi öne çıkmış durumda. İlk açıklamalarda henüz radrasyon kaçağı yok deniyor ama, Putin'in göze alabileceklerini göstermesi anlamında önemli bir aşama yaşandığını görüyoruz.

Ukrayna savaşı sonrası Rusya ve Putin'e karşı başlatılan her alandaki yaptırımlar, Putin'in de gözünü karartmasına neden olabilir. Endişeler, Ukrayna sonrası diğer bir çok ülkeye daha işgal girişimi başlatması.

Anlayacağınız başlayan savaşın kontrolü adım adım kaçmaya başladı. İlk anda çok yazdım. Eğer Zelensky NATO'dan vazgeçtik demez, ya da NATO almaktan vazgeçtik demezse, Zelensky'nin ülkesi işgal edilecek diye uyarıyordum. Maalesef şu an bu yaşanıyor. Benim de beklemediğim bir mukavemet olduğu için, savaşın da şiddeti arttı. Çok yazık, insanlar, evler, işler, yaşam bir anda acılara büründü. Umarım bu gidiş bir an önce normale döndürülür.

4-11 Mart arası ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman, Türkiye ve birçok bölge ülkesini ziyarete geliyor. Uzun zamandır dikkate alınmayan Türkiye üst düzeye yakın bir ziyarete sahne olacak. Kesinlikle tarafsızlığımızı korumalıyız. Ukrayna'ya batıdan silah ve mühimmat yaparken, nedense devamlı Türk siha'larının başarısı dile getiriliyor. Amaç net Türkiye-Rusya arasında da bir savaş, çatışma çıkartmak. Biz bu savaşın dışında kalmalıyız.

Enflasyon Yükselişi Sürüyor!
              Açıklanan şubat ayı TÜFE'si %54.44, ÜFE'si ise %105 seviyesine çıkmış durumda. Artmaya devam eden enerji, emtia, maden ve gıda fiyatları yüzünden mart ayında da yükselişin süreceğini düşünüyorum. 

BIST Pozitif Ayrışmaya Çalışıyor!
              BIST ve şirketlerin ciddi iskonto içerdiğini yazıyoruz. Bilançolar yüksek gelmeye devam ediyor. Dün gelen Dohol'de de son çeyrekte katlanmış bir kar görüyorum. Mevcut fiyatlara göre çok yükzek seviyeleri ifade eder ama mevcut ortamda etkisi ne kadar sert ve kalıcı olur bilemiyorum. Kimse yaşanan savaşı göz ardı etmesin, dünya için bir çok beklentiyi kökten değiştirebilecek bir riskle karşı karşıyayız. 

Diğer bir bilanço açıklayan da Bagfs olmuş. Net kar'da son çeyrekte 97 Milyon TL net kar artışı var. 2020'de 41 Milyon yıl sonu zararı 155 Milyon kara dönmüş. Bu net kar açısından çok iyi bir gelişme. Lakin esas faaliyet karı olarak bakınca, son çeyrekte 20 Milyon TL kar azalışı görüyoruz. Yani esas faaliyetlerde son çeyrekte ben zarar görüyorum. Finansman giderleri son çeyrekte 290 Milyon TL gibi bir artış göstermiş. Bu nedenle algı hangi yönde olacak bilemiyorum. Net kara bakılırsa ilk anda pozitif etkisini görebiliriz. Ama esas faaliyet karı görülür, ya da hatırlanırsa, devamında da kar satışları yaşanabilir.

Nükleer santralin vurulması nedeniyle, dış borsalarda düşüşler yaşanıyor. BIST de bu nedenle güne eksi başlayabilir. Ama ilk fırsatta alımlar geldiği için, sonrasında satışlar kesilip, yeniden alımlar görebiliriz. Demirçelik, petro kimya fiyatlarının artması ekonomik olarak bize de sorun yaratıyor tabii. Ama şirketlerimizin karlarının en azından önümüzdeki bilançolarında da yüksek geleceğini gösteriyor. Bu yüzden hisselere ilgi sürüyor. Ama diğer taraftan yabancı satışları hala sürüyor. Borsamızın kalıcı yükselişi için en büyük eksiklik yabancı azlığı olduğunu unutmayalım derim.

Hisse bazlı ayrışmaların sürdüğü bir gün olacaktır. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu, tüm dünya için de savaşın bitmesini ve barışın hakim olmasını diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.03.2022
    09:35

    FED Başkanı Powell, tedarik konusundaki kırılmaların sürmesi nedeniyle ve süren savaşın yarattığı belirsizlikler yüzünden enflasyonun kalıcı olmaya devam ettiğini ve bu nedenle de Mart ayında şartların uygun olması nedeniyle faiz artışı kararlarını uygulayacaklarını, faiz artışın... Devamı »

  • 02.03.2022
    09:50

    Maalesef savaşın şiddeti artıyor. Putin umduğu gibi kısa sürede istediği sonuçları alamadığı, Kiev'e giremediği ve dünyadan Rusya'ya çok ciddi yaptırımlar başlatıldığı için, savaşta hedefe kilitlenmiş durumda. Bu da savaşın derinleşmesine ve sivil hedeflerin de... Devamı »

  • 01.03.2022
    09:46

    Maalesef Zelensky batıya güvenip NATO isteğinden geri adım atmayınca, ülkesi Rusya tarafından işgal harekatına sahne oluyor. Ama diğer taraftan da Rusya, ilk andaki Donbas bölgesine yönelik hamle ve isteğini, tüm Ukrayna'ya yönelik bir işgale dönüştür... Devamı »

  • 28.02.2022
    09:31

    Maalesef Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali sürüyor. Ama umduğu gibi ilerleyemiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ülkesini terk etmeyip, tüm halkını mücadeleye çağırdı. Sivillere silah ve mühimmat dağıtılıyor. Her türlü sivil direniş &cc... Devamı »

  • 25.02.2022
    09:26

    Maalesef bu gerçeği Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de gördü ve, ''NATO bizi ortada bıraktı, bizi NATO'ya almaktan korkuyorlar. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Sadece destek sözleri var'' diye sitem etti. İşte tam da bunun yaşanacağını yazıyordu... Devamı »