FED Sırasını Savdı!

17.03.2022 09:37
  •  A 

Dün beklenen ABD FED faizi açıklandı. FED 25 baz puanlık bir artışla politika faizlerini %0.25 - %0.50 aralığına yükseltti. Başkan Powell Ukrayna Savaşının etkilerine dikkat çekti. Ama durgunluk beklemediğini, her türlü imkanın enflasyonu düşürmek için kullanılabileceğini söyledi. Enflasyon hedefinin %2 olduğunu, ama bir süre yüksek enflasyonun kalıcı olacağını ifade etti. Mayıs ayından itibaren de hızla bilanço daraltmaya başlanabileceği uyarısını da yaptı. Genelde beklenen de buydu. Beklentiler yönündeki açıklamalar sonrası kripto paralar, dış borsalar kısmen yükseliş tepkisi verdiler. Asya borsalarındaki yükselişler ise daha da yüksek. 

Şimdi gözler bizim Merkez Bankasında! Bugün 14:00'de açıklanacak politika faizleri için genel beklenti %14 olarak sabit bırakması yönünde. Bu ortamda indirim büyük risk olur. Olması gereken faiz artışı ama onu da bu ekipler yapmazlar sanırım. O yüzden ben de sabit bırakılma ihtimalini yüksek görüyorum. Ama dünya genelinde ülkelerden faiz artışları gelmeye devam ediyor. Ekonom, cari denge, rezerv, enflasyon sorunumuza rağmen biz faiz konusunda arttırmamak için direniyoruz. Ama gördüğünüz gibi artmayan sadece politika faizi oldu. Mevduat, kredi, tahvil faizleri ise aynı kur gibi bu uygulama sonrası hep birlikte yükseldiler maalesef. 

BIST'e gelince, 2103 ve hemen üstünde 2115 dirençleri güçlü ve yabancı satıyor. Dolaşımdaki para hisseler arasında dolaşarak işlem yaptığı için de dirençler kolay kırılmıyor. Yine 2103 direncini kıramadık. Elbet kıracağız ama kırmadan daha üst beklentilere odaklanmak için erken olur. Teknik seviyeleri tablolarımızda görebilirsiniz. Bazen aynı rakamların tekrarı olmasın diye günlük paylaşımlarımda endeks tekniği görmeyebilirsiniz. Bu nedenle tablolarda baktığınız teknik için ilgili kodu yazıp filtreleme yapınız. O zaman ilgili teknik seviyeler listelenecektir.

AB Türkiye'nin demirçelik kotasını Haziran ayına kadar arttırdı. Bu durum zaten karlı olan eregl ve kardemir gibi sektör hisseleri için pozitif etki yapabilir. Ama dediğim gibi, hisse bazında ayrışmalar olsa da, dirençlerde bir anda yabancı satışları görülebiliyor. Lütfen dikkatli olun derim.

Destek-Direnç Tablosu o gün için teknik olarak yukarı ya da aşağı yönlü hareket olabilecek hisselere dikkat çektiğim bir tablodur. Giriş menüsünün sağında ''Siteyi Tanı'' bölümünde detaylı izahını okuyabilirsiniz. Destekler kırıldığı takdirde sıralı alt destekler, dirençler kırıldığı takdirde de sıralı üst dirençler yeni teknik beklentiler olur. Yani bu ne demek? Destek kırılınca, alt destek için aradaki düşüş oranı bir şey ifade ediyorsa, alttan yerine koymak için elinizde varsa bu hisseleri verip alttan almayı deneyebilirsiniz. Aynı şekilde tablolarda görülen hisselerde dirençler kırılırsa da, üst sıralı dirençler yeterli bir oran ifade ediyorsa, bu direnç hedefi için alıp ilgili dirence ya da bir-iki basamak altına satış yazıp trade deneyebilirsiniz. Ama sonuçta hiç bir tekniğin kesinliği yoktur. Bu nedenle ille de bu dediklerim olacak diyemeyiz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.03.2022
    09:37

    Bir süredir sert düşen Asya Borsaları bugün aynı sertlikte yükseliyor. Çinli teknoloji şirketlerine ABD tarafından yasaklama gelebileceği haberleri ile özellikle teknoloji hisseleri büyük kayıplar yaşamıştı. Çin Hükümeti, ülke dışındaki... Devamı »

  • 15.03.2022
    09:39

    Savaşın yansımalarını görmeye devam ediyoruz. Henüz barış ya da ateşkes yönünde bir gelişme yok maalesef. Ama Rusya yakıp, yıkmaya devam ediyor. Çok sürmeyen bir zaman içinde Kiev'in de kontrolünü alırsa ateşkes görüşmeleri de başlayabil... Devamı »

  • 14.03.2022
    09:50

    Savaş sürüyor ama diğer taraftan da müzakereler devam ediyor. Uzlaşı çıkabileceği haberleri de taraflardan gelmeye başladı. Bugün dördüncü müzakereler yapılacak. Bu sefer mobil bir bağlantı ile bunun yapılması bekleniyor. Başlayan soğuk savaş d&oum... Devamı »

  • 11.03.2022
    09:37

    Uzun süredir sorun olan ttkom konusu, çözüme kavuştu. Bu konudaki resmi açıklama şu şekilde; Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor: İlgi'de kayıtlı açıklama ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. ("T... Devamı »

  • 10.03.2022
    09:42

    Bugün Rusya ve Ukrayna Dış İşleri Bakanları Antalya'da biraraya gelecekler. Bir sonuç çıkar mı bilemem. Uzlaşı olursa piyasalara olumlu yansır. Uzlaşma olmazsa, Rusya daha da sertleşen bir askeri harekata başlayacaktır endişesindeyim. Umarım Zelensky sonunda kabul etmek zorund... Devamı »