Pozitif Bir Başlangıç Bekliyorum!

14.03.2022 09:50
  •  A 

Savaş sürüyor ama diğer taraftan da müzakereler devam ediyor. Uzlaşı çıkabileceği haberleri de taraflardan gelmeye başladı. Bugün dördüncü müzakereler yapılacak. Bu sefer mobil bir bağlantı ile bunun yapılması bekleniyor. 

Başlayan soğuk savaş döneminde ülkemizin stratejik öneminin artacağını söylemiştim.  Gelişmeler öyle de olacağını gösteriyor. Kapımızı çalan yokken, bir anda gelenlerin trafiği artmış durumda. İsrail cumhurbaşkanı, Yunanistan Başbakanı, savaşan iki ülkenin dış işleri bakanının Antalya'da buluşması, Biden ile telefon görüşmesi, bugün Almanya Cumhurbaşkanı geliyor. AB'den Türkiye'nin kritik ülke olarak çok ciddi katkılar verdiği ve ilişkilerin yeniden geliştirileceği açıklamaları bizzat Borell tarafından yapıldı. 

En başından beri söylediğim hassas bir nokta var! Her iki tarafa da aynı mesafede durup, tarafsızlığımızı korumalıyız. Ukrayna NATO ve AB'nin kendisini nasıl ortada bıraktığını, piyon olarak kullanıldığını görmesi an meselesi. Rusya da, yaptırımların ağırlığı sonrasında Çin dışında ilişkileri geliştirmek zorunda kalacağı ülke olarak Türkiye'yi görecektir. Aynı şekilde Rusya'dan çekilmek zorunda kalan yabancı şirketlerin ve Rusya dışında yaptırımlara tabi olan Rus şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarının artmasını bekliyorum. 

Yaşananlar sonrasında AB'nin Rusyadan gelen enerjiden en kısa sürede vaz geçip, alternatif yeni tedariklere yönelmesi kesin. Bunun da tüm yolu Türkiye üzerinden geçecek. Bu bizim için pozitif gelişmeleri yaşatabilir. Ama hiç bir şekilde savaşa dahil olmamamız lazım.

İçeride ise maalesef enflasyon artışı sürüyor. Kurlardaki yükseliş ve tahvil faizlerinin artışı da devam ediyor. En başından beri söylediğimiz enflasyon düşmeden zorlama ile faizlerin düşürülmesinin hem enflasyonda, hem de faizlerde ciddi artışlara neden olacağı uyarım maalesef aynen gerçekleşiyor. Bu nedenle enflasyon beklentileri devam arttığı için kurlar için de beklentiler arttı. Bu da kur korumalı mevduat sistemi ile devletin faiz yükünü daha da arttırmış durumda. TCMB politikalarında radikal bir değişim olur mu bilemiyorum. Ama olmazsa, sıkıntısı daha da artacak diyebilirim.

ABD enflasyonu da artıyor. Son gelen TÜFE % 7.5'ten % 7.9 çıkmış durumda. Bakalım FED savaş ve enflasyon arasında nasıl davranacak göreceğiz. Aynı şekilde bizim TCMB da, bu hafta faiz kararını açıklayacak. Yapılması gereken en başından beri yapılan hatadan dönülmesi. Ama bu yapılmazsa, faizlere yine dokunulmayan bir toplantı görebiliriz. Söylenen hiç bir hedef gerçekleşmiyor. Devamlı yukarı revize edilen enflasyon, kur hedefleri görüyoruz. O zaman nerede kaldı en başında ilan edilen beklentiler? Bu nedenle ekonomi ekibinde bir değişiklik görürsek, ona da şaşırmam diyebilirim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.03.2022
    09:37

    Uzun süredir sorun olan ttkom konusu, çözüme kavuştu. Bu konudaki resmi açıklama şu şekilde; Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor: İlgi'de kayıtlı açıklama ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. ("T... Devamı »

  • 10.03.2022
    09:42

    Bugün Rusya ve Ukrayna Dış İşleri Bakanları Antalya'da biraraya gelecekler. Bir sonuç çıkar mı bilemem. Uzlaşı olursa piyasalara olumlu yansır. Uzlaşma olmazsa, Rusya daha da sertleşen bir askeri harekata başlayacaktır endişesindeyim. Umarım Zelensky sonunda kabul etmek zorund... Devamı »

  • 09.03.2022
    09:39

    ABD ve İngiltere Rusya'dan petrol ve gaz alımını yasakladı. Ama zaten Rusya'nın ihracatı içinde %2.8 toplam değere sahiplermiş. Çok önemli bir etkisi olmaz yani. Buna karşılık da Putin, bir çok değerli maden ve ürünün satışına yasak getirdi. İşte bu &... Devamı »

  • 08.03.2022
    09:11

    Petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan sert yükselişler, olası Rus enerji kaynaklarına ambargo kararı alınma riski, yaptırımlar nedeniyle paladyum, nikel gibi emtialarda rekor fiyat artışları, tedarik aksamaları birçok sektörde üretim hacimlerini vuruyor. Özellikle Rus ga... Devamı »

  • 07.03.2022
    09:25

    Rusya adım adım Ukrayna'yı işgal ediyor. Ağırdan alıp, nüfusun ülkeyi terk etmesini sağlıyor. Buradan artık yeniden eski Ukrayna'ya dönüşü çok zor görüyorum. Maalesef Zelenskiy NATO'dan vazgeçmezse ülkesinin işgaline neden olacak g&ou... Devamı »