Geçen hafta 0.25 baz puanlık artışla süreci başlatan FED, başkan Powell'ın en az birkaç kez 25 baz puan üstünde faiz artışı yapmak zorunda kalabiliriz uyarısı yaptı. Geçen hafta 25 puanın üzerinde bir artış açıklarlarsa bana sürpriz olmaz demiştim. Bunu yapmamış olsalar da, FED'in artan enflasyon karşısında kayıtsız kalacağını düşünmüyordum. Powell da bu görüşümü son açıklaması ile teyitlemiş oldu. ABD borsalarında kısmi realizeler görülüyor. Benim gelişmiş borsalar için görüşüm değişmedi. Yükseliş trendlerini aşağı yönlü kırdıkları görüşündeyim. Yaşanacak ara yükselişlerin kalıcı olmasını beklemiyorum. 2022 içinde çok daha fazla düşüş yaşamalarını bekliyorum. Emtia, enerji ve gıda fiyatlarında hem savaşın etkisi, hem yaptırımlar, hem de Çin'deki karantinaların neden olduğu tedarik aksamaları nedeniyle fiyat artışları bir süre daha devam edebilir. Bu da enflasyona neden olunca, FED mecburen faiz artışı ve bilanço küçültme politikalarını uygulayacaktır. Bu nedenle borsalarında yansımalarını göreceğiz. Bunu teknik paylaşımlara göre takip etmek yararlı olur.
BIST ise son dönem pozitif ayrışıyor. Zaten böyle olmasını bekliyordum ama bu kadar erken değildi. Muhtemelen, Rusya yaptırımlarına henüz katılmadığımız için, yaptırımların şimdilik sermaye ve talep yönelmesi yaratabileceği beklentileri buna neden oluyor olabilir. Ama bu konuda da temkinli olmak lazım! Çünkü ABD ve AB bizim de yaptırımlara katılmamız konusunda baskılara başlayabilir. Eğer buna katılmazsak, biz de ilave yaptırımlara tabi olabiliriz. Son günlerder gelen giden eksik olmuyor görüyorsunuz. Muhtemelen bu konuda birçok pazarlık dönüyordur. Bizim de yaptırımlara katılmamız, katılmadığımız takdirde olası sıkıntılarımızın yaratacağı etkileri de düşünmek zorundayız. Ama şimdiden şu olur diyemiyorum. Gelişmeleri izlemek lazım.
Ama enflasyon sorunumuz devam ediyor. Dün gece et ürünlerine %38 zam yapıldı. Sanayiye yönelik doğalgaz fiyatlarına yeni bir zam hazırlığı spekülasyonları var. Tüm bunlar enflasyonun artmasına ve zirve beklentilerinin daha da yükselmesine neden oluyor. Özellikle enerji fiyatları yeniden artmaya başlarsa bu durum cari açığımızın büyümesine neden oluyor. Ödemelerimizde daha çok döviz ihityacımız oluyor. Eğer kur-faiz politikasından radikal bir dönüş yapmazsak, enflasyondaki artışın devam etmesi ve enerji fiyatlarının da bunu desteklemesi halinde, kurlarda yeniden bir yükseliş riski doğabilir. 15.00 üzerinde Dolar'da yeniden hızlı bir artış görecek olursak, bu bizi bazı radikal kararlar konusunda zorlayabilir.
En kısa zamanda faiz politikasında olması gerekene dönmemiz gerektiği görüşündeyim. Yoksa faizleri düşürmek için çıktığımız bu yolda, yapılan uygulamalar maalesef hem faizlerin, hem de kurların artmasına neden oldu. Kur korumalı mevduat dönüşlerine göre üç ayda %27 faiz yükü var. Yıllık birleşiği de %80'lere geliyor. Peki hani faizler düşecekti? Tam tersi devlete, ekonomiye ve tabii ki halka çok büyük yük bindirmiş olduk. Enflasyon düşmeden zorlama ile faiz indirilirse bunun her alanda zam yağmurlarına neden olacağını yazarken bunlar için uyarıyordum. Maalesef hepsini yaşıyoruz.
Ama bu ortamda BIST sığınak olarak görüldüğünden yükselişi de devam ediyor. Çok ucuz bir BIST'e sahip olduğumuz için bu devam edebilir. Ama her an da kar satışları riski olacağını da bilin isterim. Bu nedenle tekniklere çok daha ciddi bakmakta yarar var. Ama unutmayın beklentilerimiz başka, teknikler başkadır. Kırılan teknik hangi yönde ise, devamındaki beklenti de o yönde sürer.
Dün dışarıda yaşanan eksiler yüsünden bugün BIST de eksi başlayabilir. Ama şimdilik yukarı istek sürüyor. Temettü ödemeleri kısmi düşüşlere neden olabilir. 2175 üzerinde 2195 yakın direnci var. Ama onun üzerindeki direnç biraz daha yüksek seviyede. Umarım bunları zorlarız ki yüzümüz biraz daha güler. Lakin destekler kırılırsa o zaman alt desteklerin beklentisi artacaktır. Bu seviyeleri Destek-Direnç paylaşımlarımızdan detaylı takip edebilirsiniz.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_