Önemli Olan Düşüşlere Yakalanmamaktır!

24.03.2022 09:52
  •  A 

BIST bir süredir yükseliyor. Hatta dışarıda olan bitene, içerideki risklere rağmen pozitif bir ayrışma ile yükselişine devam ediyor. Hatta hisse bazında oranlar çok daha yüksek. Dün 2195-2200 seviyesi bir direnç bölgesiydi. Aynı anda yurt dışı borsalarda da kar satışları başlayınca, BIST de bundan etkilenmiş kar satışları gelmiş olabilir. 

Aynı şekilde birkaç gündür Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geleceği spekülasyonu nedeniyle alımlar yaşandı ise, kendisinden olmasa da, çevresinden gelen siyaset yapmayı düşünmüyor açıklaması sonrası da satışlar gelmiş olabilir. Bu görüşme var mı, yok mu bilemiyorum. Ama M.Şimşek kabul ederse, bu faiz-kur-enflasyon  politikalarında olması gereken kurallara dönüş demek olur. Piyasalara olumlu yansır. Faizlerde ciddi bir yükseliş, kurlarda düşüş, borsada yükseliş görebiliriz. Ama Sayın Erdoğan'ın faiz görüşü belli. Bunu değiştirmezse, Şimşek görevi kabul etmez diye düşünüyorum. Lakin Naci Ağbal da, cumhurbaşkanının görüşüne rağmen fazi artışlarını yapmıştı. Yine de belli olmaz bu durum. Sonuçta faiz korumalı mevduat uygulamasına yurt dışı yerleşikleri, yabancıları da dahil etmek çok büyük risk demektir. Aynı anda hem kur hem de faiz yükselişine neden olacak olursa, buna katlanmak zor olur. Bir anda radikal bir karar değişimi görebiliriz. 

Neyse, işte dışarıda ve içeride yaşanan bu gelişmeler dün BIST'e kar satışlarını getirmiş olabilir. Böyle zamanlarda esas olan portföyleri korumaktır! Benim sonrası için BIST beklentilerim çok iyi. Ama o süreç başladığı zaman eldeki portföyler mümkün olan en yüksekte olursa kazanç da daha yüksek olur. 

İşte bu yüzden kar satışlarında çok dikkatli olmak, destekler kırılırsa realize yapıp nakite dönmek, düşüşlerde değer kaybetmemek çok önemlidir. Belki bazen hisseleri kaçırırsınız ama ulaştığınız portföy değerini korumuş olursunuz. Borsada nasılsa fırsatlar bitmez biliyorsunuz.

Bugün yaşanan düşüşler sonrası dışarıda kısmi alımlar var. BIST ciddi yüksek stochastic seviyelerinde. Yani dirençlerde demek istiyorum. Hisseler olarak da çoğu benzer şekilde dirençlerde. Taktik nükleer silahların bile kullanımlarının konuşulduğu bu ortamda kar satışları yaşanırsa çok şaşırtıcı olmaz. Bu nedenle hisse bazlı ayrışmalar yine olacaktır. Ama kar satış risklerinin de yükseldiğini bilin.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.03.2022
    09:27

    Savaş her gün yeni bir boyutla devam etse de, içeride dışarıda borsalarda yükselişler, alımlar sürüyor. Hatta FED faiz artışlarını hızlandırırım uyarıları yapmasına, 2 ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde yükseliş sürmesine, Rusya'dan nükleer silah tehdit... Devamı »

  • 22.03.2022
    09:44

    Geçen hafta 0.25 baz puanlık artışla süreci başlatan FED, başkan Powell'ın en az birkaç kez 25 baz puan üstünde faiz artışı yapmak zorunda kalabiliriz uyarısı yaptı. Geçen hafta 25 puanın üzerinde bir artış açıklarlarsa bana sürpriz olmaz demi... Devamı »

  • 21.03.2022
    09:23

    ABD Dow, SP500, Almanya Dax ve BIST'in tekniklerine bakınca stochasticlerin aşırı alım, yani direnç bölgelerinde olduklarını görüyorum. Yani bu ne demek? Kısmi kar satışları her tarafta mümkün demek. Lütfen dikkatli olun derim. Yurt dışı için yüks... Devamı »

  • 18.03.2022
    09:48

    Genel beklenti doğrultusunda gelen iki merkez bankası kararı gördük. FED, savaş ve bu nedenle yaşanan ekstra tedarik ve ticaret sorunları nedeniyle 25 baz puanlık faiz artışı ile yetinde. TCMB ise, beklendiği gibi %14 olan faizlere dokunmadı. Ama FED'den Mayıs ayında daha yüksek b... Devamı »

  • 17.03.2022
    09:37

    Dün beklenen ABD FED faizi açıklandı. FED 25 baz puanlık bir artışla politika faizlerini %0.25 - %0.50 aralığına yükseltti. Başkan Powell Ukrayna Savaşının etkilerine dikkat çekti. Ama durgunluk beklemediğini, her türlü imkanın enflasyonu düşürmek iç... Devamı »